Fostul director Romarm Dan Tache, arestat pentru instigare la abuz în serviciu, trimis în judecată

Fostul director al Romarm Dan Tache şi fostul şef al sucursalei din Braşov a companiei Aurel Velţan, arestaţi pentru instigare la abuz în serviciu şi abuz în serviciu, în legătură cu încheierea ilegală a unor contracte de prestări servicii cu SC Gold Trans Tur SRL, au fost trimişi în judecată de DNA.

475 afișări
Imaginea articolului Fostul director Romarm Dan Tache, arestat pentru instigare la abuz în serviciu, trimis în judecată

Fostul director Romarm Dan Tache, arestat pentru instigare la abuz în serviciu, trimis în judecată (Imagine: Marius Dumbrăveanu/Mediafax Foto)

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Braşov au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a lui Dan Tache, director general al CN Romarm SA la data faptelor, pentru instigare la abuz în serviciu, dar şi a lui Aurel Velţan, directorul general al SC Carfil SA Braşov, sucursală a Romarm, având personalitate juridică proprie, la data faptelor, pentru abuz în serviciu în formă continuată şi tentativă la abuz în serviciu.

De asemenea, au mai fost trimişi în judecată Daniel Liliac, administrator la SC Gold Trans Tur SRL Săcueni, tot în stare de arest preventiv, pentru complicitate la abuz în serviciu în forma continuată şi complicitate la tentativă de abuz în serviciu, precum şi Silviu Marinescu, şef serviciu calitate la SC Carfil SA, în perioada iulie 2013 - iulie 2014, cercetat sub control judiciar, pentru aceleaşi infracţiuni.

În rechizitoriul întocmit de procurori se arată că, în perioada iulie 2013 - iulie 2014, la iniţiativa lui Dan Tache şi în urma unei înţelegeri prealabile frauduloase cu Daniel Liliac, administrator la SC Gold Trans Tur SRL, Aurel Velţan, în calitate de director general al SC Carfil SA (filială a Romarm), a încheiat şase contracte de prestări servicii cu firma respectivă, încălcând procedurilor de achiziţie publică (lipsă de publicitate, lipsă de cerere şi ofertă, ofertele avute în vedere au fost depuse toate de Daniel Liliac, lipsă a procesului-verbal al comisiei de selecţie a ofertelor).

De asemenea, Aurel Velţan a întocmit şi alte înscrisuri pentru perfectarea acestor contracte (decizii de comitet director, procese-verbale, referate).

”Contractele aveau acelaşi obiect, respectiv, igienizarea/curăţarea/ecologizarea unor spaţii, hale de producţie, din incinta societăţii braşovene, contaminate cu substanţe toxice, metale grele şi cianuri, rezultate din procesul tehnologic de producţie. Respectivele contracte fie au fost neexecutate, fie executate necorespunzător, cu consecinţa prejudicierii SC Carfil SA cu suma totală de 770.857,26 lei, ce reprezintă totodată folos necuvenit pentru SC Gold Trans Tur SRL”, arată procurorii.

Anchetatorii mai spun că, acţionând în acelaşi mod, cu încălcarea atribuţiilor de serviciu şi pentru favorizarea lui Daniel Liliac, Aurel Velţan a încheiat un alt contract, având ca obiect cumpărarea unui strung şi a unei maşini de filetat, cu suma totală de 48.646 lei, contract perfectat cu încălcarea procedurilor de achiziţie publică, ştiind că toate ofertele pentru această achiziţie au fost depuse de Daniel Liliac, adevăratul beneficiar al contractului.

Contractul nu a mai fost executat ca urmare a intervenţiei organelor judiciare, după percheziţia de la sediul Carfil SA, contractul fiind reziliat.

”Documentele menţionate mai sus au fost semnate cu încălcarea atribuţiilor de serviciu şi de Silviu Marinescu, în calitate de şef serviciu calitate la SC Carfil SA”, se mai arată în rechizitoriul procurorilor.

În cauză, procurorii au dispus măsura sechestrului asigurator asupra tuturor bunurilor mobile şi imobile aparţinând inculpaţilor.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Braşov cu propunere de a se menţine măsurile preventive şi asigurătorii dispuse în cauză.

Fostul director al Romarm Dan Tache, fostul şef al sucursalei din Braşov a companiei Aurel Velţan şi Daniel Liliac, administratorul SC Gold Trans Tur SRL, au fost arestaţi preventiv, în 11 februarie, de Tribunalul Braşov.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici