EXCLUSIV: Factori decizionali din Ministerul Economiei, la cererea lui Niculae, înlocuiau funcţionarii necooperanţi

Factori decizionali din cadrul Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri (MECMA), la cererea lui Ioan Niculae, dispuneau înlocuirea funcţionarilor din conducerea Romgaz sau reprezentanţi AGA care se abăteau de la realizarea scopului ilicit, afirmă surse judiciare.

1130 afișări
Imaginea articolului EXCLUSIV: Factori decizionali din Ministerul Economiei, la cererea lui Niculae, înlocuiau funcţionarii necooperanţi

EXCLUSIV: Factori decizionali din Ministerul Economiei, la cererea lui Niculae, înlocuiau funcţionarii necooperanţi (Imagine: Silviu Matei/Mediafax Foto)

Şi aceasta în pofida faptului că Ministerul Economiei a fost informat în detaliu, de mai multe ori, despre activităţile derulate de funcţionari, de natură să pericliteze sistemul energetic naţional, implicit să submineze economia naţională, au precizat, pentru MEDIAFAX, sursele citate.

Concret, la solicitarea acţionarului majoritar al InterAgro, Ioan Niculae, imediat ce li se aducea la cunoştinţă sau aflau direct că persoane din conducerea executivă a SNGN Romgaz sau reprezentanţi MECMA în AGA Romgaz se abăteau "de la realizarea scopului infracţional asumat", factorii ministeriali de decizie dispuneau sau dădeau dispoziţie de înlocuire a acestora. "Aceasta în ciuda faptului că MECMA a fost informat în mod repetat şi detaliat de instituţiile abilitate ale statului cu privire la activităţile desfăşurate de gruparea infracţională, de natură să pericliteze sistemul energetic naţional, ca ramură strategică a economiei naţionale şi, pe cale de consecinţă, să submineze economia naţională", au arătat sursele citate.

InterAgro, prin obţinerea de licenţe de la Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), furnizează gaze naturale la şase din cele opt combinate chimice, respectiv Amurco Bacău, Viromet Victoria, Nitroporos Făgăraş, Ga Pro Chemicals Săvineşti, Donau Chem, Turnu Măgurele, Amonil - Slobozia, profilate pe fabricarea şi comercializarea îngrăşămintelor chimice de diverse tipuri.

InterAgro a dezvoltat şi întreţine relaţii comerciale cu SNGN Romgaz SA, în baza cărora se aprovizionează cu gaze naturale, acestea fiind materia primă cu ponderea cea mai ridicată (75-80 la sută) din costul îngrăşămintelor chimice.

În perioada 2005-2010, InterAgro a deţinut calitatea de furnizor, nu de consumator de gaze naturale, solicitând şi obţinând de la ANRE licenţe de furnizare de gaze naturale.

Scopul vizat a constat în reorientarea activităţii SNGN Romgaz pentru facilitarea SC InterAgro SA spre obţinerea de contracte de furnizare a gazelor naturale în mod preferenţial care să conducă la obţinerea de foloase injuste, respectiv pentru satisfacerea unor interese de grup, potrivit anchetatorilor.

În realizarea scopului lor, membrii reţelei au desfăşurat acţiuni comisive şi omisive care au condus la instaurarea unei stări de pericol potenţial, dar şi la crearea unor pagube deosebite în dauna SNGN Romgaz şi, implicit, în dauna economiei naţionale, punând în pericol grav siguranţa sistemului energetic naţional, "activităţile infracţionale generând consecinţe negative şi în prezent".

Patruzeci de persoane cu funcţii de conducere din Romgaz, Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri şi Agenţia Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) sunt cercetate penal pentru complot şi subminarea economiei naţionale, a informat, săptămâna trecută, Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici