ICCJ: Articol din CEDO, privind cazarea persoanelor încarcerate, încălcat în cazul lui Rudel Obreja

Articolul 3 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a fost încălcat faţă de Rudel Obreja, prin faptul că nu s-au respectat normele minime obligatorii privind condiţiile de cazare a persoanelor private de libertate, a decis, luni, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ).

171 afișări
Imaginea articolului ICCJ: Articol din CEDO, privind cazarea persoanelor încarcerate, încălcat în cazul lui Rudel Obreja

ICCJ: Articol din CEDO, privind cazarea persoanelor încarcerate, încălcat în cazul lui Rudel Obreja (Imagine: Marius Dumbraveanu/Mediafax Foto)

Judecătorii ICCJ au luat în discuţie, luni, cererea de înlocuire a măsurii arestului preventiv formulată de Rudel Obreja. Această solicitare a fostului preşedinte al Federaţiei Române de Box a fost respinsă, însă magistraţii au dispus ca locul de deţinere să îi asigure lui Obreja spaţiul personal prevăzut de lege.

Mai exact, judecătorii au stabilit ca în celulă să fie cazat un număr de persoane care să respecte norma recomandată pentru celulele colective.

În plus, ICCJ a dispus asigurarea servirii mesei faţă de Rudel Obreja într-o sală special amenajată, cu respectarea normelor de libertate aprobate prin lege.

"Dispune ca locul de deţinere să asigure inculpatului Rudel Obreja spaţiul personal prevăzut de lege, referitor la Normele minime obligatorii privind condiţiile de cazare a persoanelor private de libertate, prin cazarea unui număr de persoane în celula inculpatului care să respecte norma recomandată pentru celulele colective", a decis instanţa.

Decizia judecătorilor vine după ce Rudel Obreja a depus o plângere la Avocatul Poporului, referitoare la condiţiile de detenţie. El reclama faptul că stă cu alţi trei deţinuţi într-o celulă de 11 metri pătraţi şi că locul în care mănâncă este situat lângă toaletă. În urma acestei sesizări, Avocatul Poporului a întocmit un raport, document ce a fost trimis instanţei de judecată.

Rudel Obreja se află în arest din 5 februarie, măsură preventivă luată de judecători în dosarul "Gala Bute".

De asemenea, şi Elena Udrea este arestată preventiv în acest caz, ea fiind încarcerată în 25 februarie. În cazul lui Tudor Breazu, apropiat al fostului ministru, s-a dispus tot arestul preventiv.

În acelaşi dosar, primarul municipiului hunedorean Lupeni, Cornel Resmeriţă, fostul consilier al Elenei Udrea Ştefan Lungu şi a fostului secretar general în Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului Gheoghe Nastasia sunt arestaţi la domiciliu.

Potrivit DNA, între 2010 şi 2011, Elena Udrea şi fostul director al Companiei Naţionale de Investiţii Ana Maria Topoliceanu au primit aproximativ 300.000 de lei de la administratorul firmei Consmin SA, pentru a asigura plata la timp a lucrărilor executate de societatea menţionată în baza contractelor încheiate cu CNI.

"Astfel, după ce Compania Naţională de Investiţii realiza plăţile către SC Consmin SA pentru lucrările efectuate, administratorul societăţii dispunea transferul a 10% din suma încasată către societatea controlată de Lungu Ştefan, SC Last Time Studio SRL, în baza unor contracte de consultanţă fictive. În acest mod, s-au realizat cinci plăţi, în valoare totală de 335.486 lei", susţin procurorii DNA.

Anchetatorii au mai stabilit că Ştefan Lungu, fostul consilier al Elenei Udrea la minister, îi dădea banii primiţi lui Tudor Breazu. Plăţile se făceau fie în numerar, fie prin intermediul societăţii Ekaton Consulting SRL, administrată de Breazu, în baza altor contracte fictive de consultanţă. În acest fel, s-ar fi realizat patru transferuri bancare în valoare totală de 209.762 de lei şi o plată în numerar de aproximativ 90.000 de lei.

"O parte din aceste sume au fost înmânate în numerar lui Topoliceanu Ana Maria, care le-a predat la rândul său lui Udrea Elena Gabriela. Diferenţa a fost folosită de Breazu Liberiu Tudor pentru a plăti diferite cheltuieli ale lui Udrea Elena sau ale lui Topoliceanu Ana Maria", spun procurorii anticorupţie.

În 2011, Udrea ar fi cerut şi primit, de la omul de afaceri Adrian Gărdean, foloase materiale în valoare de 10% din plăţile efectuate de minister pentru contractele de lucrări încheiate de SC Termogaz Company SA şi SC Kranz Eurocenter SRL, în schimbul garanţiei că finanţările vor fi aprobate la timp.

"Urmare acestei solicitări, în data de 6 octombrie 2011 Gărdean Adrian a remis suma de 900.000 euro în numerar lui Nastasia Gheorghe, în contul încasărilor realizate de cele două societăţi menţionate din fondurile Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului. Suma a fost predată de Nastasia Gheorghe (fost secretar general în MDRT, n.r.) în aceeaşi zi ministrului Udrea Elena Gabriela", potrivit DNA.

În perioada 19 iulie 2011 - 18 iulie 2012, în contabilitatea PDL Bucureşti ar fi fost înregistrate 21 de contracte de donaţie cu o valoare totală de 1.537.200 lei, potrivit anchetatorilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici