Comisia SRI îi cheamă la audieri pe Eduard Hellvig (SRI) şi Carmen Dan (MAI) pe tema incidentelor de la proteste/ Intenţionăm să-l chemăm şi pe Coldea

Comisia SRI a transmis vineri solicitarea ca directorul SRI, Eduard Hellvig, şi ministrul de Interne, Carmen Dan, să se prezinte la audieri săptămâna viitoare, miercuri, pe tema incidentelor violente de la proteste, a precizat preşedintele Comisiei, Adrian Ţuţuianu.

1353 afișări
Imaginea articolului Comisia SRI îi cheamă la audieri pe Eduard Hellvig (SRI) şi Carmen Dan (MAI) pe tema incidentelor de la proteste/ Intenţionăm să-l chemăm şi pe Coldea

Comisia SRI îi cheamă la audieri pe Hellvig şi Carmen Dan pe tema incidentelor de la proteste (Imagine: Alexandru Solomon/ Foto Mediafax)

El a arătat că la audieri vor mai participa şi secretarii de stat şi alte persoane cu funcţii de conducere în Poliţie şi Jandarmerie indicaţi ca destinatari ai SMS-urilor transmise de SRI cu informaţii despre posibilitatea ca la proteste să aibă loc acţiuni violente.

''Şedinţa va fi de principiu miercuri la ora 14.00. Vom adresa invitaţia la lucrări pentru directorul SRI Eduard Hellvig, pentru adjunctul şi şeful Direcţiei pentru protecţia Constituţiei, ministrul de Interne, secretarii de stat şi alte persoane cu funcţii de conducere în Poliţie şi Jandarmerie indicaţi ca destinatari ai SMS-urilor transmise – vorbesc de ce scrie în presă. În raport din ce rezultă vom decide dacă mai e utilă prezenţa altor persoane'', a anunţat Ţuţuianu.

Comisia SRI: Intenţionăm să-l chemăm pe Coldea la audieri; continuarea audierilor, prioritate

Comisia de control SRI şi-a stabilit, vineri, ca prioritate, continuarea audierilor în cazul Senastian Ghiţă, urmând să fie chemaţi pentru a fi audiaţi fostul preşedinte Traian Băsescu, fostul premier Victor Ponta, dar şi fostul prim-adjunct Florian Coldea şi generalul Elena Istode.

 ''Am discutat astăzi despre priorităţile noastre de activitate pe durata întregii legislaturi. Prima prioriate este continuarea discuţiilor, audierilor pe cazul Ghiţă – Coldea. Am spus anterior că intenţionăm să chemăm la audieri mai multe persoane – Traian Băsescu, Victor Ponta, alte persoane care ne pot da informaţii utile şi contribui la crearea unui tablou complet al evenimentelor. Toţi membrii au fost de acord că e necesară audierea acestor persoane'', a spus vineri, într-o conferinţă de presă, preşedintele Comisiei SRI, Adrian Ţuţuianu.

El a menţionat că se intenţioneză şi chemarea la audieri a lui Florian Coldea şi a Elenei Istode.

Ţuţuianu a spus că audierile celor menţionaţi sunt relevante în condiţiile în care există în spaţiul public o înregistrare a fostului preşedinte Traian Băsescu care face o referire inclusiv la activitatea SRI, respectiv la "eventuala prezenţă" a lui Florian Coldea la discuţii în care s-au decis complete de judecată, iar Victor Ponta a făcut el însuşi afirmaţia publică că doreşte să fie audiat la Comisia SRI.

''Există în înregistrările făcute de domnul Ghiţă afirmaţia conform căreia proiectul Comarnic-Braşov nu a fost derulat din cauza presiunilor pe care SRI, prin domnul Coldea, le-a făcut asupra decidenţilor, ameninţându-i cu puşcăria dacă dau drumul la acest proiect. Este normal să ne clarificăm în ce măsură există o asemenea situaţie'', a subliniat social-democratul.

El a mai arătat că o altă temă a audierilor vizează protocoalele SRI – Ministerul Public.

''Mă interesează şi pe mine şi pe colegii mei în ce măsură protocoalele încheiate în anul 2009 sau cele existente astăzi au fost de natură să încalce atribuţiile SRI sau să atenteze la drepturi şi libertăţi cetăţeneşti. Şi lucrul acesta va face obiectul discuţiilor din Comisie inclusiv al audierilor. Traian Băsescu în 2009 era preşedinte şi conducea CSAT'', a conchis Ţuţuianu.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici