Elena Udrea, adusă la ICCJ pentru judecarea contestaţiei la prelungirea arestului preventiv

Elena Udrea a fost adusă, joi, din Arestul Poliţiei Capitalei la instanţa supremă, care urmează să decidă definitiv dacă fostul ministru al Dezvoltării rămâne în arest încă 30 de zile, în dosarul "Gala Bute".

1080 afișări
Imaginea articolului Elena Udrea, adusă la ICCJ pentru judecarea contestaţiei la prelungirea arestului preventiv

Elena Udrea, adusă la ICCJ pentru judecarea contestaţiei la prelungirea arestului preventiv (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Fostul ministru Elena Udrea a venit la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), fiind însoţită de poliţiştii care au adus-o din arest, pentru a fi prezentă la judecarea contestaţiei sale la decizia din 23 martie a unui judecător de drepturi şi libertăţi de la instanţa supremă, care a decis prelungirea arestului preventiv în cazul său.

Elena Udrea cere instanţei să nu îi prelungească arestul preventiv cu încă 30 de zile, ci să îl înlocuiască cu arestul la domiciliu sau cu măsura controlului judiciar.

În acelaşi timp cu Elena Udrea, la ICCJ a fost adus şi fostul preşedinte al Federaţiei Române de Box Rudel Obreja, inculpat şi el în dosarul "Gala Bute". În aceeaşi sală de judecată urmează să fie adus şi Tudor Breazu, administratorul moşiei de la Nana a Elenei Udrea.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a admis, în 23 martie, propunerea procurorilor DNA de prelungire a arestului preventiv în cazul Elenei Udrea, a lui Rudel Obreja şi Tudor Breazu, în dosarul "Gala Bute".

În cazul fostului consilier al Elenei Udrea Ştefan Lungu, fostului secretar general în Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului Gheorghe Nastasia şi primarului municipiului hunedorean Lupeni, Cornel Resmeriţă, instnaţa a dispus, în 23 martie, cercetarea în continure în arest la domiciliu.

Fostul ministru Elena Udrea este în arest din 25 februarie, în dosarul "Gala Bute", în care este acuzată de abuz în serviciu în legătură cu organizarea evenimentului de către Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului şi respectiv de luare de mită în legătură cu finanţarea de către acelaşi minister a mai multor contracte.

Echipa de comunicare a Elenei Udrea anunţa recent, într-un mesaj postat pe Facebook, că avocaţii fostului ministru au depus o plângere la Consiliul Superior al Magistraturii, prin care sesizează neregulile comise de procurorii care derulează ancheta în dosarul "Gala Bute".

"Subliniem de la început faptul că nu avem de-a face cu orice anchetatori în acest dosar, ci vorbim de consilierii personali ai procurorului şef DNA. Practic, Laura Codruţa Kovesi conduce, de fapt, ancheta în acest dosar", a scris echipa de comunicare a Elenei Udrea, în mesajul postat pe Facebook.

În sprijinul acestor afirmaţii, fostul ministru prezintă, prin echipa sa de comunicare, "câteva elemente punctuale şi perfect demonstrabile".

Astfel, Elena Udrea susţine că "toţi oamenii care sunt chemaţi la DNA sunt întrebaţi, într-o formă sau alta, dacă ştiu ceva ce ar putea să o incrimineze", scopul final fiind acela de a se genera, cu orice cost, noi şi noi dosare penale, fără să se ţină cont de probe sau de faptul că "toate aceste denunţuri ar fi făcute sub presiune".

"Pentru că am vorbit de presiuni, luni (23 martie, n.r.), la judecarea mandatului de prelungire a arestului preventiv în «Gala Bute», ceilalţi doi inculpaţi aflaţi în arest, Rudel Obreja şi Tudor Breazu, au declarat că asupra lor s-au făcut presiuni din partea procurorilor pentru a declara împotriva Elenei Udrea. Au existat chiar şi promisiuni privind eliberarea. Asta arată că nu se doreşte adevărul sau dreptatea, ci incriminarea lui Udrea. Se generează percepţia publică (reală!) că oricine declară împotriva fostului ministru al Dezvoltării este liber", potrivit mesajului postat pe Facebook.

Udrea mai arăta că "procurorii DNA au lăsat-o liberă pe Ana Maria Topoliceanu (pusă sub control judiciar), deşi există probe foarte clare depuse la dosar că aceasta a încercat să-l influenţeze şi constrângă pe Tudor Breazu" să dea o declaraţie împotriva sa.

Totodată, fostul ministru preciza că momentul în care s-a făcut prelungirea mandatului de arestare "a fost special ales astfel încât cazul să pice la un anumit judecător", încălcându-se "foarte grav principiul ca dosarul să intre în sarcina unui judecător independent".

"E clar că luni s-a venit cu o soluţie în plic", a mai scris echipa de comunicare a Elenei Udrea, care menţionează că procurorii nu i-au permis fostului ministru sau avocaţilor acesteia să pună anumite întrebări relevante.

În 19 martie, Elena Udrea a fost dusă din arest la DNA, pentru a fi confruntată, la cererea ei, cu denunţătorii Ştefan Lungu, Ana Maria Topoliceanu, Gheorghe Nastasia şi Adrian Gărdean.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici