Epidemiile grave care ameninţă GOSPODĂRIILE în România, pe lângă Pesta porcină şi Tuta Absolută, şi cum se pot preveni. Sinteza comunicărilor oficiale realizată de Mediafax

Pesta porcină africană, pesta micilor rumegătoare, dermatoza nodulară, tuta absolută sau virozele tomatelor sunt doar câteva dintre bolile de care fermierii români trebuie să-şi ferească animalele şi plantele, arată o sinteză a comunicărilor oficiale realizată de MEDIAFAX.

2510 afișări
Imaginea articolului Epidemiile grave care ameninţă GOSPODĂRIILE în România, pe lângă Pesta porcină şi Tuta Absolută, şi cum se pot preveni. Sinteza comunicărilor oficiale realizată de Mediafax

FOTO: Agrointeligenta

Pesta porcină africană pare să fie de departe boala momentului, nu doar în România, ci şi în Uniunea Europeană. Vom vedea însă, că lista pericolelor pentru animale, dar şi plante este mai lungă, pesta porcină fiind doar cea mai vizibilă.

Una dintre bolile verii la plante a fost Tuta Absolută, sau Molia minieră a tomatelor, cum îi spun legumicultorii - o molie nocturnă care atacă în principal tomatele, dar se poate răspândi şi la cartofi, vinete, ardei, sau fasole, arată un ghid pentru recunoaşterea şi combaterea bolilor şi dăunătorilor la tomate cultivate în spaţii protejate (sere, solarii, tuneluri), publicat de Ministerul Agriculturii.

Primele semnale privind acest tip de insectă au apărut în 2010 la Satu Mare şi uşor-uşor acesta s-a extins în întreaga ţară, fiind adus probabil cu produsele importate.

Potrivit aceluiaşi ghid, la tomate „au fost înregistrate pierderi de recoltă între 50% şi 100%, iar combaterea chimică este dificilă din cauza capacităţii larvelor de a se hrăni în interiorul frunzelor şi potenţialul biotic ridicat, iar adulţii sunt nocturni, deci greu de detectat în timpul zilei”.

Autorităţile recomandă următoarele măsuri:
- strângerea şi distrugerea prin ardere a resturilor culturilor anterioare infestate;
- eliminarea şi distrugerea imediată a plantelor, dacă se observă un atac izolat;
- eliminarea buruienilor care ar putea fi gazde pentru molia minieră, atât din cultura cât şi din zona apropiată;
- monitorizarea atentă a spaţiilor de producere a răsadurilor, cu ajutorul capcanelor feromonale;
- utilizarea plaselor anti-insecte şi utilizarea uşilor duble la intrarea in spaţiile protejate;
- respectarea asolamentului şi evitarea monoculturii, precum şi cultivarea speciilor din aceeaşi familie mai mulţi ani la rând;
- în culturile protejate, se efectuează dezinfecţia solului şi a structurii.

În momentul desfiinţării unei culturi infestate este foarte important ca resturile vegetale să fie distruse prin ardere, deoarece populaţia de Tuta prezentă pe acestea va migra spre o altă cultură. Insecta este foarte perseverentă şi caută orice metodă de a pătrunde în spaţiile protejate cultivate cu tomate.

La nivel naţional, trei judeţe din sud au anunţat că au fost atacate de tută: Buzău, Galaţi şi Ialomiţa.

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a precizat într-o conferinţă de presă de la sfârşitul lunii august că „Tuta absolută a fost, este şi va fi. Este o boală care se poate ţine sub control, nu ne mai ferim acum şi de tuta absoluta şi le luăm pe toate la rând, în aşa fel încât să creăm o imagine că aici în România este cuibar de boli. Eu aş vrea să vă spun un lucru foarte clar şi se poate documenta istoriceşte: România nu a dat boli nimănui de-a lungul istoriei, din nefericire doar a primit”.

O altă boală a plantelor provocate de bacterii sunt virozele care se manifestă prin nanismul sau piticirea (micșorarea înălțimii plantelor). Frecvent întâlnit la Pepino mosaic virus, Tomato mosaic virus care la rândul lui se manifestă atât pe frunze prin zone de culoare verde-gălbuie, difuze care alternează cu zone de culoare verde (Tomato mosaic virus); între nervuri pete mici, clorotice dispersate pe toată suprafața limbului (Tomato mosaic virus); pete de culoare verde-închis și ,,bășicarea” suprafeței frunzelor la Pepino mosaic virus – cât şi pe fructe - în zone mai deschise la culoare pe fructele în curs de coacere (Pepino mosaic virus).

De asemenea, pătările inelare se manifestă:
- pe frunze - pete inelare clorotice, de culoare negricioasă (Tomato black ring virus); inele și linii sinuoase necrotice (Tomato ringspot virus);
- pete sau leziuni clorotice sau necrotice situate în jurul punctului unde a avut loc inocularea virusului prin înțepăturile tripşilor vector (Tomato spotted wilt virus);
- pete brune sau de culoarea bronzului în stadiu mai avansat al bolii pe partea inferioară a frunzelor (Tomato spotted wilt virus).

Pe fructe apar pete, arcuri sau formațiuni inelare de culoare maro-verzuie, mai deschise la culoare decît restul suprafeței, la fructele în curs de maturare (Tomato spotted wilt virus); desene inelare superficiale, concentrice de culoare gri sau brună (Tomato ringspot virus); pete brune pe fructele verzi și desene inelare divers colorate pe fructele în curs de maturare (Tomato black ring virus).

Necrozele se manifestă în lungul pețiolurilor frunzelor și tulpinii, iar într-un stadiu mai avansat distrug vârful plantei (Tomato black ring virus).

Printre alte boli şi bacterii care atacă plantele se mai numără şi gărgăriţa mazării, mana cepei, buha verzei, purecii şi păduchii la varză şi alte crucifere sau putregaiul răsadurilor.

De asemenea, de boli nu sunt ferite nici animalele. Printre cele mai răspândite boli transfrontaliere se numără pesta porcină africană, pesta micilor rumegătoare sau dermatoza nodulară contagioasă a bovinelor, de care recent, ministrul Agriculturii Petre Daea spunea că s-a declanşat în Serbia.

„România este înconjurată de boli, dar vă rog să nu introducem panică în populaţie. Pe lângă pesta micilor rumegătoare, în Bulgaria, a mai apărut şi dermatoza nodulară, în Serbia. Sunt în discuţie toate acestea”, a spus vineri Petre Daea, într-o emisiune TV.

Dermatoza nodulară afectează bovinele de toate vârstele şi produce pierderi economice deosebit de ridicate, atât cu activităţile de combatere care sunt costisitoare, cât şi prin faptul că atrage după sine restricţii severe asupra circulatiei speciilor afectate atât pentru comerţul intracomunitar, cât şi pentru exportul de bovine.

Citeşte pe pagina 2 continuarea articolului

Citește mai departe:

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Citește mai departe:

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici