IICCMER va deshuma o altă victimă a regimului comunist – Traian Pom, ucis în 1950, a cărui fiică mai trăieşte

Traian Pom, ucis în 1950, victimă a regimului comunist, va fi deshumat, marţi, după ce luni seara, după o zi întreagă de săpături, s-a găsit mormântul acestuia în urma unei acţiuni de investigaţii arheologice în localitatea Bistra, judeţul Alba, organizată de Institutul de Investigare a Crimelor

547 afișări
Imaginea articolului IICCMER va deshuma o altă victimă a regimului comunist – Traian Pom, ucis în 1950, a cărui fiică mai trăieşte

IICCMER va deshuma o altă victimă a regimului comunist – Traian Pom, ucis în 1950 (Imagine AFP)

IICCMER în parteneriat cu Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca (MNIT) organizează, luni şi marţi, o acţiune de investigaţii arheologice pe teritoriul comunei Bistra, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Acţiunea are drept scop deshumarea şi recuperarea rămăşiţelor pământeşti ale lui Traian Pom, mormântul acestuia fiind găsit luni seara, după o zi întreagă de săpături, arheologii primind ajutor din partea Primăriei Bistra care a trimis un excavator şi s-a putut acţiona pe o suprafaţă mai mare, potrivit arheologului Gheorghe Petrov, expert IICCMER.

”Am primit ajutor din partea rudelor şi a Primăriei. Am acţionat cu un excavator pe o suprafaţă mare şi am găsit groapa. Astăzi va avea loc partea oficială, cercetarea arheologică, criminalistică, o slujbă religioasă, extragerea osemintelor şi ele se vor duce la medicina legală la Alba Iulia. După ce va fi eliberat de la medicina legală, familia îl va reînhuma la cimitirul din Bistra, lângă mormintele familiei”, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, Gheorghe Petrov.

Traian Pom s-a născut în anul 1901, a fost împuşcat în 1950 şi îngropat pe Dealul Muntelui, în zona Coasta Rea, pe locul numit Halci, situat la circa 5 kilometri în linie dreaptă faţă de centrul comunei Bistra.

Alături de el, au mai fost executaţi alţi doi bărbaţi, acuzaţi că au desfăşurat propagandă anticomunistă, instigând sătenii la nesupunere şi împotrivire la încercările autorităţilor de a înfiinţa la Bistra o Gospodărie Agricolă Colectivă.

”În urma aşa-ziselor cercetări, s-a constatat că pentru situaţia creată în Bistra se fac vinovaţi trei chiaburi, şi anume Pom Traian, Trifa Iosif şi Andreşel Ioan, primii doi fiind deja reţinuţi. Măsura dispusă de Securitate a fost ca cei trei să fie imediat executaţi în locuri prestabilite. Ca urmare, în dimineaţa zilei de 16 august 1950, Pom Traian şi Trifa Iosif au fost aduşi de la Câmpeni la Bistra, de unde au fost transportaţi pe jos şi executaţi prin împuşcare, în locuri diferite. După execuţia acestora, în aceeaşi zi, Andreşel Ioan a fost ridicat de acasă şi împuşcat în munte, la locul cunoscut sub denumirea de Poarta între Căi, în acel loc fiind şi îngropat”, potrivit unui comunicat al IICCMER.

Pentru săparea gropilor de mormânt, introducerea cadavrelor şi astuparea lor, au fost aduse cu forţa rude ale partizanilor, precum şi alţi chiaburi din Bistra, care fuseseră cu toţii anchetaţi la Câmpeni, moartea consătenilor fiindu-le dată ca exemplu.

”Conform mărturiilor, pe trupul fiecărei victime a fost pusă o bucată de carton inscipţionată cu textul: „Cine face ca mine, să păţească ca mine”. Pe locul mormintelor, rudele victimelor nu au avut voie să pună vreo cruce sau un alt semn”, potrivit unui comunicat al IICCMER.

În urma verificărilor efectuate, s-a constatat că moartea lui Pom Traian, a cărui fiică mai trăieşte, nu a fost consemnată oficial în registrele de stare civilă, astfel că victima nu deţine un certificat de deces.

IICCMER precizează că cercetările vor fi efectuate de un colectiv de arheologi şi istorici de la IICCMER şi instituţiile muzeale colaboratoare, alcătuit din Gheorghe Petrov (coordonator), Paul Scrobotă, Gabriel Rustoiu, Horaţiu Groza şi Marius Oprea. Investigaţiile se vor desfăşura în prezenţa reprezentanţilor Parchetului Militar, care a fost sesizat de IICCMER în privinţa acestui caz de crimă. Acţiunea din teren este sprijinită de către Primăria comunei Bistra.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici