Fostul membru al CSM Toni Neacşu, condamnat definitiv la un an de închisoare cu suspendare

Toni Neacşu a fost condamnat definitiv, luni, de instanţa supremă, la un an de închisoare cu suspendare, în dosarul în care era acuzat că în perioada în care a fost membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a încasat nejustificat salariu şi diurnă în valoare de aproape 67.000 de lei.

663 afișări
Imaginea articolului Fostul membru al CSM Toni Neacşu, condamnat definitiv la un an de închisoare cu suspendare

Fostul membru al CSM Toni Neacşu, condamnat definitiv la un an de închisoare cu suspendare (Imagine: Shutterstock)

Completul de cinci judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a decis suspendare pedepsei de un an de închisoare pentru un termen de încercare de trei ani.

Fostul membru al Consiliului Superior al Magistraturii a fost achitat, în primă instanţă, în 15 mai 2014, de instanţa supremă, în dosarul în care a fost acuzat că a încasat nejustificat de la CSM salariu şi diurnă în valoare de aproape 67.000 de lei, pentru 48 de zile în care a lipsit nemotivat de la serviciu.

Judecătorii ICCJ Săndel Macavei, Maricela Cobzariu şi Sofica Dumitraşcu arătau, în motivarea deciziei de achitare, că Toni Neacşu a fost achitat pentru că "faptele nu au fost comise cu vinovăţia prevăzută de lege", în condiţiile în care "niciun moment organul de control nu a impus întocmirea expresă a unor foi de prezenţă sau condici de prezenţă" pentru membrii CSM.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie l-au trimis în judecată pe Toni Neacşu, judecător la Tribunalul Vrancea, pentru participaţie improprie la abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, fals intelectual, participaţie improprie la uz de fals şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, toate în formă continuată.

Neacşu a fost suspendat din CSM, iar ulterior, în 10 decembrie 2013, Consiliul a luat act de cererea sa de demisie din magistratură.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici