Dosarul privind agresarea ministrului Barbu - Avocat: Claudiu Crăciun riscă de la doi la şapte ani de închisoare

Avocatul lui Claudiu Crăciun a declarat, joi, după ce clientul său a ieşit de la audieri, că acesta riscă între doi şi şapte ani de închisoare pentru ultraj contra bunelor moravuri în formă agravantă şi tulburarea liniştii publice.

1549 afișări
Imaginea articolului Dosarul privind agresarea ministrului Barbu - Avocat: Claudiu Crăciun riscă de la doi la şapte ani de închisoare

Claudiu Crăciun (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Claudiu Crăciun a declarat, la ieşirea din sediul Secţiei 10 de Poliţie din Capitală, că a avut cu anchetatorii o discuţie tehnică şi că intenţionează să colaboreze cu aceştia.

"A fost o discuţie tehnică, colaborez cu organele de anchetă. Din nefericire, acest incident este exagerat, în condiţiile în care este de fapt un incident minor şi regretabil, pe care eu personal îl regret", a spus Claudiu Crăciun, după ce a fost audiat în calitate învinuit în dosarul în care se fac cercetări privind incidentul din Centrul Istoric, din 17 octombrie, fiind a fost spartă luneta autoturismului în care se afla ministrul Culturii, Daniel Barbu.

Crăciun a mai spus că dosarul în care este cercetat penal este "instrumentat la presiuni guvernamentale exprimate public, care se reflectă atât în ce priveşte ancheta, cât şi în atitudinea provocatoare a forţelor de ordine".

Acesta a mai spus că ancheta autorităţilor "nu este de natură să intimideze protestele paşnice", care vor continua.

"Eu consider că este preferabil să se oprească pentru câteva minute maşina unui ministru pentru a o împiedica să intre în nişte cetăţeni, decât să fim nevoiţi peste un an să ne punem în faţa buldozerelor la Roşia Montană", a adăugat Claudiu Crăciun.

Avocatul Daniel Ciuglea, care l-a reprezentat pe Claudiu Crăciun la audierea acestuia de către anchetatori, la Secţia 10 de Poliţie, că acesta riscă între doi şi şapte ani de închisoare pentru ultraj contra bunelor moravuri în formă agravantă şi tulburarea liniştii publice.

În faţa sediului Secţiei 10 au venit aproximativ 30 de persoane pentru a-i susţine pe Claudiu Crăciun, Alexandru Alexe şi pe ceilalţi trei învinuiţi în dosarul privind agresarea ministrului Daniel Barbu. Aceştia au afişat un bannar chiar în faţa secţiei, pe care scria "Asociaţia Viitorilor Deţinuţi Politici" şi au scandat "Uniţi, salvăm Roşia Montană", "Peste tot poliţie, nicăieri justiţie", "Uniţi, salvăm toată România".

Printre cei care au venit în faţa Secţiei 10 au fost şi doi protestatari care au susţinut că ar fi fost bătuţi de jandarmi în urma unor manifestări similare celor de la Bucureşti care au avut loc la Braşov, aceştia având la ei şi certificate medico-legale care ar atesta faptul că ar fi fost loviţi.

Cinci persoane au fost puse sub învinuire în dosarul în care se fac cercetări privind incidentul în care a fost agresat ministrul Culturii, Daniel Barbu, acestea fiind citate pentru a li se aduce la cunoştinţă acuzaţiile şi a fi audiate, a anunţat, miercuri, Parchetul Judecătoriei Sectorului 3.

Potrivit Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 3, cele cinci persoane au fost citate pentru a li se aduce la cunoştinţă învinuirea în cauza având ca obiect săvârşirea infracţiunii de ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea ordinii şi liniştii publice, cu prilejul participării, în 17 octombrie, la un protest neautorizat în Centrul Vechi al Capitalei.

De asemenea, cele cinci persoane puse sub învinuire urmează să fie audiate, a arătat Parchetul Judecătoriei Sectorului 3, într-un comunicat de presă remis agenţiei MEDIAFAX.

Cele cinci persoane au fost citate de poliţişti de la Serviciul Investigaţii Criminale - Poliţia Sector 3, sub îndrumarea procurorilor Parchetului Judecătoriei Sectorului 3.

"Pentru garantarea dreptului la apărare al învinuiţilor, alte date (inclusiv numele învinuiţilor şi momentul audierii) nu pot fi făcute publice în acest moment", a precizat sursa citată.

Claudiu Crăciun a declarat miercuri, pentru MEDIAFAX, că a fost citat de anchetatori în calitate de învinuit, alături de Alexandru Alexe şi alte trei persoane, în legătură cu incidentul din 17 octombrie, în care a fost agresat ministrul Culturii, Daniel Barbu.

"Sper ca anchetatorii să reziste presiunilor guvernamentale care au fost exprimate public. În acelaşi timp, sunt convins că sutele de mii de protestatari din ţară şi din stăinătate nu se vor lăsa intimidaţi de astfel de dosare dubioase, de provocările forţelor de ordine din ce în ce mai prezente şi de declaraţiile total deplasate ale primului ministru, faţă de nişte proteste care au fost şi vor rămâne paşnice, dar hotărâte", a spus Claudiu Crăciun.

În 25 octombrie, Claudiu Crăciun şi Alexandru Alexe au dat declaraţii la Secţia 10 de Poliţie din Capitală, în dosarul în care se fac cercetări privind incidentul în care a fost agresat ministrul Culturii, Daniel Barbu.

Mai mulţi martori i-ar fi indicat pe Claudiu Crăciun şi Alexandru Alexe ca fiind persoanele care în seara zilei de 17 octombrie au spart luneta maşinii în care se afla ministrul Culturii, Daniel Barbu.

Tot în 25 octombrie, la Secţia 10 Poliţie au fost audiate mai multe persoane, unele în calitate de martori.

Ministrul Daniel Barbu declara în 19 octombrie, la Antena 3, că a fost identificat "autorul" incidentului din Centrul Vechi, în persoana "tânărului universitar fără operă" Claudiu Crăciun. "Ştim şi autorul, îmi permit să-l spun, Claudiu Crăciun, a fost identificat. E păcat, că înţeleg că este un tânăr universitar", a spus atunci Barbu.

Daniel Barbu a participat în 17 octombrie, de la ora 19.00, la evenimentul "Cafeneaua critică", în Club A din Centrul Vechi. Câteva zeci de manifestanţi veniţi la local au întrerupt dezbaterea, au desfăşurat pancarte în jurul lui Barbu şi au aruncat înspre acesta cu bancnote false, pe care era tipărit portretul lui. Tot ei i-au întins lui Barbu o pungă cu monede şi l-au huiduit, întrebându-l "Câţi bani ţi-ai luat?" şi cerându-i demisia.

Dezbaterea nu a mai fost reluată, ministrul hotărându-se să plece. Afară, protestatarii au blocat drumul autoturismului în care se afla demnitarul şi au lipit pe maşină bancnote cu portretul lui Barbu. De asemenea, ei au spart luneta maşinii, ministrul reuşind să plece datorită intervenţiei forţelor de ordine - poliţişti şi jandarmi, sosiţi de urgenţă la faţa locului.

Poliţia Capitalei s-a autosesizat în acest caz, protestatarii care s-au manifestat agresiv fiind identificaţi cu ajutorul imaginilor filmate de camerele de supraveghere din zonă.

Şeful Poliţiei Capitalei, Mihai Pruteanu, declara în 18 octombrie, într-o conferinţă, că şaisprezece persoane implicate în acest incident au fost identificate, fiind de asemenea identificaţi şi martori care pot furniza informaţii despre incident.

Iniţial, în cazul incidentelor în care a fost implicat ministrul, Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 3 a început urmărirea penală in rem, pentru ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea liniştii publice.

Totodată, Ministerul Culturii a înaintat o plângere la Poliţia Capitalei, pentru distrugerea autoturismului în care se afla demnitarul. Daniel Barbu a precizat că nu a depus în nume personal nicio plângere în urma incidentului.

Barbu este protejat, din 18 octombrie, de o echipă a Serviciului de Protecţie şi Pază (SPP), el precizând că s-a simţit "în pericol" în timpul incidentului petrecut în Centrul Vechi al Capitalei.

Premierul Victor Ponta a declarat că a cerut identificarea persoanelor care l-au agresat pe ministrul Culturii, Daniel Barbu, şi sancţionarea acestora contravenţională sau penală, apreciind că o astfel de agresiune este inacceptabilă şi că, în lipsa unor măsuri, ţara poate fi cuprinsă de anarhie.

La o zi după incident, premierul Ponta l-a anunţat pe ministrul de Interne că jandarmii au mandat clar din partea sa să acţioneze "fără complexe" atunci când protestele depăşesc "linia roşie" şi se transformă în agresiuni şi ameninţări.

Din 1 septembrie, în Capitală şi în mai multe oraşe din ţară, dar şi peste hotare au loc proteste ale celor care se opun proiectului minier de la Roşia Montană.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici