- Home
- Social
- CRAIOVA, (15.05.2017, 16:46)
- Ana Maria Constantinescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
GALERIE FOTO Mâncare tradiţională ca în vremea bunicii, de degustat la Casa Universitarilor din Craiova
Fripturi, sarmale, mămăligă, plăcinte, dar şi vin, au fost expuse spre degustare, luni, la Casa Universitarilor din Craiova, în cadrul evenimentului „Dolju-n bucate”, eveniment ce urmăreşte promovarea culturii şi tradiţiilor olteneşti, transmite corespondentul MEDIAFAX.
910 afișări
Mâncare tradiţională ca în vremea bunicii, de degustat la Casa Universitarilor din Craiova
VEZI GALERIA FOTO MAI JOS
Zeci de craioveni au participat, luni, la Casa Universitarilor, la un festin cu bucate tradiţionale, atmosfera fiind întreţinută în acorduri populare, în cadrul evenimentului „Dolju-n bucate”, organizat de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Dolj, în parteneriat cu Universitatea din Craiova şi Consillul Judeţean.
Proiectul aflat la a treia ediţie îşi propune să îi apropie pe tineri de lumea satului tradiţional şi, în acelaşi timp, să îi pună în valoare pe gospodarii comunităţilor rurale, cei care şi-au asumat responsabilitatea conservării şi promovării identităţii locale.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Macron avertizează că Europa e în pericol și propune dotarea UE cu arme nucleare: „Să nu devenim vasalii SUA”
-
Cutremur în Buzău. Ce magnitudine a avut seismul
-
Războiul din Ucraina, ziua 793. Moscova avertizează că va reacţiona dacă activele ruseşti îngheţate vor fi confiscate / Grecia nu va trimite sisteme Patriot în Ucraina
-
Ciolacu: Am încheiat orice dialog şi orice ofertă pentru Cristian Popescu Piedone
„În acest proiect au fost implicaţi aproximativ 70 de studenţi care ne-au ajutat, au înţeles cum se organizează un astfel de proiect şi le-a făcut plăcere să fie alături de noi. Unii dintre ei stau alături de noi de câţiva ani buni, făcând stagii de practică la noi, la instituţie şi pentru că le-a plăcut ideea vor să ne stea alături în continuare, deşi poate ei nu mai sunt studenţi. Noi, pe tineri, trebuie să îi facem să înţeleagă cât de importantă este identitatea noastră, identitate din toate punctele de vedere, fie că este gastronomică, fie că este identitate locală specifică fiecărei comunităţi, identitatea noastră oltenească. Prin proiectul „Dolju-n bucate” asta urmărim să facem din fiecare localitate un loc încărcat de istorie”, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, Amelia Etegan, directorul Centrului pentru Promovarea Tradiţiilor Dolj
Aceasta a afirmat că deşi s-a spus despre Oltenia că este o zonă săracă în gastronomie, acest lucru nu este adevărat.
„Nu suntem săraci în nimic. Sunt zone neexplorate, zone care trebuie scoase la iveală, lucruri pe care ar trebui să le ştie toată lumea despre noi şi putem să concurăm şi cu bucătăria moldovenească şi cu bucătăria ardelenească şi cu alte bucătării. Avem şi noi lucrurile noastre care ne reprezintă şi care sunt legate de sufletul, istoria şi civilizaţia noastră”, a mai spus Etegan.
Oaspeţii au putut degusta bucate pregătite ca-n vremea bunicilor, aduse de oamenii satului din gospodăriile proprii.
„Am venit cu ciuşti umplute, friptură de pui, sarmale, caltaboş, friptură de pui pe pâine în cuptor, păpuşi de dragavei, cu mămăligă friptă pe plită, lapte covăsit de noi. Şi mâncare de prune am adus. Se face de post mai ales la pomeni, e nemaipomenită”, spune Jana Manole, din Giurgiţa.
Femeia ne-a dezvăluit şi reţeta pentru friptura de pui pe pâine.
„Se pune făină, drojdie, sare, apă se face aluatul şi se lasă la dospit vreo jumătate de oră. Şi dup-aia un pui tăiat, pus un pic de sare, ulei şi pus pe aluat. Aşa se coace, depinde cum e ţăstul de ars, iasă puiul gata în cam un sfert de ceas, douăzeci de minute cu totul. Nu durează mult. Mai ales la cuptoarele electrice se face imediat”, a spus femeia.
Galerie foto
Studenţii au adus spre degustare bucate gătite de ei: cozonaci, sarmale, mămăliguţă cu ou. Una dintre tinerele studente a mărturisit că a învăţat de când era copil să învelească sarmale.
„Am pus carne, orez, bulion, ceapă puţin călită, apoi le-am înfăşurat, le-am fiert pe vatră. Cred că de la 12 ani am învăţat, de la mama mea, să înfăşor sarmale. Îmi place. Ştiu să fac fasole, chifteluţe, mămăliguţă, gem, dulceaţă”, a povestit, mândră, Marian Traşcă, studentă în anul I la Facultatea de Biologie.
“Dolju-n bucate” este un proiect iniţiat în anul 2014 de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Dolj, ca o călătorie prin viaţa satului tradiţional doljean, ilustrată prin diversitate culinară şi poveştile protagoniştilor care refac tabloul reunirii familiei ţăranului autentic în jurul mesei. Proiectul a fost demarat atunci alături de localitatea Dăbuleni, care a facilitat realizarea unei filmări într-o bucătărie conservată ca acum aproape 100 de ani, cu protagoniste vârstnice care au povestit şi gătit la vatră.
Citeşte şi: DIICOT s-a autosesizat şi a deschis dosar penal după ATACUL CIBERNETIC de vineri/ CERT-RO anunţă că a primit trei notificări de la organizaţiile din România afectate de ransomware-ul WannaCry. Ce s-a întâmplat luni, în ziua de vârf a atacului
Citeşte şi: Bani acordaţi tinerilor care se căsătoresc şi locuinţe la preţ redus. Ce proiecte spectaculoase a mai avansat primarul Capitalei, Gabriela Firea
Citeşte şi: Maşini de lux furate din state UE şi aduse în România. Gruparea, sprijinită de funcţionari RAR Timiş
Citeşte şi: Gheorghe Ştefan, CONDAMNAT la opt ani şi două luni de închisoare în dosarul Poşta Română
Citește pe alephnews.ro: Franța a descoperit secretul longevității. Peste 31.000 de persoane vor împlini anul acesta peste un secol de viață
Citește pe www.zf.ro: Final de linie. Prima industrie care va fi ucisă de Inteligenţa Artificială. ”În cel mult un an, toate centrele vor dispărea”
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Final de linie. Prima industrie care va fi ucisă de Inteligenţa Artificială. ”În cel mult un an, toate centrele vor dispărea”
Lanţul românesc de restaurante ce se luptă cu giganţii KFC şi McDonald’s a facut 48 de milioane de euro anul trecut şi vrea să se extindă cu până la 50 de noi locaţii, inclusiv la nivel international
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ana Porgras, descalificată de la Survivor All Stars. Imaginile încă nu au fost difuzate de Pro TV
CANCAN.RO
Cum a scris ZANNI numele lui Andrei Ciobanu, pe biletul de nominalizare la Survivor All Stars. A făcut-o intenționat!
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 09:38
INS: În anul 2023, 202,4 mii persoane inactive doreau să lucreze
-
astăzi, 09:33