Document DNA - Judecătoarea Corina Iacob către Puţura: Lucrurile astea nu se fac pe bani, ci se fac prin influenţă majoră

Judecătoarea Corina Iacob de la Tribunalul Bistriţa, interesată ca fostul secretar de stat Puţura să-i ajute fiul în promovarea unui examen, îşi oferea serviciile într-un dosar al soţiei demnitarului şi îi spunea acestuia că "lucrurile astea nu se fac pe bani, ci se fac prin influenţă majoră".

596 afișări
Imaginea articolului Document DNA - Judecătoarea Corina Iacob către Puţura: Lucrurile astea nu se fac pe bani, ci se fac prin influenţă majoră

Document DNA - Judecătoarea Corina Iacob către Puţura: Lucrurile astea nu se fac pe bani, ci se fac prin influenţă majoră

Potrivit unui document al anchetatorilor, fostul secretar de stat în Ministerul Justiţiei Ovidiu Puţura s-a întâlnit la un restaurant din Bucureşti cu judecătoarea Corina Iacob, de la Tribunalul Bistriţa, care făca parte din completul care judeca un dosar în care soţia lui era reclamant.

Întâlnirea a avut loc în 4 noiembrie 2014, când judecătoarea se afla la un seminar organizat de Institutul Naţional de Magistratură, în restaurantul Hotelului Yesterday din Bucureşti.

Procurorii arată că Puţura şi Iacob au discutat despre nemulţumirea judecătoarei faţă de modul în care s-au derulat exemenele pentru dobândirea calităţii de notar stagiar din septembrie 2014, la care participase şi fiul ei, Titus Gheorghe Iacob. Puţura i-a promis judecătoarei că o ajută, ca fiul ei să promoveze, susţin anchetatorii.

DNA precizează că Puţura a fost cel care a adus în discuţie problema dosarului în care recurent reclamant era soţia sa, Alina Ofelia Puţura. Fostul demnitar era nemulţumit de soluţia de la fond şi insista să se dea o soluţie corectă, fiind deci evident că acesta insista pentru admiterea recursului:

"(…)

Corina Iacob (C.I.): Că lucrurile astea nu se fac pe bani, ci se fac prin influenţa majoră … trebuie să ai influenţă extraordinar de mare la un preşedinte al camerei, indiferent pe unde o fi… şi atunci, dacă ajungi la acel preşedinte şi el spune «Da, o fac», … că o faci pentru o chestie de prietenie, pe …
Puţura Ovidiu (P.O.): Da, da, pe obligaţie…
………………………………………………………………………………………
P.O.: Mă, eu îţi spun un lucru, deci scot acesta… acesta, omul acesta, el ne va spune domnule acolo şi mergem la anu unde trebuie din timp şi când omul spune exact unde trebuie mers, na gata, acesta… mai ales că acum că se mai schimbă primul ministru poate iar mă duc înapoi unde am fost şi atunci iar am… ştii, că ştii cum sunt ăştia… ăştia cât eşti tare şi acesta… dacă vede că nu ştiu ce… domnule…
C.I.: Lucrurile astea trebuie ştiute din timp. Pentru că acum am aflat că…
PO: Asta e. Ne pregătim pentru anul viitor.
C.I.: Cineva s-a interesat unde se mai poate merge. Şi s-ar mai putea interveni într-un singur loc, în prealabil cu … Na acum spune-mi tu cum facem.
P.O.: Deci facem aşa. Sunt două chestiuni, acum într-o lună ştim cred că… Până în decembrie ştiu şi eu asta, dacă eu sunt acolo, nu ne mai ducem, că rezolv eu. … Dacă nu ştim asta, atunci îi spun aşa domnule, să ne spună unde îs… Şi asta-i viaţa.
C.I.: Nu trebuie Cluj.
PO: Nu, am înţeles. Ştiu, evident că nu.
………………………………………………………………………………………
C.I.: Dacă se întâmplă, să avem de unde pleca… o poţi face tu fără nici un fel de probleme?
P.O.: Da, sigur, corect.
C.I.: Şi dacă nu, o facem în alt mod.
P.O.: Şi dacă nu, o facem pe alt traseu.
C.I.: Pe alt traseu.
P.O: Oricum ştim traseul bine… da nu-i problemă… şi ăsta
C.I.: Nu e exclus…
P.O.: Păi nu… vedem … că nu se vor stabilii, ne spune exact cum… ai înţeles? Că ala ne spune: acolo să mergeţi… mereţi mă acolo… şi merem de la început.
C.I: Şi ajungem acolo…
P.O.: Da, unde ne zice el… ori în secuime, ori Moldova, nu contează unde. Că după un an, doi… venim.(…)".

Judecătoarea Corina Iacob ar fi ajutat-o pe soţia lui Ovidiu Puţura să câştige procesul intentat pentru un teren de 916 mp, iar în schimb fostul secretar de stat din MJ i-ar fi promis că îl ajută pe fiul acesteia să promoveze concursul pentru notar stagiar, potrivit unor documente ale DNA.

Puţura este în prezent reţinut de procurorii DNA, carea urmează să ceară arestarea lui preventivă la Curtea de Apel Bucureşti.

Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a decis, miercuri, încetarea detaşării la Ministerul Justiţiei a lui Ovidiu Puţura, în urma solicitării făcute de MJ.

Puţura este acuzat că a primit foloase de 30.000 de euro pentru intervenţii într-un dosar şi că i-a cerut judecătoarei de la Bistriţa să dea o decizie favorabilă în dosarul soţiei sale.

Potrivit unor documente ale procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), obţinute de MEDIAFAX, în 2012, Alina Ofelia Puţura, soţia fostului secretar de stat în MJ Ovidiu Puţura, a revendicat în instanţă un teren de 916 metri pătraţi, în Bistriţa. În 29 aprilie 2014, Judecătoria Bistriţa a respins acţiunea formulată de Alina Puţura Ofelia, iar aceasta a atacat hotărârea cu recurs, în 5 august 2014. Tribunalul Bistriţa a stabilit termene de judecată în 16 octombrie, 27 noiembrie şi 4 decembrie 2014, iar din complet a făcut parte şi judecătoarea Corina Iacob.

În acest context, în 4 noiembrie 2014, Ovidiu Puţura s-ar fi întâlnit cu judecătoarea Corina Iacob. În timpul discuţiilor, fostul secretar de stat în Ministerul de Justiţie ar fi lăsat să se înţeleagă că în urma unor intervenţii, prin intermediul unui funcţionar cu influenţă la nivelul comisiei de examinare a Camerei Notarilor Publici Cluj, îl va sprijini pe fiul judecătoarei să promoveze examenul în 2015, "prin fraudarea acestuia", susţin anchetatorii.

"De menţionat că respingerea candidatului la concursul din 2014 s-a datorat unui incident petrecut în sala de examen ce a contribuit la «sancţionarea disciplinară» a acestuia de către comisia de examinare", se arată în documentele citate.

Ovidiu Puţura ar fi propus ca variantă şi înscrierea candidaturii lui Titus Gheorghe Iacob la o altă cameră a notarilor publici din ţară decât cea din Cluj-Napoca, ce urma să fie stabilită de funcţionarul la care apela şi despre care ştia că este mai acesibilă, "probabil în secuime sau în zona Moldovei, urmând ca după admitere stagiarul să fie susţinut să se mute cu cabinetul în municipiul Bistriţa", au mai arătat procurorii în documentele citate.

În schimbul acestor promisiuni, judecătoarea Corina Iacob s-ar fi angajat să dea o soluţie favorabilă în dosarul soţiei lui Ovidiu Puţura, aflat la Tribunalul Bistriţa-Năsăud, în stadiul de recurs, şi totodată să convingă cel puţin una dintre colegele de complet să pronunţe aceeaşi decizie.

Anchetatorii au mai stabilit că, înainte de termenul de judecată din 27 noiembrie 2014, Ovidiu Puţura ar fi contactat magistraţii din complet, iar prin intermediul unui avocat ar fi fost contactat un expert pentru a depune o opinie favorabilă Alinei Puţura.

În acest dosar, trei judecătoare din Bistriţa-Năsăud au fost audiate de procurorii DNA.

Ovidiu Puţura mai este acuzat că, în perioada 2013 - 2014, a primit de la o persoană foloase necuvenite în cuantum de circa 30.000 de euro, constând în cheltuieli aferente unor partide de vânătoare, unor sejururi la mare şi unui costum de vânătoare, precum şi aproximativ 30.000 de lei, pentru a interveni la judecători să dea o soluţie favorabilă într-un dosar în care persoana respectivă avea calitatea de inculpat.

Ovidiu Puţura a deţinut funcţia de secretar de stat la Ministerul Justiţiei din 17 mai 2012 până în 24 februarie 2014. Anterior, Puţura (PNL) a fost judecător şi director la Direcţia de contencios administrativ din Ministerul Justiţiei.

În 17 ianuarie 2014, Ovidiu Puţura a fost numit în funcţia de preşedinte al Consiliului de Administraţie al companiei CFR. În aceeaşi zi, Ministerul Justiţiei preciza că Ovidiu Puţura poate fi, în paralel, şi secretar de stat în MJ şi membru în consiliul de administraţie al unei regii autonome, respectiv al CFR, după ce Guvernul a aprobat un memorandum în acest sens. Ministerul Justiţiei a transmis aceste precizări după ce presa a vehiculat, imediat după învestirea lui Ovidiu Puţura, că acesta nu poate fi membru în CA al CFR, deoarece are calitatea de judecător pe durata detaşării la MJ. În 10 martie 2014 a încetat mandatul său în Consiliul de Administraţie al CFR.

În iunie 2014, Ovidiu Puţura a fost sancţionat cu avertisment de Consiliul Superior al Magistraturii, pentru că a deţinut, în paralel, funcţia de membru în Consiliul de Administraţie al CFR şi pe cea judecător.

Ovidiu Puţura are, potrivit declaraţiei de avere din 4 aprilie 2014, şase terenuri intravilane, forestiere şi extravilane. Fostul secretar de stat în Ministerul Justiţiei a moştenit patru din cele şase terenuri, cu suprafeţe de 2.333 metri pătraţi, un hectar, 3,7 hectare şi 1.100 de metri pătraţi, în localităţile Bistriţa şi Cuşma Bistriţa.

Ovidiu Puţura a luat în concesiune 378 de metri pătraţi, în anul 2002, în localitatea Cuşma Bistriţa şi a cumpărat, în 2010, un teren de 2.704 metri pătraţi în Bistriţa Bârgăului.

Fostul secretar de stat mai deţine în Bistriţa o casă aflată în construcţie, cu o suprafaţă de 149 de metri pătraţi, şi un apartament de 49,5 metri pătraţi, pe care l-a cumpărat în 2006. Ovidiu Puţura are un autoturism Nissan, din 2000.

Acesta are mai multe conturi, depozite bancare şi carduri de credite în lei, care însumează aproximativ 278.000 de lei.

Ovidiu Puţura are un credit în valoare de 80.000 de lei, pe care l-a contractat în 2005 de la Banca Transilvania şi este scadent în 2020.

Puţura a avut, în anul fiscal anterior declaraţiei de avere, venituri de 109.804 lei, obţinute ca secretar de stat la MJ, dar şi cu titlu de restanţe salariale de la Tribunalul Bistriţa-Năsăud, precum şi 6.500 de lei, pe care i-a obţinut ca membru în comisii de concurs la Uniunea Naţională a Executorilor Judecătoreşti şi Uniunea Naţională a Notarilor Publici.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici