Deputaţii au respins proiectul lui Cernea privind declararea delfinilor drept persoane non umane

Deputaţii au respins, miercuri, proiectul lui Remus Cernea privind declararea delfinilor drept persoane non umane, Cernea arătând că delfinii salvează vieţi şi comunică complex cu zeci de mii de sunete, în timp ce deputatul Daniel Iane a arătat că este o fantasmagorie ca mamifere să fie non umane.

353 afișări
Imaginea articolului Deputaţii au respins proiectul lui Cernea privind declararea delfinilor drept persoane non umane

Deputaţii au respins proiectul lui Cernea privind declararea delfinilor drept persoane non umane (Imagine: Liviu Adascalitei/Mediafax Foto)

Propunerea legislativă a fost respinsă cu 192 de voturi la 72.

"Tema protecţia animalelor este una deosebit de importantă. Vă este cunoscut citatul din Gandhi care spunea că progresul moral al unei societăţi se recunoaşte prin felul în care sunt tratate femeile şi animalele în acea societate. Tocmai pentru că şi în ţara noastră şi în foarte multe alte locuri din lume se petrec scene de cruzime faţă de animale, şi în mod special faţă de delfini, am iniţiat acest proiect", a spus, în plen, Remus Cernea.

El a explicat că delfinii au o inteligenţă deosebit de ridicată, unii dintre ei "acordându-şi numele", au un mod complex de comunicare prin zeci de mii de sunete distincte şi salvează vieţi omeneşti.

"India este prima ţară care a recunoscut acest statut delfinilor, Curtea supremă a statului New York a recunoscut acest statut pentru cimpanzei, Curtea supremă din Argentina pentru urangutani. Criteriul este inteligenţa, faptul că aceste specii se recunosc în oglindă, ceea ce arată gradul de conştientizare a propriei identităţi deosebit de dezvoltate, pe care doar oamenii îl mai au", a adăugat Cernea.

El a spus că ştie că proiectul de lege nu va trece, principala problemă fiind de natură juridică, acest concept de persoane non umane nu se regăseşte în Constituţie şi a anunţat că va depune un nou proiect de lege privind protecţia delfinilor.

"Problematica aceasta a protecţiei animalelor este într-adevăr importantă pentru legislaţia noastră, avem nevoie de o lege care să confere mai multă protecţie animalelor, e adevărat, dar forma în care a fost propusă această modificare lasă de dorit. Pe lângă, să zicem aşa, fantasmagoria de declarare ca persoane non umane a unor mamifere, vreau să vă spun că şi eu am acasă trei câini şi un motan şi sunt extrem de inteligenţi şi comunică între ei, de ce nu considerăm că pot să îşi pună şi nume? Nu ştim noi ce se întâmplă cu adevărat dincolo de acele schimburi de sunete dintre animale", a replicat deputatul Daniel Iane.

Camera Deputaţilor este for decizional în cazul acestui proiect de lege.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici