Dragnea: Propunerile privind poliţia din proiectul de descentralizare nu reprezintă un "casus belli"

Vicepremierul Liviu Dragnea a declarat, miercuri, că propunerile privind poliţia de ordine publică şi circulaţie rutieră, conţinute de proiectul de descentralizare, nu reprezintă un "casus belli", el precizând că este deschis la orice discuţie.

1652 afișări
Imaginea articolului Dragnea: Propunerile privind poliţia din proiectul de descentralizare nu reprezintă un "casus belli"

Dragnea: Propunerile privind poliţia din proiectul de descentralizare nu reprezintă un "casus belli"

Solicitat să comenteze faptul că ministrul de Interne, Radu Stroe, nu susţine proiectul de descentralizare, Dragnea a răspuns: "Foarte bine. E o opinie, o să ţinem cont de ea, o să discutăm".

El a precizat că proiectul nu este unul de lege sau de ordonanţă de urgenţă şi nu este în circuitul de avizare, ci cumulează o sumă de propuneri ale autorităţilor locale.

"Sunt deschis la orice discuţie", a spus Dragnea, întrebat dacă este dispus să renunţe la prevederile din proiect contestate de Stroe.

"Important e să facem descentralizarea - totală sau parţială. Că, în ceea ce priveşte poliţia de ordine publică şi circulaţia rutieră, vor fi trecute aceste competenţe la primarii de oraşe şi municipii, exclusiv sau nu, e important dar nu este un casus belli (motiv de război, n.r.)", a spus Dragnea.

El a arătat că a fost informat miercuri dimineaţă de către ministrul de Interne, Radu Stroe, asupra nemulţumirilor sindicatelor din Poliţie, care au ameninţat că vor protesta şi vor picheta Guvrnul dacă acest proiect va fi adoptat.

"Mi-a spus domnul ministru Stroe azi dimineaţă. Le sugerez să facă aceste proteste când discutăm de un proiect de act normativ care intră pe circuitul de avizare. Deocamdată discutăm de nişte propuneri ale autorităţilor locale", a spus Dragnea.

Ministerul de Interne susţine că o descentralizare a unor componente ale Poliţiei care ar avea efectele asupra siguranţei cetăţeanului nu poate fi susţinută, precizând că la MAI, care ar trebui să fie co-iniţiator al unei astfel de iniţiative legislative, nu a fost transmis niciun proiect de OUG.

În ceea ce priveşte posibila trecere a poliţiştilor rutieri şi poliţiştilor de ordine publică în subordinea primăriilor, Ministerul Afacerilor Interne susţine că "orice iniţiativă de acest tip trebuie să aibă în vedere toate efectele care ar putea fi generate, inclusiv asupra siguranţei cetăţeanului".

"Ministerul Afacerilor Interne (MAI) apreciază că ideea descentralizării se poate materializa numai în urma unor consultări cu toate ministerele, instituţiile publice, organismele abilitate şi partenerii sociali, respectiv organizaţiile profesionale sau sindicale", arată marţi Ministerul Afacerilor Interne, într-un comunicat de presă de marţi.

Sursa citată a precizat că proiectul de ordonanţă de urgenţă privind descentralizarea unor instituţii nu a fost transmis Ministerului Afacerilor Interne, "cu atât mai mult cu cât, în situaţia unei asemenea iniţiative legislative, MAI ar trebui să fie co-iniţiator".

Conducerea MAI consideră că orice iniţiativă de acest tip trebuie să aibă în vedere toate efectele care ar putea fi generate, inclusiv asupra siguranţei cetăţeanului.

"În aceste condiţii, MAI nu poate susţine o astfel de viziune asupra descentralizării, neasumată de altfel nici de către Guvernul României", se mai arată în comunicatul citat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici