Eurofighter, "dezamăgit" de hotărârea României de cumpărare a avioanelor F-16 de ocazie

Consorţiul european Eurofighter s-a declarat "dezamăgit" vineri de hotărârea României de a cumpăra 24 de avioane de vânătoare F-16 de ocazie, după o reacţie similară a grupului suedez Saab.

117 afișări
Imaginea articolului Eurofighter, "dezamăgit" de hotărârea României de cumpărare a avioanelor F-16 de ocazie

Eurofighter, "dezamăgit" de hotărârea României de cumpărare a avioanelor F-16 de ocazie (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Eurofighter îşi exprimă profunda dezamăgire în legătură cu decizia CSAT de achiziţionare a unor avioane F-16 de ocazie", se arată într-un comunicat al consorţiului din care fac parte grupul franco-german EADS, compania britanică BAE Systems şi Alenia/Finmeccanica (Italia).

Consorţiul "regretă că această decizie, care trebuie să mai primească acordul Parlamentului, a fost luată fără organizarea unei licitaţii internaţionale, aşa cum prevede procedura standard în ţările Uniunii Europene".

"Acest lucru privează ţara de o ocazie în plus pentru consolidarea legăturilor cu industria aerospaţială europeană, care apreciază totuşi că România ar putea juca un rol important în acest domeniu, aşa cum a demonstrat-o investiţia unuia dintre partenerii noştri la Braşov", subliniază Eurofighter.

Premium Aerotec, filială a grupului EADS, a semnat la începutul lunii martie un acord pentru construirea unei uzine de componente aeronautice, valoarea investiţiei iniţiale fiind de 45 de milioane de euro.

În cursul zilei de joi, grupul suedez Saab şi-a exprimat "surprinderea" să vadă că avioanele de vânătoare Gripen au fost eliminate din cursă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici