DIICOT face precizări despre protocolul încheiat cu SRI: N-a mai fost invocat în corespondenţă din martie 2017

Din luna martie 2017, protocolul clasificat încheiat în 2016 între Parchetul General şi SRI nu a mai fost invocat în corespondenţa Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, anunţă instituţia condusă de Felix Bănilă.

450 afișări
Imaginea articolului DIICOT face precizări despre protocolul încheiat cu SRI: N-a mai fost invocat în corespondenţă din martie 2017

DIICOTface precizări despre protocolul încheiat cu SRI: N-a mai fost invocat în corespondenţă din martie 2017

"Urmare a discuţiilor din spaţiul public având ca obiect protocolul clasificat încheiat în anul 2016 între Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Serviciul Român de Informaţii, precizăm că, din verificările efectuate, a rezultat faptul că din luna martie a anului 2017 acesta nu a mai fost invocat în corespondenţa instituţională a Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism", se arată într-un comunicat de presă al DIICOT, remis joi MEDIAFAX.

Parchetul General a anunţat că protocolul secret încheiat cu SRI în decembrie 2016, cel publicat de Vâlcov, şi-a încetat efectele pe 13 martie 2017, precizând că a iniţiat, pe 22 martie 2018, declasificarea acestuia. Documentul a fost trimis Consiliului Superior al Magistraturii şi ministrului Justiţiei.

Parchetul General a arătat că pe 8 decembrie 2016 a încheiat două protocoale cu Serviciul Român de Informaţii, respectiv protocolul privind cooperarea pentru stabilirea condiţiilor concrete de acces la sisteme tehnice ale Centrului Naţional de Interceptare a Comunicaţiilor (NESECRET), publicat pe site-ul Ministerului Public, şi protocolul privind organizarea cooperării între Serviciul Român de Informaţii şi Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru îndeplinirea sarcinilor ce le revin potrivit legii, clasificat secret de stat, nivel secret.

"1. Obiectul Protocolului se referă la cooperarea privind infracţiunile contra securităţii naţionale, a infracţiunilor de terorism şi a infracţiunilor săvârşite de cadre militare ale Serviciului Român de Informaţii, sesizarea parchetului cu privire la infracţiunile constatate de S.R.I. şi comunicarea de informaţii în conformitate cu prevederile Legii nr. 50/1991 privind securitatea naţională a României, ale Legii nr. 14/1992 privind organizarea şi funcţionarea S.R.I. şi ale Codului de procedură penală.
2. Protocolul şi-a încetat efectele la 13.03.2017, prin acordul instituţiilor semnatare. La aceaşi dată, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a solicitat Serviciului Român de Informaţii să comunice dacă menţine caracterul clasificat al documentului", arată Parchetul General.

Instituţia condusă de Augustin Lazăr mai transmite că, pe 22.03.2018, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a iniţiat demersurile pentru declasificarea protocolului şi a solicitat S.R.I. acordul în acest sens.

"Nu au fost comunicate informaţii publice cu privire la acest Protocol şi nici nu a fost publicat întrucât nu a fost finalizată procedura de declasificare. Protocolul a fost transmis la data de 20.03.2018 Consiliului Superior al Magistraturii şi ministrului justiţiei, care au fost informaţi şi cu privire la iniţierea de către procurorul general a demersurilor privind declasificarea documentului", mai arată Parchetul General.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici