DNA: Chebuţiu şi Preda au cauzat un prejudiciu total de aproape 50 de milioane de lei

Procurorii DNA afirmă că prejudiciul total cauzat de foştii manageri ai UCM Reşiţa Adrian Chebuţiu şi Adrian Preda, reţinuţi pentru evaziune fiscală, deturnare de fonduri, spălare de bani, se ridică la aproape 50 de milioane de lei, la care se adaugă foloase nelegitime de peste 16 milioane de lei.

562 afișări
Imaginea articolului DNA: Chebuţiu şi Preda au cauzat un prejudiciu total de aproape 50 de milioane de lei

Adrian Chebuţiu (Imagine: Adrian Piclisan/ Mediafax Foto)

Potrivit unui comunicat de presă transmis, miercuri, de Direcţia Naţională Anticorupţie, procurorii DNA - Serviciul Teritorial Timişoara îi cercetează pe Adrian Chebuţiu şi Adrian Coriolan Preda, care la data comiterii faptelor erau preşedinte al Consiliului de Administraţie şi director general al UCM Reşiţa S.A, respectiv director executiv la aceeaşi societate.

Ei sunt cercetaţi pentru evaziune fiscală în forma reţinerii şi nevărsării, cu intenţie, în cel mult 30 de zile de la scadenţă, a sumelor reprezentând impozite sau contribuţii cu reţinere la sursă, în formă continuată (16 acte materiale), deturnare de fonduri, abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, în formă continuată, spălare de bani, atunci când banii, bunurile sau alte valori provin din săvârşirea unei infracţiuni de corupţie, asocierea în vederea săvârşirii unei infracţiuni.

De asemenea, în acest dosar este cercetată şi Laura Simona Truţi (fostă Sînea), pentru complicitate la abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial (opt acte materiale), în formă continuată, şi asocierea în vederea săvârşirii unei infracţiuni.

Potrivit procurorilor, în perioada 2005-2010 Chebuţiu şi Preda au constituit, împreună cu alte persoane, o asociere infracţională în vederea săvârşirii infracţiunilor de evaziune fiscală, deturnare de fonduri şi abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, urmărind obţinerea pentru sine sau pentru alţii de foloase patrimoniale. La această asociere, cei doi au fost sprijiniţi de Truţi.

În perioada august 2009-noiembrie 2010, Chebuţiu şi Preda, care se aflau la conducerea UCM Reşiţa, au dispus cu intenţie reţinerea şi nevirarea la termen a sumelor de bani reprezentând impozite sau contribuţii cu reţinere la sursă, impozit pe veniturile din salarii, contribuţia de asigurări sociale, contribuţia de asigurări pentru şomaj, contribuţia de asigurări sociale de sănătate, în cuantum total de 13.118.648 de lei.

Din suma menţionată, Chebuţiu şi Preda au dispus ca 2.297.910 de lei, reprezentând contribuţia de asigurări de sănătate aferentă perioadei august 2009-septembrie 2010, să fie utilizată în alte scopuri, fiindu-i schimbată destinaţia contrar prevederilor legale. În acest mod, ar fi fost cauzată o pagubă în dauna bugetului Ministerului Sănătăţii, arată DNA.

Potrivit sursei citate, Adrian Chebuţiu, abuzând de prerogativele funcţiei sale, a încheiat o serie de contracte dezavantajoase pentru societatea UCM Reşiţa (în calitate de beneficiar) cu SC AC Management SA (în calitate de prestator), societate la care tot Chebuţiu era, iniţial, asociat unic, iar ulterior persoană direct interesată.

Pentru a ascunde interesul personal al SC AC Management SA, mai multe contracte au fost semnate la rubrica prestatorului atât de Laura Truţi, cât şi de alte persoane. În acest mod, a fost creat un prejudiciu UCM Reşiţa SA de 27.363.303 de lei.

Din acest total încasat de AC Management de la UCM Reşiţa SA, suma de 16.125.229 de lei a fost direcţionată ca folos, la firmele deţinute şi controlate de inculpaţii Chebuţiu şi Preda, printre care şi Kmobil SRL Timişoara, administrată de Adrian Chebuţiu, şi A&D Management SRL Timişoara, administrată de Adrian Preda.

Procurorii DNA arată că, în 23 decembrie 2008, a fost încheiat un antecontract de vânzare-cumpărare active între UCM Reşiţa SA - reprezentată de Chebuţiu şi AC Management SRL - reprezentată de Truţi, având ca obiect teren şi construcţii "Debarcader Văliug", pentru suma de 2.358.300 de lei, fiind utilizate ca modalităţi de plată diferite compensări. Prin această modalitate, UCM Reşiţa SA a fost deposedată de Casa de odihnă Văliug.

După această deposedare, pentru a disimula originea ilicită a achiziţiei, Chebuţiu a înfiinţat o nouă societate, al cărei administrator era soţia sa, iar prin intermediul societăţii nou create, SC AC Management SRL Timişoara şi-a introdus Casa de odihnă Văliug ca aport la capitalul social. Pentru a ascunde originea ilicită a activului, Chebuţiu a cesionat părţile sociale ale SC AC Management SRL Timişoara în favoarea unor societăţi reprezentate tot de el şi soţia sa.

Prin această operaţiune, Chebuţiu şi SC AC Management SRL Timişoara au supus procesului de spălare a banilor suma de 2.358.300 de lei.

Conform DNA, în 4 mai 2006, UCM Reşiţa SA, deţinând în proprietate reţeaua de distribuţie a energiei electrice pentru trei platforme (respectiv ABC, Câlnicel şi Mociur), a cedat sub formă de împrumut de folosinţă gratuită, pe o perioadă de cinci ani, printr-un contract de comodat, această reţea către UCM Energy SRL. După preluarea reţelei, în baza unor contracte pentru servicii de distribuţie a energiei electrice, UCM Energy SRL a facturat către UCM Reşiţa SA distribuţia/transportul de energie electrică în cuantum de 6.513.116,90 de lei, cu toate că această reţea se afla în proprietatea UCM Reşiţa SA.

Totodată, Chebuţiu, ca reprezentant al UCM Reşiţa, a încheiat contracte cu diferite societăţi comerciale pentru care au fost făcute plăţile serviciilor. Aceste contracte au fost executate parţial, nereprezentând utilitate şi interes pentru UCM Reşiţa SA, care a fost astfel prejudiciată.

Conform sursei citate, prin activitatea infracţională desfăşurată s-a înregistrat un prejudiciu total de 49.256.066 de lei şi foloase nelegitime infracţionale către sine sau către societăţile controlate în valoare de 16.487.776 de lei.

Marţi, procurorii au dispus reţinerea, pentru 24 de ore, a lui Adrian Chebuţiu şi Adrian Preda, care miercuri vor fi duşi la Tribunalul Timiş, cu propunerea de arestare preventivă pentru 29 de zile. Laura Truţi a primit interdicţia de a părăsi ţara pentru 30 de zile.

Cei doi foşti manageri ai UCM Reşiţa Adrian Chebuţiu şi Adrian Preda au fost ridicaţi, marţi dimineaţă, de procurorii DNA Timişoara, în urma mai multor percheziţii în Reşiţa şi Timişoara. Ei au fost duşi, alături de contabila Laura Truţi, la audieri care s-au încheiat în jurul orei 1.00, în noaptea de marţi spre miercuri, cei doi bărbaţi fiind ulterior reţinuţi.

Adrian Chebuţiu şi Adrian Preda au fost condamnaţi la închisoare cu executare într-un alt dosar, de returnare de TVA, alături de un om de afaceri libanez. Potrivit DNA, în august 2010, UCM Reşiţa a emis o factură prin care ar fi vândut către SC Libarom Agri SRL patru motoare contra sumei totale de 250 de milioane de euro, plus TVA. Potrivit anchetatorilor, factura a fost emisă pe baza unui contract conţinând obligaţii fictive, iar motoarele erau într-o avansată stare de degradare - nu erau funcţionale şi erau alcătuite din piese uzate. Procurorii anticorupţie spuneau că valoarea reală a mărfii era de 50 de ori mai mică decât cea din factură. Omul de afaceri libanez a cerut restituirea de la bugetul de stat a peste 60 de milioane de euro ca urmare a acestei afaceri. Chebuţiu şi Preda au fost condamnaţi în primă instanţă la cinci ani de închisoare cu executare, iar omul de afaceri Said Baaklini la şapte ani de închisoare, decizia nefiind definitivă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici