„O veste excelentă! Tribunalul Mureș a admis cererea de revizuire a Romsilva și a desființat decizia prin care se retrocedau 43.227 hectare de păduri în județul Bacău, cu o valoare de 300 milioane de euro”, scrie Regia Națională a Pădurilor, pe Facebook.
Potrivit reprezentanților Romsilva, Tribunalul Mureş a admis cererea de revizuire introdusă de juriştii Regiei Naţionale a Pădurilor şi a desfiinţat decizia 231/R/2012 prin care un judecător al Tribunalului Covasna a retrocedat 43.227 hectare de păduri proprietatea publică a statului, administrate de către Direcţia Silvică Bacău.
„Suprafața de 43.227 hectare fond forestier administrată de Direcția Silvică Bacău, formată din trupurile de pădure Comănești, Palanca, Brătulești, Agăș, Ciobănuș și Dărmănești, a fost retrocedată de Tribunalul Covasna în aprilie 2012, după ce trei instanțe anterioare au stabilit că nu se poate reconstitui dreptul de proprietate pentru Elie Vlad Sturdza și Paltin Sturdza, aceștia fiind rude de gradul al V-lea cu defunctul Nicolae Ghica, moștenirea în linie colaterală fiind posibilă până la gradul IV de rudenie inclusiv”, se arată în postare.
Conform Romsilva, „în urma plângerilor penale formulate de Regia Națională a Pădurilor, judecătorul Ordog Lorand Andras, care a decis retrocedărea ilegală a pădurii a fost condamnat, la fond, de către Curtea de Apel Brașov, la 7 ani de închisoare pentru abuz în serviciu și luare de mită”.
„Însă, în noiembrie 2023, în apel, Înalta Curte de Casație și Justiție a constatat că faptele s-au prescris și a decis încetarea procesului penal față de judecătorul Ordog Lorand Andras, dar a reținut că acesta a comis fapta de luare de mită, pretinzând suma de 50.000 de euro, pentru a da o soluție favorabilă lui Paltin Sturdza. Pe acest considerent, Regia Națională a Pădurilor – Romsilva a formulat cerere de revizuire a Deciziei 231/R/2012”, se mai arată în mesaj.
Astfel, potrivit Romsilva, după 20 de ani, se reia judecarea dosarului în care se solicită retrocedarea celor 43.227 hectare de pădure.