Închisoare pentru un consilier care s-a declarat apolitic ca să fie preşedinte într-o secţie de vot

Un consilier local în funcţie, din comuna vasluiană Pungeşti, membru PNL, a fost condamnat la şase luni de închisoare, cu amânarea aplicării pedepsei, pentru fals în declaraţii, după ce s-a declarat apolitic la alegerile europarlamentare din 2014 pentru a fi preşedinte într-o secţie de votare.

188 afișări
Imaginea articolului Închisoare pentru un consilier care s-a declarat apolitic ca să fie preşedinte într-o secţie de vot

Închisoare pentru un consilier care s-a declarat apolitic ca să fie preşedinte într-o secţie de vot (Imagine: Adrian Stoicoviciu/Mediafax Foto)

Judecătoria Vaslui l-a condamnat pe Mircea Carp la şase luni de închisoare pentru fals în declaraţii, după ce, pentru a fi numit preşedinte într-o secţie de votare la alegerile pentru Parlamentul European din mai 2014, a dat o declaraţie că nu este membru al vreunui partid politic, deşi el activa în Consiliul Local Pungeşti ca ales din partea PNL.

Magistraţii vasluieni au decis amânarea aplicării pedepsei, prevedere a noului Cod Penal, însă, în cazul în care va comite o nouă infracţiune, atunci pedeapsa se poate transforma în închisoare cu executare.

Poliţiştii vasluieni au întocmit dosar penal pe numele lui Mircea Carp în luna mai 2014, în urma desemnării acestuia drept preşedinte al secţiei de votare din localitatea Siliştea. În fapt, consilierul local a semnat acea declaraţie pe propria răspundere, obligatorie conform Legii 33/2007 privind organizarea şi desfăşurarea alegerilor pentru Parlamentul European, conform căreia nu are apartenenţă politică.

Acest lucru nu era însă posibil întrucât Mircea Carp ocupa atunci, ca şi în prezent, un post de ales din partea PNL în Consiliul Local Pungeşti.

Reprezentanţii Prefecturii Vaslui au afirmat atunci că vina pentru desemnarea unui consilier local în funcţia de preşedinte aparţine autorităţilor locale din Pungeşti.

"Propunerea cu acest consilier local pentru funcţia de preşedinte a venit de la Primăria Pungeşti, pe baza declaraţiei pe propria răspundere a consilierului că îndeplineşte condiţiile prevăzute de lege, inclusiv neapartenenţa politică”, a precizat prefectul judeţului Vaslui, Andrei Puică.

La rândul său, primarul comunei Pungeşti, Mircea Vlasă, susţine că nu a ştiut că legea interzice ca preşedintele unei secţii de votare la alegerile europarlamentare să fie membru al unui partid, aruncând întreaga vină asupra secretarului de la primăriei.

"Secretarul a făcut toate gafele, punându-l pe consilierul local să semneze acea declaraţie de apartenenţă politică fără ca omul să ştie ce iscăleşte. Acum întâmplarea face că îmi este şi cumătru. Dacă era să pun eu pe cineva, aş fi pus unul din partid de la mine, din PSD. De fapt, nici nu am ştiut legea, că preşedintele secţiei de votare trebuie să fie apolitic şi la alegerile europarlamentare”, susţinea primarul Mircea Vlasă.

Consilierul local PNL Mircea Carp a fost înlocuit din funcţia de preşedinte cu casierul de la Primăria Pungeşti, aflat pe lista de rezervă a primăriei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici