Eurocomisar: Încurajăm statele membre să spună concret ce se aşteaptă de la România

Eurocomisarul pentru justiţie şi afaceri interne Cecilia Malmström a spus, la sediul MAI, că reprezentanţii CE încurajează statele membre să spună concret ce se aşteaptă de la România şi să stabilească o serie de criterii în contextul în care acestea condiţionează aderarea ţării noastre la Schengen.

85 afișări
Imaginea articolului Eurocomisar: Încurajăm statele membre să spună concret ce se aşteaptă de la România

Eurocomisarul pentru justiţie şi afaceri interne Cecilia Malmström (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Cecilia Malmström a declarat, joi, la sediul Ministerului Administraţiei şi Internelor, că a avut "o discuţie fructuoasă" cu ministrul Traian Igaş privind aderarea României la spaţiul Schengen, dar şi privind combaterea crimei organizate în cadrul Strategiei europene de siguranţă internă.

Referindu-se la aderarea României la spaţiul Schengen, Malmström a precizat că evaluarea tehnică demonstrează faptul că ţara noastră îndeplineşte toate criteriile tehnice pentru a adera la spaţiul de liberă circulaţie.

"Sunt unele state membre care au decis să nu permită aderarea României în acest moment. Aici e o problemă de încredere legată de securizarea graniţei comune, iar această problemă trebuie rezolvată", a spus Cecilia Malmström.

Eurocomisarul a amintit că pentru ca România să intre în spaţiul Schengen este necesară o decizie unanimă în Consiliul European, iar această unanimitate nu există în prezent.

"Vom încerca să lucrăm împreună cu statele membre şi cu România pentru a identifica o soluţie. Încurajăm statele membre să zică concret ce se aşteaptă de la România, să prezinte elemente concrete şi măsurabile. De asemenea, încurajez România să continue lupta împotriva corupţiei şi progresele făcute în securizarea frontierelor", a mai spus comisarul european.

Cecilia Malmström a subliniat că infracţiuni precum traficul de droguri, terorismul sau traficul de persoane reprezintă o provocare la nivel european, dar şi în România şi că a vrut să vadă modul de abordare al autorităţilor române în legătură cu acest fenomen.

Malmström a adăugat că în cadrul discuţiei cu Traian Igaş s-a vorbit şi despre problema azilului şi a migraţiei în contextul în care UE negociază un acord-cadru pentru implementarea unui sistem european de azil.

Comisarul european a apreciat gradul mare de coerenţă la nivelul abordărilor Comisiei Europene şi Ministerului român de Interne, arătând că acest lucru demonstrează "faptul că suntem parteneri şi aliaţi în majoritatea acestor probleme". Cecilia Malmström a ţinut să-l felicite pe ministrul Igaş, dar şi pe autorităţile române, în general, pentru progresele importante pe care le-au făcut, dar a precizat că "mai trebuie făcute multe" subliniind că va acorda toată asistenţa României.

În ceea ce priveşte acţiunea DNA la vămile din ţară, Malmström a spus că această operaţiune arată angajamentul autorităţilor române de a trata problema corupţiei, de a-i aduce pe funcţionarii corupţi în faţa justiţiei şi de-ai înlocui cu oameni oneşti.

Comisarul european pentru Afaceri Interne, Cecilia Malmström, se află în România, joi, pentru o vizită oficială, agenda incluzând întrevederi cu premierul Emil Boc şi cu miniştrii Administraţiei şi Internelor, Traian Igaş, al Justiţiei, Cătălin Predoiu şi al Afacerilor Externe, Teodor Baconschi. Comisarul Malmström se va întâlni şi cu preşedintele Senatului, Mircea Geoană, cu preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, precum şi cu reprezentanţi ai comisiilor parlamentare de resort, se arată într-un comunicat al Comisiei Europene.

Agenda include o vizită la Biroul SIRENE, precum şi o reuniune informală cu reprezentanţi ai societăţii civile.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici