Festivalul „Brazilor de Crăciun”: Elevi defavorizaţi, sprijiniţi să participe la programe educative

Organizaţia Salvaţi Copiii va licita 24 de brazi de Crăciun, iar banii vor fi folosiţi pentru includerea elevilor din mediile defavorizate în proiecte educative, aşa cum este programul „Şcoala după şcoală”, şi astfel peste 4.500 de copii vor beneficia de fondurile strânse în urma licitaţiei.

134 afișări
Imaginea articolului Festivalul „Brazilor de Crăciun”: Elevi defavorizaţi, sprijiniţi să participe la programe educative

Festivalul „Brazilor de Crăciun”: Elevi defavorizaţi, sprijiniţi să participe la programe educative

„Anul acesta vor fi 24 de brăduţi, care sunt foarte frumoşi, foarte diferiţi, ca în fiecare an, nici nu ştiu de unde au atâta inspiraţie şi talent designerii care îi fac. Şi anul acesta avem brăduţul simbol Salvaţi Copiii făcut din piese lego, fiecare piesă simbolizează povestea unui copil care a fost ajutat să treacă într-o etapă mai bună a vieţii.(...) Anul acesta, dorim ca toate fondurile care se vor strânge să se ducă la dezvoltatea programelor tip «şcoală după şcoală» pentru că le considerăm cele mai potrivite pentru a preveni abandonul şcolar. În România, abandonul şcolar este unul dintre cele mai mari din Europa. Aproape 30.000 de copii părăsesc în fiecare an şcoala, pe un fond de sărăcie”, a declarat, directorul executiv al Salvaţi Copiii România, Gabriela Alexandrescu, în cadrul celei de a XVII-a ediţie a Festivalului „Brazilor de Crăciun”.

Cei 24 de brazi, care vor fi scoşi la licitaţie pe 7 decembrie şi au fost creaţi de designeri cunoscuţi, cum ar fi Doina Levintza, Stephan Pelger, Cătălin Botezatu, Adela Pârvu sau Omid Ghannadi.

„Ne-am dori să existe acest program în toate şcolile pentru că acolo copiii învaţă, acolo mănâncă, deprind tot felul de abilităţi pe care poate nu le au din familie. Cele mai multe familii sunt ori sărace, ori cu părinţi plecaţi din ţară, ori cu un nivel scăzut de educaţie, neputând să îşi sprijine copiii să ţină pasul cu cerinţele şcolii. Dorim să ajutăm în continuare peste 4.500 de copii din fondurile pe care sperăm să le strângem la această ediţie”, a adăugat Gabriela Alexandrescu.

În ciuda problemelor cu care sistemul de educaţie se confruntă, Salvaţi Copiii atrage atenţia asupra lipsei de suport din partea autorităţilor statului, care, mai mult împiedică organizaţia să acceseze fonduri europene.

„Ce nu înţeleg eu este faptul că Salvaţi Copiii a depus foarte multe proiecte pe fonduri europene şi, în ultimul timp, s-au cam refuzat toate, ei având bani de la Comunitatea Europeană, iar noi având proiecte de nota 10. Poiectele au fost refuzate pe motive cum ar fi o ştampilă pusă mai la dreapta sau o virgulă în plus sau în minus. Dacă nu vor să ajute, de ce nu dau nişte bani, care nu sunt ai lor”, a explicat Amalia Năstase, ambasador Salvaţi Copiii România.

Până acum, la cele 16 ediţii ale Festivalului Brazilor de Crăciun, Salvaţi Copiii a strâns fonduri în valoare de 3.874.100 euro şi a reuşit astfel să ofere asistenţă pentru 28.195 de copii: 6.556 de copii au participat la grădiniţele estivale, 18.008 copii au fost incluşi în programul „Şcoală după şcoală” , iar 3.631 de copii au fost sprijiniţi prin programul „A doua şansă”.

Potrivit datelor publicate de Comisia Europeană, mai mult de jumătate dintre tinerii cu vârsta de 15 ani, din sfertul economic cel mai defavorizat, nu posedă nivelul minim de competenţe în ştiinţă (56,1%), citit (57,5%) şi matematică (59%), decalajul fiind unul dintre cele mai ridicate din Uniunea Europeană.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici