DNA: Preşedintele ASF, Dan Radu Ruşanu, urmărit penal pentru complicitate la abuz în serviciu

Preşedintele ASF, Dan Radu Ruşanu, este urmărit penal pentru constituire a unui grup infracţional organizat şi complicitate la abuz în serviciu, fiind suspectat că a întocmit şi a avizat proiectul OUG privind ASF şi ar fi acceptat "protejarea frauduloasă" a intereselor SC Carpatica, informează DNA.

756 afișări
Imaginea articolului DNA: Preşedintele ASF, Dan Radu Ruşanu, urmărit penal pentru complicitate la abuz în serviciu

Dan Radu Ruşanu (Imagine: Liviu Adascalitei/ Mediafax Foto)

Direcţia Naţională Anticorupţie a anunţat, vineri, că în dosarul "Carpatica" a fost extinsă urmărirea penală şi faţă de Dan-Radu Ruşanu, preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară, pentru infracţiunile de constituire a unui grup infracţional organizat şi complicitate la abuz în serviciu.

"În perioada mai - iunie 2013, inculpaţii Carabulea Ilie, Mîrzac Marian, Mustăţea Radu, împreună cu alte persoane, au constituit un grup infracţional organizat în vederea săvârşirii de infracţiuni legate de protejarea intereselor financiare ale SC Carpatica SA. În urma cercetărilor efectuate până în prezent au rezultat date cu privire şi la participarea altor persoane la activitatea infracţională care face obiectul cercetărilor prezentei cauze penale", se arată într-un comunicat de presă al DNA.

Din ordonanţa de extindere a urmăririi penale întocmită de procurori rezultă că există date şi indicii rezonabile potrivit cărora, în cursul lunii decembrie 2013, Dan Radu Ruşanu "a exercitat presiuni", în calitate de preşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară, asupra mai multor societăţi de asigurări, "urmărind şi reuşind" impunerea lui Radu Mustăţea la conducerea Biroului Asiguratorilor de Autovehicule din România (BAAR), asociaţie profesională formată din toate societăţile de asigurări din România, autorizate să practice asigurări de răspundere civilă auto obligatorii şi mandatate să elibereze documente de asigurare de răspunde civilă auto Carte verde.

"De asemenea, cunoscând că inculpatul Mîrzac Marian proteja interesele financiare ale SC Carpatica Asig SA, suspectul Ruşanu Radu Dan a întreprins demersuri în vederea înlăturării, din cadrul Consiliului Autorităţii de Supraveghere Financiară a suspectului Tudor Daniel George, care deţinea funcţia de vicepreşedinte pe sectorul de supraveghere a asigurărilor şi în vederea înlocuirii acestuia cu Mîrzac Marian. În felul acesta preşedintele ASF a acceptat implicit protejarea frauduloasă a intereselor SC Carpatica Asig SA", a precizat DNA.

În acest context, susţin procurorii, Dan Radu Ruşanu a făcut demersuri pentru adoptarea unei ordonanţe de urgenţă de către Guvern, "care să dea caracter normativ şi obligatoriu intereselor sale personale şi de grup".

Potrivit DNA, Ruşanu ar fi întocmit proiectul ordonanţei de urgenţă pentru modificarea şi completarea OUG nr. 93/2013, privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Autorităţii de Supraveghere Financiară, precum şi pentru modificarea Legii 136/1995 privind asigurările şi reasigurările în România şi a avizat, în calitate de preşedinte al ASF, proiectul de lege, care a fost ulterior adoptat în şedinţa de guvern din 16 octombrie 2013 şi publicat în Monitorul Oficial din 18 octombrie 2013.

Procurorii DNA i-au oprezentat vineri lui Dan Radu Ruşanu acuzaţiile şi calitatea procesuală, în conformitate cu prevederile articolului 307 din Codul de procedură penală.

Preşedintele ASF, Dan Radu Ruşanu, a declarat, la ieşirea de la DNA, că, în opinia lui, motivul pentru care a fost chemat de procurori are legătură mai mare cu Astra decât cu ordonanţa ASF, precizând că marţea viitoare va avea răspunsul privind urmărirea sa penală.

Dan Radu Ruşanu a spus că Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului prin care a fost modificat numărul de membri din Consiliul ASF de la 11 la nouă, respectând cu stricteţe criteriile din lege privind experienţa, vechimea şi, în special, incompatibilitatea cu membrii Parlamentului, a fost solicitată de Comisia Europeană şi de Fondul Monetar Internaţional.

"Eu cred că are legătură mai mult cu Astra decat cu ordonanţa, petnru că aţi văzut şi dumneavoastră o declaraţie a domnului preşedinte Băsescu, în care spune că pentru acţiunea nejustificată la Astra ar trebui să răspundă conducerea incompetentă a ASF-ului. Vom vedea peste două, trei, patru săptămâni dacă acţiuneea incompetenţilor de la ASF a fost nejustificată vizavi de Astra sau domnul preşedinte Băsescu probabil că a conchis că această acţiune este nejustificată ca să-şi apere pe prietenul dânsului, domnul Dan Adamescu", a mai spus Dan Radu Ruşanu.

În dosarul "Carpatica", omul de afaceri Ilie Carabulea, care controlează grupul Carpatica, şi Marian Mîrzac, fostul director general al Carpatica Asig din Sibiu, sunt acuzaţi că, în mod fraudulos, în perioada mai - decembrie 2013, au reuşit să tergiverseze şi să influenţeze rezultatele unor controale dispuse de ASF faţă de societatea de asigurări.

În aceeaşi cauză, Laura Chiţoiu, soţia fostului ministru de Finanţe Daniel Chiţoiu, este urmărită penal pentru abuz contra intereselor publice, în calitate de director al Direcţiei Avizări din cadrul Autorităţii pentru Supraveghere Financiară. Laura Chiţoiu s-a autosuspendat din funcţia de director al Direcţiei Avizări din cadrul ASF.

În dosarul "Carpatica" mai sunt urmăriţi penal Radu Mustăţea, membru în CA al Carpatica Asig şi preşedintele Biroului Asigurătorilor de Autovehicule din România, şi Ovidiu Ioan Cezar Giurgea, funcţionar la Autoritatea de Supraveghere Financiară.

Ilie Carabulea şi Marian Mîrzac au fost arestaţi preventiv în 29 ianuarie, de Tribunalul Bucureşti. În cazul lui Radu Mustăţea, instanţa a dispus măsura interdicţiei de a părăsi ţara pe o perioadă de 30 de zile.

În 12 februarie, Marian Mîrzac a demisionat din funcţia de membru neexecutiv în Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară.

Procurorii DNA au cerut Parlamentului şi Guvernului să le pună la dispoziţie, în dosarul "Carpatica", mai multe documente legate de OUG despre care există suspiciunea că ar fi fost emisă pentru a proteja interesele firmei de asigurări Carpatica.

În 16 octombrie 2013, Guvernul a aprobat, prin Ordonanţă de urgenţă, reducerea componenţei Consiliului ASF de la 11 la 9 membri, deşi prevederea fusese inclusă şi într-un proiect de lege aprobat de Camera Deputaţilor şi trimis la Senat. Concomitent, Ministerul Finanţelor Publice a publicat la secţiunea transparenţă decizională a paginii web a instituţiei proiectul de ordonanţă de urgenţă.

Documentul stabilea, printre altele, că membrii Consiliului ASF trebuie să îndeplinească şi condiţia de a avea o experienţă profesională în domeniul financiar, al instituţiilor de credit şi/sau al instituţiilor financiare nebancare de minimum nouă ani de la data absolvirii studiilor superioare de lungă durată, absolvite cu diplomă de licenţă.

Vicepreşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară Daniel Tudor anunţa atunci că nu va mai candida pentru această funcţie din motive personale şi ca urmare a unei posibile incompatibilităţi cu statutul de senator al soţiei, Doina Tudor.

Preşedintele Băsescu a declarat, miercuri, că cere Parlamentului revocarea "imediată" a întregii conduceri a ASF, susţinând, referitor la această instituţie, că este "o cloacă, unde şi-au găsit loc de parcare toţi clienţii politici, altfel profund incompetenţi şi nepregătiţi pentru această muncă".

Premierul Victor Ponta a afirmat că preşedintele Traian Băsescu a cerut revocarea conducerii ASF deoarece patronul societăţii Astra Asigurări, unul dintre sponsorii săi, are probleme.

"Consider că atacul domnului preşedinte Băsescu este legat că una din companiile faţă de care domnia sa este foarte apropiat, cea a domnului Adamescu, a fost, este investigată de către ASF şi de către instituţiile statului", a spus Ponta.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici