Funcţionari ai Autorităţii Naţionale pentru Cetăţenie şi ai Primăriei sectorului 1 Bucureşti, vizaţi în ancheta privind cetăţeniile

Funcţionari ai Autorităţii Naţionale pentru Cetăţenie din cadrul Ministerului Justiţiei şi ai oficiliului de stare civilă al Primăriei sectorului 1 Bucureşti sunt vizaţi în investigaţia procurorilor Secţiei de urmărire penală şi criminalistică a PICCJ referitoare la acordarea nelegală de cetăţenie. Această investigaţie este cea mai amplă a SUPC după decembrie 1989.

1627 afișări
Imaginea articolului Funcţionari ai Autorităţii Naţionale pentru Cetăţenie şi ai Primăriei sectorului 1 Bucureşti, vizaţi în ancheta privind cetăţeniile

Funcţionari ai Autorităţii Naţionale pentru Cetăţenie şi ai Primăriei sectorului 1 Bucureşti, vizaţi în ancheta privind cetăţeniile (Imagine: Cristina Nichitus/Mediafax Foto)

Procurori ai Secţiei de urmărire penală şi criminalistică (SUPC) au reţinut trei persoane pentru acordare nelegală de cetăţenie română unor moldoveni, miercuri şi joi anchetatorii făcând percheziţii în 32 de locuri, 36 de persoane fiind vizate în investigaţie.

Din cele 36 de persoane, 15 sunt intermediari între ANC şi cetăţeni moldoveni care au solicitat acordarea de cetăţenie română, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse judiciare.

De asemenea, în anchetă sunt cercetaţi funcţionari ai unor oficii de stare civilă şi ai ANC, sursele citate precizând că în principal de la Primăria sectorului 1 sunt cercetaţi angajaţi.

În Republica Moldova s-au deplasat anchetatori români pentru a face crcetări împreună cu omologii lor moldoveni în acest caz, ancheta pornind de la o simplă informare a Serviciliului Român de Informaţii (SRI).

Ancheta a fost declanşată în urmă cu aproximatvi cinci luni, au precizat sursele citate.

La percheziţiile care au avut lor miercuri anchetatorii au găsit important sume de bani şi documente.

"Procurori ai Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară ai Direcţiei Generale Anticorupţie din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor, cu sprijinul tehnic şi informativ al Serviciului Român de Informaţii, au efectuat, în cursul zilei de 2 februarie 2012, şi continuă astăzi, 1 martie 2012, percheziţii domiciliare în locaţii din municipiul Bucureşti şi împrejurimi, respectiv oraşele Chitila, Otopeni şi din judeţul Teleorman. În cauză sunt cercetate 36 de persoane sub aspectul săvârşirii unor infracţiuni de trafic de influenţă, dare de mită, luare de mită, primire de foloase necuvenite, folosire în mod direct şi indirect de informaţii nedestinate publicităţii în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul a unor foloase necuvenite. În total sunt vizate de percheziţii 32 de locaţii", informează Biroul de presă al PICCJ.

Potrivit anchetatorilor, în scopul eludării dispoziţiilor legale, persoane intermediare române şi din Republica Moldova, contra unor sume de bani, cuprinse între 500 şi 1.000 euro sau alte atenţii, au dezvoltat o metodă pentru acordarea cetăţeniei şi obţinerea paşaportului românesc şi a vizei de şedere în România (în special în municipiul Bucureşti) pentru diverşi cetăţeni ai Republicii Moldova.

"Până la acest moment al cercetărilor, procurorii au dispus măsura preventivă a reţinerii pentru o durată de 24 ore faţă de trei persoane şi măsura preventivă a obligării de a nu părăsi localitatea faţă de două persoane", arată sursa citată.

La ora transmiterii acestei ştiri sunt audiate şi urmează să fie audiate pe parcursul zilei, la sediul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, de către procurorii Secţiei de urmărire penală şi criminalistică şi ofiţerii Direcţiei Generale Anticorupţie, peste 50 de persoane implicate în această cauză.

Autorităţile judiciare române au colaborat pentru lămurirea cauzei cu organele de aplicare a legii din Republica Moldova, beneficiind, în mod substanţial, de sprijinul Ministerului de Justiţie din România şi al conducerii Autorităţii Naţionale pentru Cetăţenie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici