EXCLUSIV: Reţinerea lui Vântu, în urma datelor din Indonezia şi Cipru privind tranzacţii către Popa

Procurorii au decis să-l reţină pe Sorin Ovidiu Vântu, după ce au primit, săptămâna trecută, informările de la autorităţile judiciare din Cipru şi Indonezia privind tranzacţiile prin care îi erau viraţi bani lui Nicolae Popa de la omul de afaceri, prin intermediul lui Alex Stoian şi Octavian Ţurcan.

76 afișări
Imaginea articolului EXCLUSIV: Reţinerea lui Vântu, în urma datelor din Indonezia şi Cipru privind tranzacţii către Popa

EXCLUSIV: Reţinerea lui Vântu, în urma datelor din Indonezia şi Cipru privind tranzacţii către Popa (Imagine: Catalina Filip/Mediafax Foto)

Autorităţile judiciare române au solicitat, prin comisii rogatorii, în Cipru şi Indonezia, audierea mai multor persoane şi obţinerea unor informaţii, printre care şi tranzacţii bancare care să confirme transferarea de bani de la Sorin Ovidiu Vântu către Nicolae Popa, condamnat definitiv pentru prăbuşirea Fondului Naţional de Investiţii, la 15 ani de detenţie, fiind păgubite peste 300.000 de persoane cu 6,4 milioane de RON şi 28 de milioane de euro.

Procurorii români l-au audiat, la Jakarta, pe Nicolae Popa, capturat în decembrie 2009, în baza unui mandat internaţional de urmărire prin Interpol.

În urma ultimelor răspunsurilor primite, săptămâna trecută, la comisiile rogatorii solicitate, traducerea actelor şi coroborarea acestora cu informaţiile deţinute, procurorii au decis, joi, descinderi la mai multe locaţii şi convocarea la Parchet a lui Sorin Ovidiu Vântu, Liviu Luca, Octavian Ţurcan şi a lui Alex Stoian, informează surse judiciare.

Potrivit surselor citate, prin conturi ale unor firme deţinute de Liviu Luca şi Octavian Ţurcan, Sorin Ovidiu Vântu îi remitea sume importante de bani lui Nicolae Popa.

Alex Stoian este şofer al lui Vântu.

Sorin Ovidiu Vântu a fost reţinut, joi, de procurorii Parchetului instanţei supreme, pentru 24 de ore, în legătură cu favorizarea fugii lui Nicolae Popa, fostul director al Gelsor, din România. Concret, omul de afaceri Sorin Ovidiu Vântu a fost reţinut sub acuzaţia de favorizarea infractorului.

Procurorii l-au audiat pe Sorin Ovidiu Vântu, urmând a fi audiaţi şi Liviu Luca, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere Petrom, Octavian Ţurcan şi Alex Stoian, convocaţi în cazul lui Nicolae Popa, fostul director al Gelsor, condamnat la 15 ani de detenţie pentru prăbuşirea FNI, au declarat, joi, pentru MEDIAFAX, surse judiciare.

La locuinţele acestora şi ale altor persoane s-au făcut percheziţii.

În acest dosar, omul de afaceri Sorin Ovidiu Vântu a fost dat în consemn la frontieră pentru ca autorităţile judiciare să fie anunţate când acesta părăseşte România, după cum declarau, în decembrie 2009, pentru MEDIAFAX, surse judiciare.

Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a informat că joi au loc percheziţii în zece locaţii, fiind audiate o serie de persoane în cazul Nicolae Popa, fostul director Gelsor, pentru care autorităţile române au solicitat extrădarea din Indonezia, unde a fost capturat.

Procurorii Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în colaborare cu ofiţeri de poliţie din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, continuă cercetările în cauza având ca obiect favorizarea infractorului, respectiv stabilirea circumstanţelor în care Nicolae Popa a fost sprijinit pentru a părăsi România şi a se stabili în străinătate, sustrăgându-se astfel de la executarea unei pedepse privative de libertate de 15 ani, informează PICCJ.

În urma comisiilor rogatorii efectuate în Indonezia şi Cipru, au fost predate documente de către autorităţile competente în conformitate cu procedura asistenţei judiciare în materie penală şi s-a procedat, totodată, la audierea lui Popa Nicolae.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici