Doi bărbaţi, daţi dispăruţi în Brăila după ce au rămas blocaţi cu tractorul în nămeţi. Ei au fost găsiţi şi sunt în stare bună

Doi bărbaţi au fost daţi dispăruţi timp de 12 ore, la Brăila, după ce tractorul în care erau a rămas în nămeţi, la Surdila Găiseanca, zeci de militari, pompieri, poliţişti, jandarmi şi autorităţi locale fiind angrenaţi în căutarea celor doi. Ei au fost găsiţi, duminică, după 12 ore de căutări.

196 afișări
Imaginea articolului Doi bărbaţi, daţi dispăruţi în Brăila după ce au rămas blocaţi cu tractorul în nămeţi. Ei au fost găsiţi şi sunt în stare bună

Doi bărbaţi, daţi dispăruţi în Brăila după ce au rămas blocaţi cu tractorul în nămeţi (Imagine: Liviu Chirica/Arhiva Mediafax Foto)

Cei doi bărbati dispăruţi în nămeţi, sîmbătă noapte, pe un câmp din localitatea brăileană Surdila Găiseanca, au fost găsiţi, duminică, după 12 ore de căutări, la circa trei kilometri de comună, medicii stabilind că aceştia sunt în afara oricărui pericol, în prezent ei fiind deja la casele lor.

Potrivit purtătorului de cuvânt al ISU Brăila, colonelul Ştefan Stoian, cei doi bărbaţi au fost descoperiţi duminică, după 12 ore de căutări în tractor, pe câmp, la circa trei kilometri de localitatea Surdila Găiseanca şi au fost transportaţi imediat la Primăria din localitate, pentru a li se evalua starea de sănătate.

În urma investigaţiilor amănunţite, medicii au ajuns la concluzia că cei doi bărbaţi care au stat în frig, în plin câmp, în viscol şi nămeţi,  mai bine de 12 ore, sunt în afara oricărui pericol, la ora transmiterii acestei ştiri cei doi bărbaţi fiind deja alături de familiile lor.

”Cei doi bărbaţi se întorceau de la fermă către domiciliu şi au rămas blocaţi pe drumul de întoarcere, la circa trei kilometri de comuna Surdila Găiseanca, din cauză că filtrul de motorină al tractorului a îngheţat. Nu s-a reuşit să se ia legătura cu cei doi cetăţeni dispăruţi deoarece releul de telefonie mobilă din zonă nu funcţionează şi nu există semnal”, a spus Ştefan Stoian.

La acţiunea de căutare-salvare a celor doi au participat subprefectul judeţului Brăila, inspectorul şef al inspectoratului pentru situaţii de urgenţă, primarul comunei Surdila Găiseanca, voluntari din cadrul Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă Surdila Găiseanca cu un tractor cu lamă din cadrul UAT  Făurei, un echipaj format din 21 de cadre militare, o autospecială şi o ambulanţă SMURD din cadrul Detaşamentului 2 de Pompieri Brăila - Garda de intervenţie Făurei. De asemenea, a fost alertat Detaşamentul 1 de Pompieri Brăila - Garda de intervenţie Ianca, dar şi un echipaj format din 29 jandarmi cu două autospeciale din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Brăila.

"La ora 04.00, unul dintre cei doi bărbaţi rămaşi blocaţi pe câmp a luat legătura telefonic cu personalul de intervenţie, indicând zona unde sunt blocaţi. Echipele de căutare-salvare au ajuns la cei doi, aceştia au fost preluaţi şi transportaţi la Primăria Surdila Găiseanca, fiind evaluaţi medical de către echipajul SMURD. Nu au necesitat ajutor medical, iar ulterior aceştia s-au deplasat la domiciliu”, a mai spus Stoian.

Cei doi bărbaţi erau daţi dispăruţi de peste 12 ore, iar pentru descoperirea lor au fost mobilizate efective impresionante de forţe, sub coordonarea subprefectului de Brăila şi a şefului ISU Brăila.

La solicitarea Prefecturii Brãila, militarii Diviziei  2 Infanterie au participat la cãutarea persoanelor dispãrute din localitatea Gãiseanca.

Cei doi bărbaţi, de 43 şi 47 de ani, se întorceau acasă, sâmbătă seară, cu un tractor de la ferma unde lucrează. La un moment dat, tractorul nu a mai putut înainta, rămânând blocat în zăpadă. Cei doi bărbaţi au luat legătura telefonic cu persoane cunoscute din Surdila Găiseanca, care, în jurul orei 22.20, au cerut sprijinul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Brăila. Imediat, a fost constituită o celulă de criză, efective numeroase, pompieri, poliţişti,jandarmi, militari, pompieri voluntari, ambulanţă, coordonate de subprefectul de Brăila fiind mobilizate pentru găsirea celor doi localnici.

Alerta maximă s-a dat în momentul în care autorităţile au pierdut legătura telefonică cu cei doi bărbaţi, reluată abia duminică dimineaţă, în jurul orei 4.30, când s-a aflat că cei doi sunt în viaţă. Aceştia au indicat telefonic locul unde se află, au spus că sunt bine şi că aşteaptă să fie preluaţi de autorităţi. Ore în şir, echipele de salvare au încercat să ajungă la cei doi bărbaţi rămaşi în plin câmp, însă maşinile de intervenţie au  înaintat extrem de greu din cauza vizibilităţii reduse, a vântului puternic care viscoleşte zăpada.

Zeci de camioane, utilaje, ambulanţe cu circa 70 de persoane din echipele de salvare au fost mobilizate spre locul unde care se presupunea că ar fi cei doi localnici, inclusiv un autovehicul cu şenile al ISU Galaţi Acţiunea a fost extrem de dificilă, iar la un moment dat o volă a ajuns într-un canal, în timp ce unele utilaje de deszăpezire au rămas, la rândul lor, înzăpezite.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici