Gripen şi Eurofighter vor prezenta oferta de avioane în Comisia de apărare din Senat

Reprezentanţii Gripen şi Eurofighter vor prezenta, marţi, în Comisia de apărare din Senat ofertele lor pentru programul multirol, în urma unei invitaţii în acest sens lansate de preşedintele Comisiei, liberalul Teodor Meleşcanu.

598 afișări
Imaginea articolului Gripen şi Eurofighter vor prezenta oferta de avioane în Comisia de apărare din Senat

Gripen şi Eurofighter vor prezenta oferta de avioane în Comisia de apărare din Senat (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Comisia pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională a decis să convoace pentru audieri pe tema programului multirol reprezentanţii MApN, Gripen, Eurofighter şi ai Lockheed Martin. Noi i-am invitat pe toţi mâine (marţi - n.r.)", a declarat, luni, pentru MEDIAFAX, Teodor Meleşcanu.

Potrivit lui Meleşcanu, ministrul Apărării, Gabriel Oprea, nu va putea onora invitaţia deoarece nu se află în localitate, dar o întâlnire cu el va fi reprogramată.

"De asemenea, cei de la Lockheed Martin ne-au transmis că mai au nevoie de timp să se pregătească, aşa că nu vor fi prezenţi marţi", a spus Meleşcanu.

Senatorul PNL a declarat că la întâlnire, programată să înceapă la ora 15.00, au fost invitaţi şi reprezentanţii Comisiei de apărare din Camera Deputaţilor precum şi membrii Biroului Bermanent al Senatului.

Oferta Gripen va fi prezentată de o delegaţie a Guvernului suedez, potrivit reprezentanţilor în România ai firmei SAAB.

Ambasadorul Suediei la Bucureşti, Mats Aberg, a declarat, la jumătatea lunii aprilie, prezentând oferta de avioane multirol pentru România, că a trimis o solicitare conducerii Parlamentului pentru o întâlnire în problema "lipsei de resurse financiare invocată în achiziţionarea de aparate noi".

Potrivit unei informări de presă, oferta pentru România, la acelaşi preţ cu cel oferit de SUA pentru avioanele F16, respectiv de 1,3 miliarde USD, este de 24 de avioane noi, interoperabile cu NATO, instruirea a 30 de piloţi şi 60 de tehnicieni în Suedia şi 100% offset. De asemenea, banii pot fi plătiţi în termen de 15 ani, cu o perioadă de graţie de 2 ani.

CSAT a aprobat, recent, propunerea MApN de achiziţionare a 24 de avioane F16 în uz, documentul urmând să fie trimis Parlamentului spre dezbatere şi decizie. În şedinţa CSAT, ministrul Apărării, Gabriel Oprea a prezentat o informare cu privire la Programul Avion Multirol al Forţelor Aeriene.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici