Ecaterina Andronescu a depus jurământul de învestitură în funcţia de ministru al Educaţiei

Senatorul PSD Ecaterina Andronescu a depus, luni, la Cotroceni, în prezenţa preşedintelui Traian Băsescu, jurământul de învestitură în funcţia de ministru al Educaţiei. La eveniment sunt prezenţi premierul Victor Ponta, preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului, Vasile Blaga şi Roberta Anastase.

1329 afișări
Imaginea articolului Ecaterina Andronescu a depus jurământul de învestitură în funcţia de ministru al Educaţiei

Ecaterina Andronescu (Imagine: Dragos Bota/Mediafax Foto)

De asemenea, sunt prezenţi membri ai Guvernului, precum şi consilieri din cadrul Administraţiei Prezidenţiale, inclusiv Daniel Funeriu.

Preşedintele Traian Băsescu a semnat decretul de numire a Ecaterinei Andronescu în funcţia de ministru al Educaţiei.

Băsescu aprecia potrivit ca ministrul desemnat al Educaţiei Ecaterina Andronescu să depună la cabinetul premierului o declaraţie pe propria răspundere că în teza sa de doctorat nu a plagiat şi să se asigure că nu se află în stare de incompatibilitate.

Administraţia prezidenţială anunţa, în cursul dimineţii, că ceremonia de depunere a jurământului de învestitură de către Ecaterina Andronescu în funcţia de ministru al Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului va avea loc la Palatul Cotroceni, luni, 2 iulie, la ora 18.00.

"Cu ocazia transmiterii coordonatelor privind ceremonia de învestire, preşedintele României, domnul Traian Băsescu, i-a transmis prim-ministrului Guvernului României, domnul Victor Ponta, că ar considera potrivit, ca, înainte de ceremonie, doamna Ecaterina Andronescu să depună, la Cabinetul Prim-Ministrului, o declaraţie pe proprie răspundere prin care să asigure că nu este implicată în acţiuni de plagiat în propria lucrare de doctorat şi în lucrările ştiinţifice şi în doctoratele pe care le-a coordonat. De asemenea, preşedintele României, domnul Traian Băsescu, a mai transmis, în scrisoare, că ar fi util ca doamna Ecaterina Andronescu să asigure că nu se află în stare de incompatibilitate, conform normelor legale în vigoare", mai preciza Administraţia prezidenţială.

Andronescu declara, luni, întrebată despre faptul că preşedintele apreciază potrivit să depună o declaraţie că nu a plagiat, că ea nu a făcut niciodată acest lucru şi că întreaga sa carieră e construită pe muncă şi onestitate.

"N-am fraudat, nu am fost participantă la fraudă şi nu o să fiu niciodată participantă la fraudă şi cred că fiecare este responsabil pentru ceea ce face el. (...) Dovezile că nu am plagiat rezultă din analiza activităţii mele pe tot parcursul ei", a precizat Andronescu.

Ea a subliniat că toată cariera şi-a construit-o pe muncă şi pe onestitate.

"În acestă carieră profesională sunt mai multe trepte pe care le parcurgi de jos, de la poziţia de asistent stagiar, şef de lucrări, conferenţiar, profesor şi conducător de doctorat. Fiecare etapă pe care o parcurgi se depune un dosar, se constituie o comisie, apoi ce spune comisia trece prin votul consiliului profesoral, prin votul Senatului Universitar şi a ajuns la CNATDCU", a arătat acesta.

Întrebată dacă va exista vreun risc să se vorbească, la un moment dat, de plagiat în cazul său, ea a răspuns negativ. "Eu cred că trebuie să ne liniştim puţin şi să ne apucăm de lucruri care ard în şcoala românească. Vă asigur că acest lucru nu se va întâmpla în ceea ce mă priveşte", a declarat senatorul PSD.

Ecaterina Andronescu a arătat că altele sunt priorităţile sistemului educaţional, printre care clasa pregătitoare, care este total descoperită, examenele de sfârşit de an.

Premierul Ponta a precizat, luni, referindu-se la solicitarea preşedintelui Băsescu, ca ministrul desemnat la Educaţie, Ecaterina Andronescu, să depună o declaraţie că nu a plagiat şi că nu este incompatibilă, că şefului statului îi place să întreţină scandalul la Educaţie şi că el nu marşează.

"Preşedintele nu a venit cu nicio condiţionare. Ca şi la domnul Haşotti, domnului preşedinte Băsescu îi place să întreţină scandalul ăsta. Eu nu marşez la aşa ceva", a spus Ponta.

El a subliniat că Ecaterina Andronescu va depune jurământul la ora 18.00, dar a evitat să răspundă întrebărilor jurnaliştilor referitoare la depunerea de către Andronescu a declaraţiei solicitate de preşedinte.

"Am o rugăminte mare la dumneavoastră: eu o să fac eforturi cât pot de mari. Vă interesează tot felul de scandaluri, de certuri. Nu mai vreau scandaluri şi ceartă. Doamna Andronescu la 18.00 va depune jurământul, după care are foarte multă treabă la Ministerul Educaţiei", a spus Ponta.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici