Dragnea: MAI a ştiut să-şi folosească autoritatea şi forţa în aşa fel ca PROTESTELE să continue/ Carmen Dan: În 2016, cea mai mică rată a CRIMINALITĂŢII din ultimii nouă ani

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a felicitat, miercuri, MAI şi pe ministrul Carmen Dan pentru modul în care au gestionat protestele, el arătând că MAI a ştiut să-şi folosească autoritatea şi forţa în aşa fel ca protestele că continue, indiferent de „cine” le-a făcut şi „împotriva” cui, la la bilanţul Ministerului Afacerilor Interne. Pe de altă parte, Carmen Dan a declarat, că 2016 a fost al cincilea an consecutiv în care fenomenul infracţional s-a diminuat, fiind înregistrată cea mai mică rată a criminalităţii din ultimii nouă ani. Criminalitatea stradală a scăzut cu 9%.

692 afișări
Imaginea articolului Dragnea: MAI a ştiut să-şi folosească autoritatea şi forţa în aşa fel ca PROTESTELE să continue/ Carmen Dan: În 2016, cea mai mică rată a CRIMINALITĂŢII din ultimii nouă ani

Dragnea: MAI a ştiut să-şi folosească autoritatea şi forţa în aşa fel ca PROTESTELE să continue/ Carmen Dan: În 2016, cea mai mică rată a CRIMINALITĂŢII din ultimii nouă ani

„Vreau să vă felicit şi aici, în mod direct, aşa cum am apreciat şi în zilele respective, zile fierbinţi de altfel, pentru modul în care aţi acţionat în perioada protestelor, când cetăţenii care au protestat paşnic, execitând un drept constituţional, au fost tulburaţi de alţi cetăţeni care voiau să inducă o stare de violenţă în cadrul acestor manifestări”, a spus Dragnea, la bilanţul MAI.

„Aţi ştiut să folosiţi autoritatea şi forţa în aşa fel încât acele proteste să continue, indiferent de cine le-a făcut, indiferent împotriva cui le-a făcut”, a adăugat liderul PSD.

Potrivit lui Dragnea, faptul că în momente critice MAI şi jandarmii au acţinat cu profesionalism a arătat că România este la un nivel "destul de ridicat" pentru a putea gestiona astfel de situaţii.

„Sigur că nu ne dorim să ne mai întâlnim de multe ori cu asemenea situaţii, dar e bine să ştii că MAI din ţara ta are această capacitate. Şi vreau să vă felicit şi pe dvs., doamna ministru, pentru modul cum aţi gestionat acele evenimente”, a mai spus Dragnea.

Dragnea,  despre Arafat: Am pierdut multe nopţi împreună să salvăm oameni

Preşedintele Camerei Deputaţilor, liderul PSD Liviu Dragnea, a felicitat IGSU, miercuri, la bilanţul MAI, el arătând că are relaţii foarte bune cu secretarul de stat din MAI, Raed Arafat, împreună cu care a „pierdut” multe nopţi pentru a salva oameni.

„Vreau să felicit IGSU care, ca de fiecare dată, prin eroii săi necunoscuţi şi prin activitatea domului Arafat - cu care am relaţii foarte bune de foarte mulţi ani, am pierdut multe nopţi împreună să salvăm oameni, acum nu ştiu dacă o să mai putem să o facem împreună - pentru ceea ce faceţi, pentru salvarea vieţilor, pentru protejarea patrimoniului şi public şi privat”, a precizat Dragnea în discursul său de la bilanţul MAI.

Tăriceanu: MAI nu a făcut abuz de forţă, nu a încercat să facă jocuri politice; să fie exemplu

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, miercuri, la bilanţul MAI, că spre deosebire de alte instituţii de forţă, MAI nu a făcut abuz de forţă şi nu a încercat să facă jocuri politice, el arătând că activitatea ministerului ar trebui urmată, ca exemplu, şi de alte instituţii.

„Ca liberal şi susţinător al democraţiei, vreau să vă felicit pentru că, deşi reprezentaţi un minister care dispune de mijloace de forţă, aţi acţionat cu respect pentru drepturile şi libertăţile cetăţenilor. Spre deosebire de alte instituţii de forţă, iată, MAI nu a făcut abuz de forţă. O Românie sigură este o ţară în care cetăţeanul se simte protejat de instituţiile statului şi nu este victimă a abuzurilor. Este un pas pe care toate instituţiile din România trebuie să-l facă şi pe care MAI l-a făcut deja”, a spus Tăriceanu la bilanţul MAI.

El a arătat că, în mod paradoxal, faptul că Poliţia, Jandarmeria sau alte structuri ale MAI nu au statutul de vedetă media arată că îşi fac treaba cum trebuie.

„Într-un stat normal instituţiile de forţă nu-şi etalează trofeele obţinute, nu fac defilare prin faţa cetăţenilor sau prin faţa media. Apreciez că, spre deosebire de alte instituţii de forţă, structurile MAI nu au încercat să facă jocuri politice. Drumul spre normalitate, despre care s-a tot vorbit de la începutul acestui an, are la bază o colaborare între instituţiile statului, un respect între acestea şi nu o pândire după colţ”, a adăugat Tăriceanu.

El a mai precizat că activitatea MAI trebuie luată drept exemplu de alte instituţii.

„Ca liberal, cred că este foarte bine că românii trăiesc într-un stat mai sigur (...) dar este rău că trăiesc într-un stat în care drepturile şi libertăţile lor individuale au fost des încălcate de anumite instituţii ale statului. Sper ca activitatea MAI va fi luată ca exemplu şi de către alte instituţii al căror principal obiectiv ar trebui să fie acela de a apăra interesele cetăţenilor şi drepturile acestora”, a mai spus preşedintele Senatului.

Carmen Dan, la bilanţul MAI: În 2016, cea mai mică rată a criminalităţii din ultimii nouă ani

"În anul precedent, activitatea structurilor din cadrul Ministerului Afacerilor Interne a urmărit ca obiectiv principal, creşterea gradului de siguranţă a cetăţenilor. Protecţia cetăţeanului s-a materializat prin reducerea fenomenului infracţional pentru al cincilea an consecutiv, fiind înregistrată cea mai mică rată a criminalităţii din ultimii nouă ani. Şi criminalitatea stradală s-a diminuat cu nouă procente. O atenţie deosebită a fost acordată prevenirii infracţiunilor comise în zonele adiacente unităţilor de învăţământ", a declarat Carmen Dan la bilanţul Ministerului Afacerilo Interne (MAI).

Potrivit raportului, numărul infracţiunilor cu violenţă a fost cel mai scăzut din ultimii nouă ani, iar rata faptelor de furt s-a diminuat cu 14 procente şi a celor de tâlhărie cu 8%. Carmen Dan a explicat că în anul 2016 s-au înregistrat mai puţine infracţiuni în perimetrul şcolilor, o scădere fiind înregistrată şi în ceea ce priveşte numărul victimelor accidentelor rutiere.

"În anul şcolar 2015-2016, a fost înregistrată, pentru al treilea an consecutiv, o diminuare a numărului unor astfel de fapte cu 12%. Este o prioritate pe care mi-o asum şi în mandatul meu. Anul trecut s-a înregistrat şi cel mai mic nivel al infracţionalităţii în mediul rurarl din ultimii ani. Concret, numărul infracţiunilor contra-vieţii a scăzut cu şapte procente. Infracţiunile de furt ce reprezintă aproape un sfert din total criminalităţii specifice în mediul rural, au scăzut cu 19%. Siguranţa rutieră a fost un alt reper căruia i s-a acordat o atenţie deosebită. 2016 este al patrulea an consecutiv de la începutul anilor '90, în care numărul persoanelor decedate în urma accidentelor de circulaţie se află sub valoare de de 2000, în condiţiile unui context rutier diferit", a adăugat ministrul Afacerilor Interne.

Din document reiese că în ceea ce priveşte criminalitatea organizată, structurile ministrului au derulat cu 26% mai multe acţiuni operative comparativ cu anul 2015, rezultatul fiind destructurarea a peste 200 de grupuri organizate şi trimiterea în judecată a peste 1.700 de persoane. În privinţa criminalităţii transfrontaliere s-au înregistrat peste 1.500 de infracţiuni de contrabandă şi fraudă vamală, 352 de persoane fiind reţinute având asupra lor bunuri de peste 109 milioane lei.

Dintre cei 1.455 de inculpaţii din dosarele DNA, 245 sunt angajaţi ai MAI, ceea ce reprezintă o preocupare pentru conducerea ministerului.

"Cu ocazia activităţilor procedurale derulate de Direcţia Naţională Anticorupţie, au fost inculpate 1.455 de persoane, dintre care 245 de angajati ai MAI. Chiar dacă acest număr pare mic, acest lucru nu ne mulţumeşte, ci dimpotrivă, reprezintă chiar o preocupare. Corupţia nu poate fi tolerată, mai ales în rândul celor chemaţi să apere legea", a spus ministrul de Interne.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici