Fosta şefă DNA, Anca Jurma, cercetată de Inspecţia Judiciară după înregistrarea cu Florentina Mirică

Inspecţia Judiciară efectuează verificări pentru a stabili dacă fosta şefă DNA, Anca Jurma, a săvârşit abatere disciplinară, după ce a apărut în presă o nouă înregistrare cu ea şi cu Mirică, în care discutau despre un dosar care l-ar viza pe Călin Nistor, actualul şef al Direcţiei, a confirmat IJ.

798 afișări
Imaginea articolului Fosta şefă DNA, Anca Jurma, cercetată de Inspecţia Judiciară după înregistrarea cu Florentina Mirică

Fosta şefă DNA, Anca Jurma, cercetată de Inspecţia Judiciară după înregistrarea cu Florentina Mirică

Inspecţia Judiciară s-a autosesizat şi efectuează verificări prealabile pentru a afla dacă există indicii cu privire la săvârşirea unei abateri disciplinare de către fosta şefă interimară DNA, Anca Jurma, a confirmat, pentru MEDIAFAX, Alin Bogdan Alexandru, purtătorul de cuvânt al Inspecţiei Judiciare.

Autosesizarea vine după ce în presă a apărut o nouă înregistrare, în care Jurma discuta cu procurorul Florentina Mirică despre un dosar în care ar fi vizat actualul şef interimar al DNA, Călin Nistor.

Procurorul-şef adjunct al DNA, Călin Nistor, cel care asigură conducerea instituţiei, a transmis, duminică, că nu ştie de vreo cauză care să-l vizeze, în urma unei înregistrări apărute în care fosta şefă a Direcţiei Anca Jurma şi procurorul Florentina Mirică ar vorbi de acest lucru.

"Nu cunosc nimic despre vreo cauză penală care sa mă privească. Nu m-a interesat niciodată dacă fac obiectul vreunei plângeri penale, deoarece, în toată cariera mea, nu am făcut decât să respect normele legale şi codul deontologic al magistraţilor. Nu i-am cerut niciodată fostului procuror şef al DNA, Anca Jurma, şi nici altui procuror din subordine să-şi încalce principiile deontologice şi de legalitate care guvernează ancheta desfăşurată într-un dosar penal. De asemenea nu am avut niciodată vreo discuţie cu vreun procuror care ar fi avut în lucru vreo cauză care să mă privească. La data la care s-ar fi purtat acea discuţie din înregistrare, toate cauzele care-i vizau pe magistraţi, inclusiv cu procurori DNA, erau trimise la Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie. Este firesc ca toate cauzele care priveau magistraţi sau orice alte persoane să fie soluţionate cu celeritate, pentru că în situaţia în care aceştia au săvârşit vreo faptă penală să fie dispuse măsurile legale, iar în situaţia în care nu ar fi fost constatată vreo astfel de faptă sa fie dispusă o soluţie de netrimitere în judecată", a transmis procurorul-şef adjunct al DNA, Călin Nistor, cel care asigură conducerea DNA, într-un comunicat de presă postat pe site-ul instituţiei.

Anca Jurma, cea care a deţinut conducerea interimară a DNA timp de 6 luni, arată, tot prin intermediul unui comunicat de presă, că nu a făcut niciodată presiuni asupra vreunui procuror. "Am fost însă preocupată ca dosarele să fie soluţionate conform legii, pe baza probelor administrate şi să nu fie ţinute în nelucrare. Am fost totodată preocupată să înţeleg de ce sesizări, ”informe” sau nu, cu suspiciuni asupra unor procurori, nu au fost soluţionate cu celeritate, conform normelor legale, lăsându-se astfel posibilitatea producerii a două riscuri: fie, dacă respectivul procuror ar fi vinovat, riscul ca acesta să fie lăsat să lucreze nestânjenit în continuare, fie, dacă el ar fi nevinovat, riscul ca asupra lui să planeze în mod nejustificat o umbră. Din acea discuţie rezulta că, în viziunea interlocutoarei mele, sesizarea privind pe domnul procuror şef adjunct Nistor Călin intră în ultima categorie menţionată mai sus, dar, cu toate acestea, colega nu a considerat oportun să o soluţioneze timp de aproximativ un an”, a transmis fosta şefă DNA.

Reacţiile vin după ce, potrivit unei înregistrări prezentate de stiripesurse.ro, Călin Nistor ar fi vizat într-un dosar aflat pe rolul Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie, acuzaţia fiind legată de o mită de un milion de euro. Este vorba despre o discuţie dintre procurorii Florentina Mirică şi Anca Jurma, în care cea din urmă este prezentată solicitându-i Florentinei Mirică informaţii despre o plângere care l-ar viza pe Călin Nistor. Cauza ar fi fost iniţial investigată de Florentina Mirică, însă în luna octombrie a fost trimisă Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici