Demonstraţie unică în România: S-a încercat declanşarea controlată a unei avalanşe

O demonstraţie unică în România de declanşare controlată a unei avalanşe, realizată cu un dispozitiv transportat cu un elicopter, a avut loc, marţi, în Masivul Făgăraş, "dar stratul compact de zăpadă nu a putut fi dislocat".

404 afișări
Imaginea articolului Demonstraţie unică în România: S-a încercat declanşarea controlată a unei avalanşe

Demonstraţie unică în România: S-a încercat declanşarea controlată a unei avalanşe (Imagine: Thomas Dan/Mediafax Foto)

Potrivit directorului Serviciului Public Salvamont Argeş, Ion Sănduloiu, aparatul de zbor s-a ridicat de la sol şi a utilizat dispozitivul Daisy Bell, format din butelii cu hidrogen şi oxigen, dispuse într-un ansamblu cu care se pot declanşa 50-60 de explozii care destabilizează un strat de zăpadă instabil, ce poate "ameninţa infrastructura din zonele mai joase".

"Precipitaţiile sub formă de ploaie căzute au tasat zăpada, care a devenit foarte stabilă. Condiţiile meteo au permis ridicarea elicopterului şi utilizarea dispozitivului Daisy Bell, dar stratul de zăpadă foarte compact nu a permis declanşarea avalanşelor. Sistemul de lucru Daisy Bell, produs de firma franceză MND Group este format dintr-un ansamblu de butelii cu hidrogen şi oxigen, transportat cargo de un elicopter, cu care se pot declanşa 50-60 de explozii al căror suflu destabilizează stratul de zăpadă, în cazul în care acesta este instabil şi ameninţă infrastructura din zonele mai joase", a declarat directorul Serviciului Public Salvamont Argeş, Ion Sănduloiu.

Potrivit reprezentanţilor MND Group, sistemul de declanşare controlată a avalanşelor pentru eliberarea infrastructurii rutiere expuse acestui fenomen, în vederea dezăpezirii şi exploatării în condiţii de siguranţă, nu necesită explozibili şi este flexibil. Ei au mai precizat că acesta este operat cu elicopterul în condiţii variate, oriunde este nevoie, el fiind mult mai sigur decât soluţiile utilizate în mod tradiţional, cu dinamită, fiind eliminate astfel riscul de accidente şi autorizaţiile speciale de transport şi manipulare.

Demonstraţia a avut loc într-o zonă recunoscută cu risc mare de avalanşe, situată la capătul superior al Transfăgăraşanului, pe versantul argeşean, iar proiectul a fost iniţiat în urma colaborării dintre salvamontiştii din judeţul Argeş şi cei din departamentul francez Savoia.

"Acest mod de lucru este deja implementat în mai multe ţări europene care au drumuri alpine, fiind folosit pentru securizarea şi exploatarea acestora în condiţii de siguranţă pe perioada iernii. În timpul ultimei vizite în Savoia, la Festivalul Internaţional al Meseriilor Montane din noiembrie 2012 s-a stabilit cu producătorul francez MND Group organizarea unei demonstraţii de folosire a sistemului Daisy Bell, cu ajutorul unui elicopter, ale cărui servicii să fie achiziţionate de către Asociaţia Naţională a Salvatorilor Montani din România", a mai precizat directorul Serviciului Public Salvamont Argesş, Ion Sănduloiu.

Directorul S.P.S.Argeş, a mai precizat că implementarea sistemului în România va avea ca rezultat prelungirea perioadei în care drumuri montane ca Transfăgărăşan şi Transalpina pot fi deschise şi menţinute circulaţiei şi va asigura traficul rutier în condiţii de siguranţă maximă pe Valea Oltului şi în Defileul Jiului, expuse avalanşelor în cazul căderilor masive de zăpadă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici