Fostul ministru al Educaţiei Liviu Pop a fost audiat la Parchetul instanţei supreme în dosarul privind conflictul de interese

Liviu Pop a fost audiat, luni, la Parchetul instanţei supreme, în dosarul în care ANI l-a reclamat că, în perioada în care a fost ministru interimar al Educaţiei, ar fi avantajat patrimonial FSLI, acesta declarând că le-a spus procurorilor de ce a emis ordinul şi ce a stat în spatele actului.

251 afișări
Imaginea articolului Fostul ministru al Educaţiei Liviu Pop a fost audiat la Parchetul instanţei supreme în dosarul privind conflictul de interese

Fostul ministru al Educaţiei Liviu Pop a fost audiat la Parchetul instanţei supreme în dosarul privind conflictul de interese (Imagine: Silviu Matei/Mediafax Foto)

Senatorul Liviu Pop a spus, la ieşirea din sediul Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, că a făcut o completare a declaraţiei pe care a dat-o în acest dosar în calitate de făptuitor.

Liviu Pop a arătat că "este legat de plângerea ANI în legătură cu ordinul emis în calitatea sa de ministru, privind plata cotizaţiei de sindicat pentru sindicalişti".

"Este o procedură internă ce trebuia făcută. Eu nu le-am spus nimic nou procurorilor faţă de ce am spus la ANI când am fost chemat. Le-am spus de ce am emis ordinul, ce are în spate acest ordin şi care au fost paşii urmaţi. Nu am comis nicio ilegalitate, acela fiind un ordin comun semnat de trei miniştri", a mai spus Pop.

Acesta a precizat că actul normativ "era un ordin comun şi a fost emis în baza unei sentinţe a unei curţi de apel, acesta fiind în prezent abrogat, deci nu mai este valabil". Pop a menţionat că ordinul a fost elaborat pentru profesorii care se aflau în sindicate.

În noiembrie 2012, Agenţia Naţională de Integritate (ANI) l-a reclamat la Parchetul instanţei supreme pe Liviu Pop, întrucât, în calitate de ministru interimar al Educaţiei, ar fi avantajat patrimonial Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, unde a fost secretar general anterior preluării portofoliului ministerial.

ANI preciza că a constatat încălcarea regimului juridic privind conflictul de interese în materie penală şi indicii de comitere a infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice în cazul lui Liviu Pop, care atunci era ministru delegat pentru Dialog Social în cadrul Ministerului Muncii. În 15 mai 2012, Liviu Pop a fost desemnat în funcţia de ministru interimar al Educaţiei, iar în perioada 1 decembrie 2007-17 mai 2012, Pop a fost secretar general al Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ.

Ulterior numirii în funcţia de ministru al Educaţiei, Liviu Pop a emis Ordinul 4271/29 mai 2012 de modificare a Ordinului comun 4576/2011 privind validarea fluxurilor financiare pentru cheltuielile de personal din învăţământul preuniversitar de stat, prin care nu se mai permitea reţinerea cotizaţiei sindicale de către unitatea de învăţământ, ordin contestat în instanţă de federaţiile sindicale din învăţămant, inclusiv de FSLI, instanţele de judecată pronunţându-se în sensul menţinerii ordinului comun ca fiind temeinic şi legal, mai arăta ANI.

Astfel, potrivit ANI, Liviu Pop, în calitate de ministru interimar al Educaţiei, ar fi avantajat patrimonial Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, organizaţie cu care s-a aflat în raporturi de muncă în ultimii cinci ani.

Agenţia Naţională de Integritate a sesizat atunci Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie cu privire la posibila comitere a infracţiunilor de conflict de interese şi abuz în serviciu contra intereselor publice de către Liviu Pop.

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ arăta atunci că informaţiile privind asigurarea unor avantaje patrimoniale FSLI de către ministrul Liviu Pop sunt "dezinformări crase" apărute în prima zi a campaniei electorale pentru alegerile parlamentare.

FSLI preciza că prin Ordinul comun nr. 4576/230/2445/2011, emis în timpul mandatului de ministru al Educaţiei al lui Daniel Funeriu, se interzicea reţinerea, pe statul de plată a salariilor, a cotizaţiei de sindicat, dar şi a ratelor la CAR şi bănci, ceea ce a determinat zeci de mii de salariaţi din sistemul învăţământului preuniversitar să se deplaseze lunar, uneori pe distanţe foarte mari (în condiţiile în care în mediul rural şi nici în localităţile mici nu există unităţi bancare), pentru a-şi achita ratele lunare la bănci şi CAR.

Reprezentanţii FSLI mai arătau că suma reprezentând cotizaţia de sindicat se plăteşte de către fiecare salariat sindicatului din care face parte şi este în cuantum de maximum unu la sută din salariu. Cea mai mare parte a cotizaţiei încasate de către sindicatele afiliate se reîntoarce la membrii de sindicat, sub formă de ajutoare pe care sindicatele le acordă, în diferite situaţii - ajutoare în caz de îmbolnăviri, ajutoare în caz de deces, ajutoare în cazul unor evenimente familiale. Cotizaţia pe care sindicatele afiliate, şi nu salariaţii membrii de sindicat, o virează FSLI reprezintă, în medie şase la sută din cotizaţia de sindicat.

Totodată, ANI anunţa în 9 noiembrie 2012, prima zi a campaniei pentru alegerile parlamentare, că a constatat, în urma procedurilor de evaluare, încălcarea legislaţiei privind regimul juridic al incompatibilităţilor de către Liviu Pop.

Liviu Pop a cerut Curţii de Apel Bucureşti anularea raportului ANI din 9 noiembrie, instanţa respingând solicitarea în 20 februarie, considerând că este inadmisibilă. Decizia a fost contestată de Liviu Pop la instanţa supremă, urmând să fie judecată în 7 martie 2014.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici