Ghiţă a cesionat acţiunile Asesoft SA unui offshore din Cipru pe care îl deţine tot el - rechizitoriu

Deputatul Sebastian Ghiţă a cesionat părţile sociale pe care le avea ca acţionar majoritar la compania Asesoft International SA unei companii offshore din Cipru, pe care o deţine tot el, se arată în rechizitoriul prin care a fost trimis în judecată de DNA pentru dare de mită şi spălare de bani.

756 afișări
Imaginea articolului Ghiţă a cesionat acţiunile Asesoft SA unui offshore din Cipru pe care îl deţine tot el - rechizitoriu

Ghiţă a cesionat acţiunile Asesoft SA unui offshore din Cipru pe care îl deţine tot el - rechizitoriu (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Procurorii DNA care au instrumentat dosarul în care deputatul Sebastian Ghiţă a fost trimis în judecată pentru dare de mită, spălare de bani şi instigare la abuz în serviciu au stabilit, pe parcursul cercetărilor, că parlamentarul, aflat la primul mandat, a cesionat părţile sociale pe care le deţinea ca acţionar majoritar la SC Asesoft International SA unei companii de tip offshore din Cipru, companie deţinută în totalitate de el.

"Conform informării transmise de Oficiul Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor, firmele din grupul Asesoft au fost înfiinţate de Ghiţă Sebastian Aurelian şi s-au remarcat prin capacitatea de a obţine contracte bănoase cu statul, în domeniul IT. (…) Până la data de 14 februarie 2011, S.C. Asesoft International SA l-a avut ca acţionar majoritar pe Ghiţă Sebastian Aurelian, pentru ca, după această dată, să-şi cesioneze părţile sociale către Minasee Holdings LTD Cipru, companie de tip offshore deţinută 100% de Ghiţă Sebastian Aurelian", se arată în rechizitoriul întocmit de procurorii DNA.

Potrivit sursei citate, după ce a fost ales deputat, Ghiţă a renunţat la companiile pe care le-a înfiinţat şi condus înainte de a fi parlamentar, însă a continuat să controleze activitatea acestor firme prin rude şi apropiaţi.

Totodată, procurorii DNA au stabilit că între firmele înfiinţate de Ghiţă s-au produs transferuri de fonduri "semnificative din punctul de vedere al cuantumului sumelor", despre care anchetatorii spun că "nu par să aibă un scop economic real".

"În perioada 2013-2014, au fost identificate transferuri de fonduri bidirecţionale, însemnate ca volum şi frecvenţă, între entităţile membre ale grupului, în componenţa cărora sunt incluse fonduri provenite de la trezorerie, încasate de S.C. Asesoft International SA din contracte încheiate cu statul (de la buget sau din fonduri europene), dintre acestea făcând parte şi S.C. Asesoft Technologies SRL şi S.C. Sunsmart Integrare IT SRL. Operaţiunile nu par să aibă un scop economic real, având în vedere că sumele nu au fost folosite în realitate decât pentru a fi transferate succesiv în conturile mai multor persoane fizice şi juridice dintre cele menţionate", se arată în rechizitoriu.

Procurorii susţin, de asemenea, că "sume impresionante de bani tranzitează conturile societăţilor mai sus menţionate (care fac parte din grupul Asesoft - n.r.), iar circuitele descrise nu sugerează o activitate comercială rezonabilă, specifică unei pieţe, ci doar circuite «suveică» care - aparent - nu par a indica vreo activitate economică".

"Modul de derulare a acestor tranzacţii (…) pare a fi mai degrabă rezultatul unui algoritm creat artificial (soft) după care sumele tranzitează, aparent haotic, conturile societăţilor. Este posibil ca, prin desfăşurarea acestui «hăţiş» de tranzacţii, cei implicaţi să fi urmărit, de fapt, pierderea urmei cel puţin a unei părţi din sumele provenite de la bugetul de stat", se mai arată în rechizitoriu.

Deputatul Sebastian Ghiţă şi fostul primar al Ploieştiului Iulian Bădescu au fost trimişi în judecată, miercuri, de către DNA, în dosarul în care procurorii îl acuză pe Ghiţă că i-a dat lui Bădescu o casă pentru a primi finanţare de la bugetul local pentru asociaţia Basket Club Asesoft.

Potrivit DNA, deputatul Sebastian Ghiţă a fost trimis în judecată pentru dare de mită, instigare la abuz în serviciu având drept consecinţă obţinerea pentru altul a unui folos necuvenit şi spălare de bani.

Ghiţă se află sub control judiciar până în 11 septembrie.

În acelaşi dosar, fostul primar al municipiului Ploieşti Iulian Bădescu, arestat preventiv într-un alt dosar, a fost trimis în judecată sub acuzaţiile de dare de mită şi abuz în serviciu având drept consecinţă obţinerea pentru altul a unui folos necuvenit, acesta fiind al doilea dosar de corupţie în care Bădescu este trimis în faţa judecătorilor.

Procurorii DNA - Serviciul teritorial Ploieşti au stabilit că, cursul anului 2013, Iulian Bădescu, la acea vreme primar al municipiului Ploieşti, având calitatea de ordonator principal de credite, a acordat unui club sportiv, susţinut de acesta din urmă, o finanţare nerambursabilă suplimentară de la bugetul local, în sumă de 1.500.000 lei, ce constituie atât prejudiciu adus unităţii administrativ teritoriale, cât şi un folos necuvenit, obţinut de asociaţia Basket Club Asesoft. Faptele au fost comise "cu încălcarea prevederilor legale, la instigarea inculpatului Ghiţă Sebastian Aurelian", susţin procurorii.

Finanţarea pentru asociaţia despre care anchetatorii spun că este controlată de Sebastian Ghiţă a avut loc în cadrul unei selecţii de proiecte privind programul "Promovarea sportului de performanţă", organizată, în baza legii privind regimul finanţărilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activităţi nonprofit de interes general, de către Clubul Sportiv Municipal Ploieşti, instituţie aflată sub autoritatea Consiliului Local Ploieşti.

"Pentru alocarea sumei respective de bani, inculpatul Bădescu Iulian a pretins şi primit de la inculpatul Ghiţă Sebastian Aurelian, prin intermediul unei societăţi comerciale controlate de acesta din urmă, un imobil (casă de locuit) situată în municipiul Ploieşti, în valoare de 1.041.600 lei, sumă din care Bădescu Iulian a suportat personal doar 124.000 lei", arată DNA.

Procurorii spun, de asemenea, că, pentru a nu exista suspiciuni cu privire la modul fraudulos de dobândire, imobilul respectiv a făcut obiectul unei pretinse promisiuni bilaterale de vânzare-cumpărare, încheiată în luna august 2013, între două firme controlate de Ghiţă şi Bădescu.

"În perioada septembrie 2013 - ianuarie 2014, inculpatul Ghiţă Sebastian Aurelian a disimulat adevărata natură a provenienţei imobilului, prin efectuarea unor plăţi (reprezentând cesionarea fictivă a unei mărci înregistrate la OSIM) din contul unei firme controlate de acesta, către o societate administrată în fapt de inculpatul Bădescu Iulian. Ulterior, această sumă de bani a fost transferată de inculpatul Bădescu Iulian către o altă societate controlată de inculpatul Ghiţă Sebastian Aurelian, justificându-se astfel plata contravalorii imobilului dat cu titlu de mită", precizează DNA.

Dosarul a fost trimis spre judecare Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, cu propunere de a se menţine măsurile preventive şi asigurătorii constând în sechestre asupra unor bunuri mobile aparţinând lui Sebastian Ghiţă şi Iulian Bădescu.

De asemenea, în acest dosar municipiul Ploieşti s-a constituit parte civilă cu suma de 1.500.000 de lei, în urma unei hotărâri adoptate de Consiliul Local Ploieşti în 21 iulie, hotărâre supusă votului consilierilor după ce DNA a notificat autorităţile locale, solicitând acestora să stabilească dacă vor sau nu să se constituie parte civilă în dosar.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici