Dosarul "Arhimede": Asociaţia "îndruma" elevii să cumpere culegeri neavizate de Ministerul Educaţiei

Asociaţia Arhimede organiza concursuri şcolare profitând de dorinţa elevilor de perfecţionare, iar cursanţii erau "îndrumaţi" să cumpere culegeri şi cursuri neavizate de Ministerul Educaţiei pentru a putea participa la cursuri, potrivit procurorilor.

527 afișări
Imaginea articolului Dosarul "Arhimede": Asociaţia "îndruma" elevii să cumpere culegeri neavizate de Ministerul Educaţiei

Dosarul "Arhimede": Asociaţia "îndruma" elevii să cumpere culegeri neavizate de Ministerul Educaţiei (Imagine: Shutterstock)

Procurorii Parchetului Curţii de Apel Bucureşti au pus sub învinuire, în 6 mai, 48 de persoane, majoritatea cadre didactice, în dosarul în care se fac cercetări pentru evaziune fiscală, spălare de bani, delapidare şi conflict de interese, în legătură cu organizarea şi desfăşurarea concursului şcolar Arhimede, prejudiciul produs fiind estimat la 3,14 milioane de euro.

Potrivit ordonanţei de punere sub învinuire, document obţinut de MEDIAFAX, singurul scop al Asociaţiei Arhimede era acela de a obţine venituri.

Pentru a realiza acest scop, notează în continuare anchetatorii, "persoanele implicate au cooptat în această activitate şi o editură pentru a edita diferite materiale didactice (culegeri, cursuri, etc.) neavizate de Ministerul Educaţiei Naţionale".

"În acest sens, cursanţii sunt «îndrumaţi» să achiziţioneze materiale fără de care elevii nu pot participa la cursurile organizate. Fiecare titular de curs îşi publică propria culegere şi tot el şi-o comercializează fără să elibereze vreun document fiscal în acest sens", conform ordonanţei procurorilor.

Anchetatorii mai notează că materialele didactice sunt tipărite de Editura Nomina, administrată de societatea Nomina Group Expert, care organizează la rândul său concursul "Fii inteligent" în cadrul Asociaţiei Inteligent.

Procurorii mai notează în document că fondatorii Arhimede, Georgeta Petruş şi Diana Olimpia Alexandrescu, "în perioada 2010 - 22 februarie 2015 au încasat diverse sume de bani reprezentând «taxe cursuri» şi «taxe concurs», pe care ulterior le-au «spălat» transformându-le cu ajutorul contabilei acestora Cristina Grezi, în contabilitate ca «taxe de sponsorizare» şi «cotizaţie membru», atribuindu-le in aparenţă caracter legal pentru a se sustrage de la plata taxelor si impozitelor datorate bugetului de stat" şi că "practic, asociaţia nu a achitat de la înfiinţare până în prezent nici un impozit datorat bugetului de stat pentru veniturile obţinute".

În 19 mai, procurorii şi poliţiştii au făcut 80 de percheziţii în Capitală şi judeţele Argeş, Ilfov, Constanţa, Giurgiu, Maramureş, Sibiu şi Buzău, 48 de persoane, majoritatea cadre didactice, fiind duse la audieri şi ulterior puse sub învinuire.

Anchetatorii au făcut atunci percheziţii, printre altele, la Asociaţia Arhimede, colegiile naţionale "Mihai Viteazul", "Spiru Haret" şi "Aurel Vlaicu", Liceul Teoretic "Ştefan Odobleja" şi Colegiul Tehnic "Constantin Brâncuşi", din Capitală, dar şi la Şcoala Spectrum şi la Centrul Educaţional "Rainbow Kinder Campus" din Constanţa, care aparţine unei societăţi controlate de Codruţa Constantinescu, soţia preşedintelui Consiliului Judeţean Constanţa, Nicușor Constantinescu, şi de fina acesteia.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici