Funeriu: Legea educaţiei intră în vigoare miercuri, ca atare şi incompatibilităţile

Legea educaţiei intră în vigoare miercuri, ca atare şi incompatibilităţile de orice fel, inclusiv cea cu funcţia de rector sau de director de şcoală, a declarat, pentru MEDIAFAX, ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu.

109 afișări
Imaginea articolului Funeriu: Legea educaţiei intră în vigoare miercuri, ca atare şi incompatibilităţile

Funeriu: Legea educaţiei intră în vigoare miercuri, ca atare şi incompatibilităţile (Imagine: Andreea Balaurea/Mediafax Foto)

"Legea intră în vigoare astăzi (miercuri, n.r.). Incompatibilităţile senatorilor şi deputaţilor de orice fel, inclusiv cea cu funcţia de rector, se constată de către ANI sau comisia din care face parte respectivul parlamentar", a spus ministrul Educaţiei.

Daniel Funeriu a mai spus că începând de miercuri trebuie să "ne obişnuim cu ideea că învăţământul superior începe să se cureţe de interese ilegitime, nepotisme plagiat, promovări făcute pe pile".

În cazul rectorilor, potrivit articolul 364 al Legii educaţiei, noile prevederi intră în vigoare la terminarea mandatului lor, în schimb incompatibilităţile se aplică de miercuri. În aceste condiţii, rectorii trebuie să opteze, în cazul unor incompatibilităţi, pentru o singură funcţie, a precizat Funeriu.

Potrivit legii, directorul şi directorul adjunct din unităţile de învăţământ preuniversitar nu pot avea, pe perioada exercitării mandatului, funcţia de preşedinte sau vicepreşedinte în cadrul unui partid politic, la nivel local, judeţean sau naţional.

De asemenea, persoanele care ocupă o funcţie de conducere sau de demnitate publică nu pot exercita funcţia de rector pe perioada îndeplinirii mandatului. "Funcţia de rector este incompatibilă cu deţinerea de funcţii de conducere în cadrul unui partid politic, pe perioada exercitării mandatului", potrivit Legii educaţiei.

Nicolae Robu, rectorul Universităţii Politehnice din Timişoara, Ecaterina Andronescu, rectorul Universităţii Politehnica din Bucureşti, Ştefan Drăgulescu, rectorul UMF Timişoara şi Florian Popa, rectorul UMF "Carol Davila" Bucureşti, care sunt şi parlamentari, trebuie să opteze în maxim o lună, respectiv până în martie, pentru una dintre funcţii.

Totodată, soţii, afinii şi rude până la gradul III inclusiv nu mai pot ocupa concomitent funcţii de conducere, de control sau de autoritate în aceeaşi universitate.

Durata mandatului de rector este de patru ani. Mandatul poate fi înnoit cel mult o dată, în urma unui nou concurs, conform prevederilor cartei universităţii. O persoană nu poate fi rector al aceleiaşi instituţii de învăţământ superior pentru mai mult de 8 ani, indiferent de perioada în care s-au derulat mandatele şi de întreruperile acestora.

După împlinirea vârstei de pensionare, ocuparea oricărei funcţii de conducere în universităţile de stat, particulare şi confesionale este interzisă, cu excepţia mandatelor în exerciţiu la data intrării în vigoare a legii.

Persoanele care exercită o funcţie de conducere sau de demnitate publică au dreptul de a li se rezerva postul din sistemul educaţional, dar nu pot exercita funcţia de rector pe perioada îndeplinirii mandatului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici