Focuri de veghe în localităţi din Ţinutul Secuiesc: se cere din nou autonomie

Au fost aprinse focuri de veghe în peste 100 de localităţi din Ţinutul Secuiesc pentru a reitera solicitarea autonomiei. Iniţiatorul, Consiliul Naţional Secuiesc (CNS), spune că susţine „crearea şi susţinerea sistemului de auto-organizare „a poporului secuiesc” şi a cărţii de identitate secuieşti.

1452 afișări
Imaginea articolului Focuri de veghe în localităţi din Ţinutul Secuiesc: se cere din nou autonomie

Focuri de veghe în localităţi din Ţinutul Secuiesc: se cere din nou autonomie

Focurile de veghe au fost aprinse duminică seara îîn peste o sută de localităţi din Ţinutul Secuiesc pentru a reitera solicitarea autonomiei, informeaza hirado.hu.

La fiecare dintre focurile de veghe aprinse pe înălţimile din apropierea aşezărilor a fost citită proclamaţia evenimentului, semnată, ca şi în anii precedenţi, de Balázs Izsák, preşedintele Consiliului Naţional Secuiesc (CNS), iniţiatorul şi organizatorul focurilor de veghe.

Documentul subliniază: autonomia teritorială ar putea fi o garanţie a securităţii, păcii şi prosperităţii în Ţinutul Secuiesc. De asemenea, se afirmă că populaţia Ţinutului Secuiesc solicită în continuare autonomia teritorială chiar şi după epidemia de coronavirus şi după toate tensiunile vieţii internaţionale.

„Declarăm din nou: autonomia teritorială a Ţinutului Secuiesc este garanţia păcii, securităţii şi prosperităţii, un cadru legal care garantează egalitatea deplină şi efectivă pentru cetăţenii Ţinutului Secuiesc. Voinţa şi exigenţele noastre nu s-au schimbat în ultimele două decenii. Am dovedit că, în ciuda obstrucţiei autorităţilor, am reuşit să acţionăm la nivel european în interesul Ţinutului Secuiesc, deschizând un câmp de luptă pe plan internaţional. Mai avem o sarcină în faţa noastră: crearea şi susţinerea sistemului de auto-organizare a poporului secuiesc, a cărţii de identitate secuieşti. Fie ca această seară să fie un moment în care toţi membrii comunităţii să-şi conştientizeze această sarcină, ea să devină pentru toţi o experienţă personală, o sarcină pe care trebuie să o realizăm împreună în viitor” – se arată în documentul remis agenţiei ungare de presă MTI.

Principalul organizator al focurilor de veghe, Zoltán Gazda, a declarat agenţiei MTI: „Oamenii s-au adunat în jurul focurilor de veghe în peste 100 de localităţi din Ţinutul Secuiesc, la primele ore ale serii, la apelul CNS”. El a adăugat: „Citirea proclamaţiei a fost un element permanent al programelor, dar evenimentul a avut peste tot şi un caracter local. În unele cazuri, au luat cuvântul şi vorbitori locali, în timp ce în altele aprinderea focurilor a fost însoţită de o slujbă religioasă sau un program cultural. În unele locuri, focul de veghe a fost înconjurat de husari călare în uniformă, în alte locuri participanţii au fost invitaţi la un gulaş la ceaun. În cele mai multe locuri s-a cântat în jurul focului”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici