Dosarul "Prostituate pentru VIP-uri": 15 persoane, condamnate la închisoare. Printre ei, un fost ofiţer SRI

Cincisprezece persoane, între care un fost ofiţer SRI, au fost condamnate în primă instanţă de Tribunalul Alba la pedepse între unu şi opt ani de închisoare în dosarul care viza o grupare specializată în recuperări şi proxenetism printre ai cărei clienţi se numărau politicieni şi oameni de afaceri.

3306 afișări
Imaginea articolului Dosarul "Prostituate pentru VIP-uri": 15 persoane, condamnate la închisoare. Printre ei, un fost ofiţer SRI

Alba: 15 persoane, condamnate la închisoare în dosarul "Prostituate pentru VIP-uri". Printre ei, un fost ofiţer SRI (Imagine: Shutterstock)

Reprezentanţii Tribunalului Alba au anunţat, vineri, că instanţa a decis condamnarea a 15 persoane acuzate că au constituit o reţea de prostituţie ai cărei clienţi erau persoane importante din mediul de afaceri sau politică, dosarul fiind cunoscut sub denumirea "Prostituate pentru VIP-uri", transmite corespondentul MEDIAFAX.

Membrii grupării au fost acuzaţi de constituire, sprijinire a unui grup infracţional organizat, proxenetism, trafic de persoane, trafic de minori şi şantaj.

Potrivit portalului Tribunalului Alba, cei 15 inculpaţi au primit pedepse între unu şi opt ani de închisoare, 11 dintre aceştia primind pedepse cu executare, iar alţi patru pedepse cu suspendare.

Cea mai mare pedeapsă a primit-o liderul grupării, Teodor Victor Şchiop, zis "Puşcărie", care a fost condamnat la opt ani de închisoare cu executare. De asemenea, Gabriel Antoniu Bakai a fost condamnat la şapte ani şi şase luni de închisoare, el mai având de executat un rest de pedeapsă de 1.054 de zile dintr-o condamnare anterioară, Sergiu Andrei Cîndea a primit o pedeapsă de şapte ani de închisoare, Ioan Nicolae Roşca - şapte ani de închisoare şi Raul Hancheş, fost Rus - cinci ani de închisoare, el având un rest de pedeapsă de 1.027 de zile rămas de executat dintr-o condamnare anterioară. Raul Hancheş, fost Rus, nu a fost prins nici în prezent, el fiind dat în urmărire internaţională.

Totodată, Vasile Claudiu Vulpe, fost ofiţer SRI, a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere pe o perioadă de opt ani.

De asemenea, cea mai mică pedeapsă a primit-o un cetăţean italian, Luigi Saviato, condamnat la un an de închisoare cu suspendare condiţionată pe un termen de trei ani şi 500 de lei amendă administrativă.

Decizia Tribunalului Alba nu este definitivă şi poate fi atacată la Curtea de Apel Alba Iulia.

O grupare de proxeneţi, traficanţi de persoane şi şantajişti care îşi intimidau victimele aruncând cocktail-uri Molotov asupra locuinţelor acestora a fost destructurată, în 19 octombrie 2010, de poliţiştii din Alba Iulia, 14 membri ai reţelei fiind duşi atunci la audieri la sediul DIICOT Alba.

Suspecţii au fost prinşi în urma a 17 percheziţii la locuinţele acestora, în timpul cărora poliţiştii au confiscat săbii, cuţite, pumnale, bâte de baseball, un pistol cu glonţ de calibrul nouă milimetri deţinut legal, hard-diskuri, CD-uri, DVD-uri şi acte.

Autorităţile au stabilit că gruparea se ocupa cu trafic de persoane, proxenetism şi recuperări (şantaje la comandă pentru recuperarea unor datorii prin violenţă şi ameninţare), până la acea dată fiind identificate peste 20 de fete care practicau prostituţia în folosul grupării, printre care şi zece minore.

Gruparea, condusă de Teodor Şchiop, era sprijinită de Claudiu Vulpe, care intermedia şantajele, respectiv asigura legătura între cei ce comandau şantajul şi membrii grupării. De asemenea, el transporta fetele la diferiţi clienţi şi se interesa de situaţia membrilor reţelei.

Conform unor surse din rândul anchetatorilor, Claudiu Vulpe, zis "Fox", a activat în serviciile de informaţii.

În ceea ce priveşte traficul de persoane, de minori şi proxenetismul, poliţiştii au stabilit că fetele erau plasate, pentru a întreţine relaţii sexuale, fie în localuri din Alba Iulia şi din apropierea municipiului, fie direct acasă la clienţi. Clienţii se întâlneau cu fetele doar după ce discutau cu membrii grupării şi conveneau preţul, cea mai mare parte a banilor ajungând la suspecţi fie direct de la client, fie erau predaţi de fete.

Din investigaţii a reieşit că membrii grupării au comis şi violenţe, precum recuperări la comandă, şantaje, lipsire de libertate sau tâlhărie. Gruparea condusă de Teodor Şchiop ar fi şantajat, la comandă, mai multe persoane pentru recuperarea unor datorii.

Pentru a-şi intimida victimele, membrii grupării au aruncat cu "cocktailuri Molotov" asupra locuinţelor a două victime. De asemenea, ei au fost acuzaţi de tâlhărie şi lipsire de libertate, fapte comise asupra unor clienţi ai prostituatelor care lucrau pentru suspecţi.

În octombrie 2010, în acest dosar au fost arestate preventiv 12 persoane, majoritatea din Alba Iulia. Potrivit anchetatorilor, singurul membru al grupării care nu fusese prins încă era Raul Nicolae Hancheş, fost Rus, fiul unui om de afaceri din Alba Iulia. Tânărul, cunoscut sub porecla "Pricu", a executat mai mulţi ani de închisoare pentru proxenetism şi este cunoscut ca unul dintre membrii lumii interlope din Alba Iulia.

În luna decembrie 2010, unul dintre inculpaţi, Adrian Trifa, în vârstă de 60 de ani, a fost eliberat, după ce magistraţii au decis să înlocuiască măsura arestării preventive cu interdicţia de a părăsi localitatea de domiciliu. Magistraţii au ţinut cont în luarea acestei decizii şi de vârsta înaintată a inculpatului, fiind cel mai vârstnic dintre membrii grupării.

În acest caz, cunoscut ca "Prostituate pentru VIP-uri", Biroul Teritorial Alba al DIICOT a trimis în judecată, în luna februarie 2011, 22 de inculpaţi, din care 11 în stare de arest preventiv.

De asemenea, în martie 2011, doi din membrii grupării au fost eliberaţi, după ce Curtea de Apel Alba Iulia le-a admis recursul privind cererile de eliberare provizorie sub control judiciar.

Potrivit unor surse din cadrul anchetei, gruparea dezvoltase o mare reţea de prostituţie în care erau incluse şi fete minore, obligate să se prostitueze atât în ţară, cât şi în Italia sau Germania. Anchetatorii au informaţii că printre clienţii prostituatelor se regăseau persoane importante din Alba, respectiv oameni de afaceri, politicieni, medici sau profesori universitari.

Dosarul acestui caz are 15 volume, numai rechizitoriul realizat de procurori având peste 200 de pagini.

Pe parcursul judecării cauzei, Tribunalul Alba a decis să o împartă în două dosare.

În unul din dosare, au fost condamnaţi, în 2012, o parte dintre membrii reţelei, aceştia primind pedepse cu închisoarea, unii cu suspendare. Printre cei condamnaţi atunci la pedepse cu suspendare se număra şi omul de faceri italian Luca Anversa, care a fost condamnat la un an de închisoare cu suspendare pentru instigare la şantaj.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici