Dragnea: Salvamarii trebuie să fie plătiţi de către cei care au plajele în administrare

Vicepremierul Liviu Dragnea a declarat, vineri seară, la Constanţa, că salvamarii trebuie să fie plătiţi de către cei care au plajele în administrare, nu de autorităţile centrale, adăugând că, pe viitor, plajele "vor ajunge în mod firesc la autorităţile locale".

96 afișări
Imaginea articolului Dragnea: Salvamarii trebuie să fie plătiţi de către cei care au plajele în administrare

Dragnea: Salvamarii trebuie să fie plătiţi de către cei care au plajele în administrare (Imagine: Adriana Neagoe/Mediafax Foto)

"În fiecare an se pune problema ca de la bugetul de stat să alocăm o sumă pentru autorităţile locale din judeţul Constanţa pentru salvamari în condiţiile în care turiştii fac plajă pe plajele închiriate de către nişte agenţi economici, contra cost până la urmă. (...) În opinia mea, salvamarii trebuie să fie plătiţi de către cei care au plajele în administrare. Acum sunt la Apele Române. În mod normal cei de la Apele Române ar trebui să plătească salvamarii pentru că e vorba de plajele lor pe care le-au dat în închiriere unor firme private", a spus Liviu Dragnea, care s-a aflat vineri seară, la Constanţa, pentru a conduce comandamentul pentru inundaţii.

El a precizat că actualele contracte de închiriere a plajelor ar trebui analizate astfel încât agenţii economici care au preluat plajele să aibă mai multe obligaţii.

"Trebuie o analiză serioasă a contractelor de închiriere. Nu ţin neapărat să iasă nimeni din acele contracte, dar poate ar trebui mai multe obligaţii pentru cei care au plajele în închiriere, pentru că în situaţii de genul ăsta (inundaţii - n.r.) intervenţia se cere din partea autorităţilor, e firesc să intervenim", a mai spus Dragnea.

Liviu Dragnea a afirmat că, pe viitor, plajele vor trece "în mod firesc" în administrarea autorităţilor locale.

"Nicio primărie nu are plajă în administrare. Primăriile doresc plajele. După ce finalizăm toate actele normative, la care lucrăm pentru relansarea procesului de descentralizare, plajele vor ajunge în mod firesc la autorităţile locale", a mai declarat Dragnea.

El a precizat că, indiferent de piedicile apărute procesul de descentralizare, acesta trebuie finalizat în următorii doi-trei ani.

În 12 mai, vicepreşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Constanţa Cristinel Dragomir declara că deocamdată nu există fonduri pentru plata salvamarilor după ce Guvernul a transmis autorităţilor locale să găsească finanţare pentru acest serviciu în acest sezon estival.

El preciza că, în anii trecuţi, pentru activitatea salvamarilor pe întreg litoralul a fost necesară suma de patru milioane de lei pe an.

În acest context, Cristinel Dragomir afirma că nu ştie cum s-ar putea rezolva această situaţie şi nici dacă în această vară vor mai fi sau nu salvamari pe litoral.

Ulterior, în 13 mai, primarul Constanţei, Radu Mazăre, spunea că salvamarii nu vor rămâne neplătiţi în acest sezon estival, banii urmând să fie alocaţi din Fondul de rezervă al Guvernului.

Mazăre afirma, atunci, că a discutat cu ministrul pentru Buget, Liviu Voinea, şi a primit asigurări că salvamarii vor fi plătiţi din Fondul de rezervă al Guvernului aşa cum s-a întâmplat şi anul trecut.

El mai spunea că nu ar fi legal ca plata salvamarilor să fie făcută de către autorităţile locale pentru că plajele sunt domeniul statului.

Serviciul de salvamar este asigurat între 1 iunie şi 15 septembrie. În anii trecuţi, plata salvamarilor era făcută din fonduri guvernamentale. Chiar şi aşa însă banii erau alocaţi cu întârziere, iar salvamarii au ameninţat aproape în fiecare vară că intră în grevă dacă nu primesc sumele cuvenite. De regulă, situaţia lor se rezolva după jumătatea sezonului estival.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici