Iaşi: Peste 60 de persoane, la un marş al tăcerii în memoria victimelor atentatelor de la Paris

Peste 60 de persoane care au purtat pancarte cu mesajul ”Je suis Charlie” au participat, duminică după-amiază, la Iaşi, la un marş al tăcerii în memoria victimelor atentatelor teroriste de la Paris, manifestaţia fiind organizată de un grup de studenţi francezi.

104 afișări
Imaginea articolului Iaşi: Peste 60 de persoane, la un marş al tăcerii în memoria victimelor atentatelor de la Paris

Iaşi: Peste 60 de persoane, la un marş al tăcerii în memoria victimelor atentatelor de la Paris (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/AFP)

Acţiunea a fost organizată la iniţiativa unui grup de studenţi francezi veniţi cu burse Erasmus la cele cinci universităţi de stat din Iaşi, iar tinerii s-au strâns de la ora 14.30 în Piaţa Unirii, purtând pancarte cu mesajele ”Je suis Charlie“ şi ”Noi suntem Charlie“.

Acestora li s-au alăturat cadre didactice de la Universitatea ”Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi şi reprezentanţi ai Institutului Francez, iar cei aproximtiv 60 de participanţi au plecat apoi într-un marş al tăcerii pe Bulevardul Carol I, spre Copou, până în faţa Institutului Francez, unde au ţinut un moment de reculegere în memoria victimelor atentatelor care au avut loc în Franţa.

La finalul momentului de reculegere, în faţa sediului Institutului Francez a fost instalat un panou alb pe care era scris ”Hommage aux victimes” - Omagiu victimelor şi pe care participanţii la marş sau trecătorii au scris mesaje precum ”Je suis Charlie”, ”Noi suntem Charlie, noi suntem liberi!”, ”Râsul înseamnă să fii liber!”, ”Pentru ţară şi libertate”.

Franţa a trăit 53 de ore de coşmar, de la atentatul comis miercuri la redacţia Charlie Hebdo, până la luarea de ostatici sângeroasă de vineri, dintr-un magazin evreiesc din Paris.

În total, 17 persoane au murit în această serie de atacuri comise de trei jihadişti francezi, care au afirmat că s-au coordonat şi care au fost ucişi de forţele de ordine vineri seara.

Atacul comis pe 7 ianuarie la sediul revistei satirice Charlie Hebdo s-a soldat cu 12 morţi şi 11 răniţi, fiind revendicat de reţeaua teroristă sunnită Stat Islamic în Irak şi Siria. Printre victime se numără directorul publicaţiei, Stéphane Charbonnier (Charb), şi alţi trei cunoscuţi caricaturişti - Jean Cabut (Cabu), Bernard Verlhac (Tignous) şi Georges Wolinski (Wolinski). Publicaţia Charlie Hebdo primise o serie de ameninţări după ce publicase caricaturi cu Profetul Mahomed. Grupul terorist Stat Islamic a revendicat atentatul.

Fraţii Chérif şi Said Kouachi - consideraţi autorii atacului comis miercuri la sediul revistei Charlie Hebdo - au murit vineri seară în confruntările cu forţele de ordine franceze la sediul unei tipografii din localitatea Dammartin-en-Goële.

Amedy Coulibaly, un islamist în vârstă de 32 de ani, a fost omorât în intervenţia forţelor de ordine la un magazin evreiesc din zona Vincennes (la periferia Parisului), unde a luat ostatici vineri. În cursul zilei de joi, Amedy Coulibaly a omorât o poliţistă în zona Montrouge din Paris. Conform autorităţilor, el încerca să atace sediul unui post de televiziune situat în sudul Parisului. Suspectul avea antecedente penale, el fiind arestat o lună în anul 2010, după ce fusese prins având o armă automată de tip Kalaşnikov.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici