Ambasadorul Suediei: Am cerut întâlnire la Parlament în problema resurselor pentru avioane noi

Ambasadorul Suediei la Bucureşti, Mats Aberg, a declarat, joi, prezentând oferta de avioane multirol pentru România, că a trimis săptămâna trecută o solicitare conducerii Parlamentului pentru o întâlnire în problema "lipsei de resurse financiare invocată în achiziţionarea de aparate noi".

31 afișări
Imaginea articolului Ambasadorul Suediei: Am cerut întâlnire la Parlament în problema resurselor pentru avioane noi

Ambasadorul Suediei: Am cerut întâlnire la Parlament în problema resurselor pentru avioane noi (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Am solicitat o întâlnire pentru a rezolva lipsa de resurse financiare invocată în achiziţionarea de avioane în uz. Am trimis oferta săptămâna trecută şi aşteptăm momentul în care vom putea să ne întâlnim", a mai spus Mats, menţionând că a trimis solicitarea şi conducerilor comisiilor de Apărare, pentru prezentarea ofertei SAAB.

El a menţionat, joi, că ţara sa oferă României avioane multirol noi Gripen C/D în condiţii similare cu cele ale americanilor, care propun F16.

"A fost surprinzător atunci când am auzit că F16 va fi propunerea adresată Parlamentului. Este dreptul suveran al României să aleagă ce avion multirol doreşte. Noi vom merge la Comisia de apărare din Parlament pentru a da toate informaţiile necesare în ceea ce priveşte oferta noastră - finanţare foarte favorabilă pe o perioadă lungă de timp, offset de 100%, respectiv crearea de locuri de muncă în domeniul energiei şi protecţiei mediului", a declarat ambasadorul Suediei, Mats Aberg.

Totodată, Richard Smith, director de marketing al Saab pentru programul Gripen pentru România, a arătat că SAAB este interesat să investeasca în industria aerospaţială românească, în acest sens încheind memorandumuri cu Aerostar Bacău, Avioane Craiova şi Romaero.

"Totul depinde însă dacă oferta Gripen va fi acceptată de România", a punctat însă Richard Smith.

Potrivit unei informări de presă, oferta pentru România, la acelaşi preţ cu cel oferit de SUA pentru avioanele F16, respectiv de 1,3 miliarde USD, este de 24 de avioane noi, interoperabile cu NATO, instruirea a 30 de piloţi şi 60 de tehnicieni în Suedia şi 100% offset. De asemenea, banii pot fi plătiţi în termen de 15 ani, cu o perioadă de graţie de 2 ani.

"Suntem aici pentru un proces transparent. Ştim că România nu-şi permite să aibă o flotă nouă, de aceea vrem să vorbim de oferta suedeză", a spus, la rândul său, reprezentantul guvernului suedez, director al departamentului de export -import de echipipamente de apărare, Jerry Lindbergh.

CSAT a aprobat, recent, propunerea MApN de achiziţionare a 24 de avioane F16 în uz, documentul urmând să fie trimis Parlamentului spre dezbatere şi decizie. În şedinţa CSAT, ministrul Apărării, Gabriel Oprea a prezentat o informare cu privire la Programul Avion Multirol al Forţelor Aeriene.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici