Dragnea, despre impozitarea Bisericii: Eu nu sunt de acord să punem impozit şi pe credinţă

Vicepremierul Liviu Dragnea a declarat, răspunzând unei întrebări, că el nu este de acord cu impozitarea activităţii Bisericii sau cu eliminarea scutirilor de care beneficiază aceasta, menţionând că subiectul nu a fost discutat în Guvern.

1451 afișări
Imaginea articolului Dragnea, despre impozitarea Bisericii: Eu nu sunt de acord să punem impozit şi pe credinţă

Dragnea, despre impozitarea Bisericii: Eu nu sunt de acord să punem impozit şi pe credinţă (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Întrebat, în contextul unei discuţii despre taxe şi buget, dacă în Guvern s-a discutat despre eliminearea scutirilor de care beneficiază Biserica sau despre impozitarea activităţii acesteia, Dragnea a răspuns: "Nu", la emisiunea "După 20 de ani" difuzată duminică de ProTV.

Întrebat dacă ar fi necesară o astfel de discuţie, Dragnea a răspuns: "Nu".

Întrebat de ce nu ar fi necesară, Dragnea a răspuns: "Dar de ce să fie? Până la urmă cam câte instituţii-reper, câte instituţii de referinţă către care românii să se îndrepte mai avem în ţara asta? Mi-aţi cerut părerea mea, de politician, de cetăţean şi de credincios: eu cred că Biserica este o instituţie care trebuie ajutată sau întărită, pentru că în multe momente din viaţă Biserica rămâne singurul reper unde cauţi un sprijin moral sau cel puţin o linişte".

Moderatorul a spus că pe această logică, legată de locul în care cauţi sprijin, ar trebui exceptate de la taxare medicamentele sau bunurile din spitalele de urgenţă.

"Este o idee, până la urmă", a spus Dragnea, râzând, după care a adăugat: "Dar totuşi nu putem amesteca, sau, mă rog, puteţi. Eu nu cred că e în regulă".

Moderatorul a spus că fiscalitatea şi credinţa nu se amestecă. "Da, este punctul dumneavoastră de vedere. Eu nu-s de acord să punem impozit şi pe credinţă", a răspuns ministrul.

La insistenţele moderatorului, care a spus că ar fi vorba despre impozitarea afacerilor bisericii, nu despre impozitarea credinţei, Dragnea a spus: "Eu nu ştiu că Biserica face afaceri. Eu nu ştiu lucrul ăsta, nu lucrez în domeniu. Pentru mine, Biserica este o instituţie importantă, pentru mine şi pentru familia mea, şi va rămâne în continuare".

Întrebat despre faptul că, potrivit unor date de la nivelul anului 2011, afacerile Bisericii au adus mai mult profit în România decât franciza McDonald's, Dragnea a răspuns, zâmbind: "Nu ştiu la ce date vă referiţi".

Întrebat dacă, în concluzie, nu este de acord cu impozitarea bunurilor Bisericii, Dragnea a răspuns: "Nu, nu".

Întrebat din nou dacă nu este de acord nici cu impozitarea afacerilor Bisericii, Dragnea a răspuns: "Eu nu vorbesc despre afaceri. Eu nu ştiu despre ce afaceri vorbiţi dumneavoastră. Eu respect foarte mult Biserica Ortodoxă, eu respect foarte mult ideea de credinţă, fac tot ce îmi stă în putinţă, cât pot, pentru copiii mei, pentru cunoscuţii mei, pentru tineri, să-i îndemn pe cât mai mulţi către credinţă, pentru că este important în societatea asta nebună".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici