FOTO | Elevii unei şcoli din Gorj au toaleta în spatele curţii, fără apă. Părinte: Ori merg acasă, ori se abţin/ Numărul şcolilor neavizate sanitar este în creştere faţă de anul trecut

Şcolarii şi preşcolarii din comuna gorjeană Alimpeşti merg încă la toaletă în fundul curţii, pentru că autorităţile nu au terminat grupurile sanitare decente, iar un părinte îi recomandă copilului să meargă la baie acasă sau să se abţină. Probleme sunt şi în judeţele Cluj. Timiş şi Olt.

715 afișări
Imaginea articolului FOTO | Elevii unei şcoli din Gorj au toaleta în spatele curţii, fără apă. Părinte: Ori merg acasă, ori se abţin/ Numărul şcolilor neavizate sanitar este în creştere faţă de anul trecut

FOTO | Elevii unei şcoli din Gorj au toaleta în spatele curţii, fără apă/ Părinte: Ori merg acasă, ori se abţin

Peste o sută de preşcolari şi elevi din comuna Alimpeşti vor reveni la cursuri, la şcoala gimnazială din localitate, cu toaleta în fundul curţii şi fără apă curentă. Reprezentanţii Primăriei susţin că au început construirea unor grupuri sanitare moderne, însă nu au bani pentru finalizarea lucrărilor.

Toaleta din curtea Şcolii Gimnaziale Alimpeşti nu are energie electrică şi apă curentă.

Primarul Daniel Floarea a declarat, corespondentului MEDIAFAX, că lucrările la un nou grup sanitar au început recent, însă au fost oprite din lipsă de fonduri. Unitatea de învăţământ nu are, deocamdată, autorizaţie sanitară de funcţionare pentru că nu îndeplineşte condiţiile igienico-sanitare impuse.

”Investiţiile le-am făcut din bugetul local, toate sunt scumpe, bani nu prea sunt. Am luat materiale, costă în jur de 2.000-3.000 de lei. Nu ne-am permis până acum, cu banii e foarte dificil", a spus Daniel Floarea, primarul comunei Alimpeşti.

Unii dintre părinţi îi sfătuiesc pe cei mici să nu folosească latrina din curte.

"Dacă nu s-a putut face ceva în atâtea luni, ani chiar, unde să ducem copiii? Norocul meu e că ai mei sunt mărişori, unul în clasa a VII-a, fetiţa în clasa a II-a şi îşi mai poartă singuri de grijă. Ori se duc înainte să plece, acasă, la toaletă, ori se abţin. Când au fost mici, nu ştiu cum s-au descurcat, nu au apă să se spele pe mâini", a spus Tatiana Rădulea, mama unor elevi ai Şcolii Gimnaziale Alimpeşti.

Unul dintre consilierii locali susţine că banii sunt direcţionaţi către servicii inutile.

"Caută copiii beţe prin curte când merg la toaletă ca să împingă hârtia cu beţele. Este strigător la cer ceea ce se întâmplă! În comuna aceasta doar s-au furat bani. Nu s-a făcut nimic pentru oameni. 250 de milioane plătim pe lună pentru nişte oameni care nu mişcă un pai în comună, avem doi angajaţi la Centrul de Turism, în condiţiile în care nu avem niciun obiectiv turistic în comună. Mereu merg pe la şcoli şi nu fac absolut nimic, decât acolo unde se pot fura bani. Părinţilor le e frică să vorbească pentru că mai au nevoie de un act, ceva de la Primărie şi nu îi serveşte. Păcat de comuna aceasta!", a declarat, corespondentului MEDIAFAX, Leonida Belgher, consilier local PMP.

Probleme au şi unele şcoli din judeţele Cluj. Timiş şi Olt, cu câteva zile înainte de începerea noului an şcolar.

În judeţul Timiş, nouă unităţi de învăţământ nu au autorizaţie de funcţionare înainte de începerea şcolii, iar alte 24 au primit o notificare negativă, după ce au fost identificate mai multe nereguli, printre care şi un colegiu din Timişoara, al cărui etaj superior a fost închis pentru că plouă în sălile de clasă.

Directorul executiv al Direcţiei de Sănătate Publică Timiş, Luminiţa Răveanu, a declarat că în judeţ sunt 24 de unităţi de învăţământ care au primit o notificare negativă de certificare a conformităţii, fiind descoperite mai multe nereguli în urma controalelor efectuate.

“Problemele la şcolile cu notificări negative sunt lipsa apei curente, clădiri degradate pe exterior, unele chiar şi pe interior, în sălile de clasă, un număr de grupuri sanitare insuficient pentru numărul elevilor care-şi desfăşoară activitatea în acele unităţi şcolare, mobilier degradat, desfăşurarea activităţii de tip after-school fără a se asigura spaţiu separat pentru servirea mesei”, a explicat Luminiţa Răveanu.

O problemă deosebită este înregistrată la Colegiul Tehnic ”Azur” din Timişoara, unde plouă prin acoperişul spart în sălile de clasă aflate la ultimul etaj.

“Colegiul Tehnic Azur are o problemă mai deosebită. Etajul superior este într-o stare avansată de degradare, având diverse probleme la acoperiş, tavanele sunt infiltrate. Etajul superior a fost închis, se vor utiliza doar sălile de clasă de la parter şi cele neafectate. Colegiul are autorizaţie, dar cu termene de remediere. Cantina nu va funcţiona tot datorită infiltraţilor. La Colegiul Tehnic Azur învaţă în jur de 400 de elevi”, a spus directorul adjunct al DSP Timiş, Liana Tripşca.

De asemenea, în judeţul Timiş sunt şi nouă şcoli care nu au autorizaţie de funcţionare, dintre care şapte grădiniţe şi două şcoli, toate în mediul rural. Însă aceste unităţi de învăţământ îşi vor deschide porţile pentru elevi în data de 11 septembrie, dar pe răspunderea directorilor.

În total, şcoala începe pentru 92.000 de elevi din judeţul Timiş.

În judeţul Cluj, aproape o sută de obiective de învăţământ preuniversitar din judeţul Cluj nu sunt autorizate sanitar înaintea începerii anului şcolar, unele dintre acestea prezentând acoperiş neetanş, infiltraţii de apă, clădiri degradate, mobilier vechi, iar altele nu au apă potabilă.

Sunt afectaţi peste 1.000 de elevi.

Medicul şef Dorina Duma, reprezentant al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Cluj, a declarat, că au fost constatate, la Grădiniţa ”Pinocchio” din Câmpia Turzii, un acoperiş neetanş cu jumătate din tavane infiltrate cu ape meteorice, la atelierele Colegiului Tehnic ”Someş” Dej clădirea este afectată de infiltraţii cu apă meteorică, iar Grădiniţa “Aschiuţă” Cluj-Napoca nu are cabinet medical şi izolator precum şi spaţii suficiente la blocul alimentar.

În Olt, 150 de unităţi de învăţământ nu sunt autorizate sanitar, iar 95 dintre acestea nu au nici autorizaţie de securitate la incendiu

Numărul şcolilor neavizate sanitar este în creştere faţă de anul trecut.

Potrivit reprezentanţilor DSP Olt, cele mai multe şcoli care au rămas fără autorizaţie sanitară nu au sursă proprie de apă potabilă sau au apă ce nu respectă parametrii de potabilitate, iar multe clădiri au componente de construcţii deteriorate, precum: faţade, tavane, pereţi interiori şi acoperişuri.

Totodată, sunt unităţi cu mobilier şcolar degradat sau neadaptat ca dimensiuni la vârsta copiilor aflaţi în pregătire, cu iluminat natural sau artificial necorespunzător, etc.

Când vine vorba de grupurile sanitare, lucrurile stau cât se poate de prost. Şcolile care nu au fost autorizate au toaletele necorespunzătoare, sunt deteriorate, au un număr insuficient de WC-uri, cabinele WC pentru elevi nu sunt sperate pe sexe, iar unele unităţi de învăţământ nu au nici măcar un grup sanitar destinat exclusiv personalului didactic.

Lipsa sistemului de canalizare sau existenţa unui sistem de canalizare necorespunzător, lipsa platformelor betonate pentru colectarea reziduurilor solide sau lipsa gardului împrejmuitor sunt şi ele motive ce au dus la neautorizarea unităţilor de învăţământ.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici