EXCLUSIV Preşedintele Comisiei CNATDCU, Dan Mircea Bob, după începerea urmăririi penale de către Parchet la cererea lui Petre Tobă: "Dacă sunt citat, fac plângere" / Ministrul Educaţiei: Nu va influenţa decizia finală privind doctoratul acestuia

Preşedintele Comisiei de Ştiinţe Juridice din CNATDCU, Dan Mircea Bob, a declarat, pentru MEDIAFAX, că dacă va fi chemat la Parchet în dosarul deschis ca urmare a plângerii lui Petre Tobă, va face la rândul său sesizare pentru denunţ calomnios pentru că "nu ajunge că a plagiat, mai face şi plângeri".

3012 afișări
Imaginea articolului EXCLUSIV Preşedintele Comisiei CNATDCU, Dan Mircea Bob, după începerea urmăririi penale de către Parchet la cererea lui Petre Tobă: "Dacă sunt citat, fac plângere" / Ministrul Educaţiei: Nu va influenţa decizia finală privind doctoratul acestuia

EXCLUSIV Preşedintele Comisiei din CNATDCU, Dan Mircea Bob, după începerea urmăririi penale de către Parchet la cererea lui Petre Tobă: "Dacă sunt citat, fac plângere"

UPDATE Ministrul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice, Mircea Dumitru, a declarat, miercuri, că ancheta penală deschisă de Parchetul General după plângerea depusă de Petre Tobă nu va influenţa decizia CNATDCU privind teza de doctorat a fostului ministru de Interne.

"Sub nicio formă, ancheta penală nu va influenţa decizia CNATDCU privind teza de doctorat a domnului Tobă. Ancheta este una in rem, deci nu vizează persoane şi nu consider că pune presiune pe membrii comisiei. Comisia va lua decizia care se cuvine bazată exclusiv pe fapte, pe analiza lucrării, indiferent de ancheta care are loc. Analiza s-a finalizat, dar nu am semnat încă ordinul de retragere a titlului deoarece domnul Tobă a depus o contestaţie. După ce se va analiza această contestaţie, se va ajunge la o rezoluţie, iar decizia va fi semnată", a declarat ministrul Educaţiei, Mircea Dumitru.

Preşedintele Comisiei de Ştiinţe Juridice din CNATDCU, Dan Mircea Bob, a declarat, pentru agenţia de presă MEDIAFAX, că dacă va fi chemat la Parchet în dosarul deschis ca urmare a plângerii lui Petre Tobă, va face la rândul său sesizare pentru denunţ calomnios pentru că "nu ajunge că a plagiat, mai face şi plângeri"

"Dacă este aşa şi voi fi citat, voi face plângere pentru denunţ calomnios. Ce am făcut noi este perfect legal. Avem temei legal. Potrivit ordinului de ministru, preşedintele consiliului general poate numi orice comisie de lucru, în funcţie de necesităţi. Este text expres care oferă bază perfect legală. Avem aici anexa 1 din Ordinul ministrului nr. 3482 din 2016. La capitolul 3 întâlnim atribuţiile şi competenţele CNATDCU, aveţi art. 13 alin 1 unde se notează că preşedintele are următoarele atribuţii: punctul e- preşedintele poate înfiinţa comisii de lucru, pe durată determinată, care pot include membri CNATDCU sau experţi externi. Pe baza acestui text s-a votat numirea unei comisii de lucru. Este o chestiune perfect legală. Plângerea este de-a dreptul fantezistă iar domnul Tobă dacă vrea să se joace cu focul, să se joace cu focul", a declarat, în exclusivitate pentru MEDIAFAX, Dan Mircea Bob, preşedintele Comisiei de Ştiinţe Juridice din CNATDCU.

La jumătatea lunii octombrie, Petre Tobă a depus plângere penală la Parchetul General împotriva membrilor Consiliului General al Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU) care au votat constituirea ultimei comisii tehnice în cazul analizei doctoratului său, dar şi a membrilor acesteia din urmă. Procurorii Parchetului General au început deja urmărirea penală în dosarul constituit, pentru presupuse fapte de abuz în serviciu.

"Nu ajunge că a plagiat, a şi formulat plângere penală. Nu ne jucăm cu justiţia aici. Noi ne chinuim aici să verificăm, să stabilim dacă s-a plagiat sau nu, şi dânsul face şi plângere. Regulamentul de organizare şi funcţionare al CNATDCU este clar. Este o chestiune atât de banală, mă mir ca domnul Tobă se pretează la aşa ceva. Totuşi, nu avem nimic de făcut?! Ne plictisim?! Plângerea este neîntemeiată, există temei perfect legal pentru ca altfel nu am fi indrăznit să luăm o astfel de decizie", a mai spus Dan Mircea Bob.

Viorel Barbu, fost preşedinte CNATDCU, spune că va merge la audieri dacă va fi chemat. "Nu am niciun punct de vedere. Nici nu ştiam, acum aflu de la dumneavoastră. Eu nu mai sunt în CNATDCU, sunt plecat din tara de două luni. Când am să fiu chemat la parchet, o să mă prezint", a afirmat Viorel Barbu.

Surse judiciare au precizat pentru agenţia MEDIAFAX că Petre Tobă a fost chemat şi audiat deja la sediului Parchetului General, în perioada următoare urmând să fie audiaţi şi cei din Consiliul General şi comisia tehnică.

Conducerea Parchetului General, instituţie care a deschis urmărirea penală în acest dosar, a fost implicată la rândul său într-un scandal de plagiat. Bogdan Licu, fost procuror general interimar şi fost procuror general adjunct, a fost acuzat de plagiat, iar în luna martie a cerut să îi fie retras titlul de doctor, deşi spunea că acuzaţiile nu sunt reale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici