EXCLUSIV: Indemnizaţia medie de şomaj va fi cu 10% mai mică, numărul beneficiarilor creşte substanţial

Indemnizaţia medie de şomaj plătită de stat anul viitor va avea o valoare cu 10% mai mică faţă de acest an, în scădere de la 523 lei la 476 lei, iar indemnizaţia de şomaj la absolvenţi va fi îngheţată la 300 lei, concomitent cu creşterea numărului de persoane estimat că vor încasa ajutoare de şomaj.

40 afișări
Imaginea articolului EXCLUSIV: Indemnizaţia medie de şomaj va fi cu 10% mai mică, numărul beneficiarilor creşte substanţial

EXCLUSIV: Indemnizaţia medie de şomaj va fi cu 10% mai mică, numărul beneficiarilor creşte substanţial (Imagine: Thomas Dan/Mediafax Foto)

Astfel, numărul estimat al beneficiarilor de indemnizaţie de şomaj este indicat în creştere comparativ cu proiecţia din bugetul pe 2010, de la 280.000 la 449.000 persoane, în timp ce numărul absolvenţilor care vor primi indemnizaţie de şomaj ar urma de asemenea să crească, de la 10.000 la 45.000 beneficiari.

Numărul persoanelor care vor primi venituri de completare, acordat în baza legii de sprijinire a persoanelor disponibilizate din sectorul public, este indicat tot în creştere faţă de prognoza din acest an, de la 0,8 mii la 1,7 mii beneficiari.

Proiecţiile privind nivelul indemnizaţiei de şomaj pentru anul viitor sunt incluse în forma finală a proiectului de buget pe 2011, obţinută de MEDIAFAX.

Conform documentului, indemnizaţia de şomaj medie lunară nu va depăşi anul viitor 476 lei, în timp ce indemnizaţia de şomaj medie lunară pentru absolvenţi va fi îngheţată la 300 lei.

Comparativ, proiectul de buget pe 2010 a luat în calcul o indemnizaţie medie de şomaj de 523 lei.

Surse oficiale au declarat, luni, agenţiei MEDIAFAX, că Guvernul va schimba modul de calcul al indemnizaţiei de şomaj, care va fi stabilită la un nivel cuprins între 75% şi 90% din indicatorul social de referinţă, în prezent în valoare de 500 lei, fără să mai fie raportată la nivelul salariului minim. Salariul minim va fi majorat de la 600 lei la 670 lei din 2011.

Indemnizaţia de şomaj se acordă şomerilor pe perioade stabilite diferenţiat, între 6 şi 12 luni, în funcţie de stagiul de cotizare.

Conform documentului citat, pentru anul viitor Guvernul estimează că numărul de şomeri înregistraţi va scădea cu 10.000 persoane, ajungându-se astfel la finele anului viitor la un total de 710.000 şomeri înregistraţi, de la 720.000 persoane estimat pentru sfârşitul acestui an.

Rata medie a şomajului ar urma scă scadă la 7,8% în anul 2011 faţă de 8% estimat pentru acest an.

Bugetul asigurărilor pentru şomaj va primi anul viitor subvenţii de la bugetul de stat de peste trei miliarde lei, pentru echilibrarea sistemului de asigurări pentru şomaj.

Proiectul de buget pentru anul viitor estimează şi creşterea câştigului salarial mediu brut la 2.022 lei, faţă de 1.910 lei estimat pentru anul 2010 şi 1.845 lei înregistrat în anul 2009.

Astfel, proiectul bugetului asigurărilor sociale de stat pe 2011 nu este construit pe salariul mediu brut, ci pe câştigul salarial mediu brut, care include atât salariile, cât şi sporurile, indemnizaţiile pentru concediu, primele şi alte sume plătite din fondul de salarii.

Proiectul de buget va fi aprobat de Guvern şi transmis Parlamentului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici