#ÎncepeŞcoala: Absenţele din rândul profesorilor nu sunt monitorizate cu aceeaşi rigoare ca la elevi. Reguli nescrise de la o şcoala la alta

Absenţele profesorilor nu sunt monitorizate de inspectoratele şcolare aşa cum se face la elevi, fiind considerate o problemă internă a şcolii, însă un profesor care lipseşte prea mult de la ore riscă să fie concediat, au explicat experţii pentru MEDIAFAX.

3999 afișări
Imaginea articolului #ÎncepeŞcoala: Absenţele din rândul profesorilor nu sunt monitorizate cu aceeaşi rigoare ca la elevi. Reguli nescrise de la o şcoala la alta

#ÎncepeŞcoala: Absenteism în rândul profesorilor, nemonitorizat

Elevii care nu merg la cursuri primesc absenţe nemotivate în catalog şi scăderea notei la purtare dacă acumulează prea multe, riscând chiar şi exmatricularea în cazul în care exagerează în privinţa absenteismului. Profesorii, în schimb, sunt sancţionaţi cu tăierea orelor nemuncite din salariu, iar prezenţa lor la clasă este trecută într-o condică a şcolii pe care, teoretic, directorii au obligaţia de a o verifica şi semna la sfârşitul zilei.

"Există în cancelarie o condică a profesorilor, care trebuie semnată înainte de fiecare oră, trebuie trecute clasa şi a titlul lecţiei. În principiu, dacă un profesor lipseşte, directorul scrie absent cu roşu, dacă nu există o semnătură acolo. În mod automat, la sfârşitul lunii, orele în care a absentat nu sunt plătite", a explicat Ştefan Vlaston, care a fost director de liceu mulţi ani.

Profesorul Adrian Troie, care a deţinut mai mulţi ani poziţia de director-adjunct al Colegiului Naţional "Sf. Sava" din Bucureşti, spune că dacă există suspiciuni sau plângeri, se poate verificat direct la clasă dacă profesorul este sau nu la oră. "E cea mai banală chestie, verifici prezenţa direct la clasă, este sau nu în clasă atunci. Se constată cu ochiul liber. Directorul are obligaţia de a verifica prezenţa profesorilor la clasă, datoria conducătorului de instituţie să vadă dacă omul munceşte sau nu", a explicat Troie.

Desigur, există înlocuitori, profesori care pot suplini ora pentru colegii lor, dacă au nevoie. Există, însă, o problemă de legislaţie, atrage atenţia Şerban Iosifescu, directorul Agenţiei Române de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Preuniversitar (ARACIP): "E o problemă de legislaţie pentru că nu e o modalitate de a plăti ora prestată de alt profesor, în afară de concediul medical. Dacă profesorul are o problemă şi se învoieşte, nu există o modalitate legală de a opera chestia asta decât dacă se taie ora respectivă. Fiecare profesor trebuie să justifice că vine la oră. Problema e că dacă lipseşte un profesor, sunt două soluţii: fie se taie ora profesorului respectiv, dar de multe ori treaba asta nu se face, fie se pune un înlocuitor", a explicat Iosifescu.

Preşedintele Sindicatului "Spiru Haret", Marius Nistor, detaliază, adăugând că profesorii pot fi sancţionaţi dacă lipsesc mai mult de trei ori nemotivat. "Condica există, în momentul în care ai lipsit trei zile consecutiv fără niciun fel de justificare, ţi se desface contractul de muncă, dacă ai lipsit de la ore fără motiv justificat şi fără suplinitor, orele se taie, nu sunt plătite", a explicat Nistor.

Însă, dacă am vrea să aflăm o statistică a absenţelor profesorilor, nu ar fi posibil fiindcă ţine de bucătăria internă a şcolii, a explicat Marian Banu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Bucureşti (ISMB). "Se monitorizează numai la nivel de şcoală, avem absenţele elevilor în rapoarte, însă nu există un sistem de raportare a absenţelor profesorilor. Condica se semnează de obicei înainte de venirea în şcoală, directorul e obligat să verifice condica la prânz, la sfârşitul zilei", a adăugat Banu.

Fostul preşedinte al Consiliului Naţional al Elevilor, Horia Oniţa, spune că problema absenteismului profesorilor nu este foarte răspândită. "Nu e în cote exagerate, de obicei discuţiile se creează doar când se absentează la discipline de examen, şi în general se găsesc soluţii de suplinitori. Nu e o foarte mare problema, din punctul meu de vedere", a spus Oniţa.

Pe de altă parte, experţii susţin că mai gravă este absenţa de fond. Profesorul poate fi prezent fizic la clasă, dar absent din procesul educaţional.

"Sunt două nuanţe: forma şi fondul, pot să fiu prezent în clasă, dar absent profesional. Sunt două tipuri de absenţe, o absenţă explicită, adică faptul că nu e prezent fizic în clasă, dar mai există şi o absenţă implicită, adică profesorii care vin la clasă şi nu-şi fac meseria. Aceasta este partea cea mai subtilă şi mai dureroasă a întregului proces, lumea se păzeşte în general de partea contractuală, dar nu şi de absenţa din rolul de profesor, vocaţia de la clasă, adică dezertarea din rolul de dascăl. Ceea ce mă deranjează este că în felul ăsta profesorii se vulnerabilizează singuri, astfel de comportamente nu îi ajută să obţină statutul social pe care şi-l doresc şi astea sunt practici care există, din păcate (absenţa de fond, nu de formă), asta ţine de caracterul şi integritatea profesională a individului", a spus Marian Staş, expert în Educaţie.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici