"Industria Penitenciarelor", proiectul care ar aduce 30 de milioane de euro, anual, la bugetul ANP | VIDEO

Înainte de Revoluţie, aproape că nu exista puşcărie din România în cadrul căreia să nu funcţioneze un atelier, o fermă sau chiar o fabrică, şi unde deţinuţii aveau un loc de muncă asigurat, iar dacă acea „industrie” ar putea fi refăcută, bugetul ANP ar creşte cu 30 de milioane de euro.

2309 afișări
Imaginea articolului "Industria Penitenciarelor", proiectul care ar aduce 30 de milioane de euro, anual, la bugetul ANP | VIDEO

„Industria Penitenciarelor”, proiectul care ar aduce 30 de milioane de euro, anual, la bugetul ANP

Proiectul de refacere a industriei penitenciarelor din România - care aparţine Federaţiei Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor (FSANP) - presupune construirea, în primă fază, a unui număr de aproximativ 20 de fabrici, unde ar putea lucra aproximativ 10.000 de deţinuţi.

„Este un proiect foarte important, de masă, ce ar putea crea locuri de muncă pentru deţinuţi şi posibiltatea pentru ei de a se integra mai uşor în societate, după ce ajung în libertate. În prezent, sunt foarte puţini deţinuţi care ies la muncă, pentru că este destul de costisitor să-i păzeşti în exteriorul puşcăriei. Cu un astfel de proiect, în care penitenciarele să aibă fabricile lor, deţinuţii ar munci acolo şi nu ar mai sta 23 de ore pe zi în cameră să joace barbut. Pe de alte parte, câştigurile la bugetele penitenciarelor pot fi destul de consistente”, a declarat, pentru MEDIAFAX, liderul FNASP, Sorin Dumitraşcu.

Proiectul nu este o noutate pentru România, ţinând cont de faptul că înainte de Revoluţie a existat o industrie a penitenciarelor, care poate fi refăcută acum pe vechiul schelet. Dar nu oricum, ci cu o investiţie de câteva milioane de euro anual.

„Din calculul nostru, este vorba de o investiţie de cinci milioane de euro pe an. Am discutat cu premierul Mihai Tudose despre acest proiect şi a răspuns pozitiv la propunerea noastră. Urmează să-i punem la punct toate detaliile şi sperăm ca până la sfârşitul anului să fie gata. De asemenea, şi parlamentarii văd cu ochi buni acest proiect, iar în cazul în care se vor aloca aceste sume, banii vor fi investiţi în construirea de fabrici şi de ateliere”, mai spune Sorin Dumitraşcu.

Potrivit sursei citate, industriile care s-ar preta cel mai bine pe forţa de muncă din penitenciare sunt prelucrarea lemnului, tâmplăria metalică, încăţăminte, textile, orice tip de asamblări care presupun lucu manual şi nu în ultimul rând industria zootehnică.

„Dacă acest proiect va fi bine făcut, el trebuie implementat, pentru că ar aduce beneficii foate mari societăţii. În primul rând, îi va ajuta pe deţinuţi să se integreze mult mai uşor, să se reeduce şi să fie mult mai responsabili. Un deţinut care a muncit în puşcărie se poate angaja mai uşor în libertate şi cu siguranţă scade şi gradul de recidivă. Totodată, penitenciarele, din activitatrea economică, pot aduce bani la bugetul statului şi la bugetul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP)”, a declarat, pentru MEDIAFAX, senatorul PNL Daniel Fenechiu.

Din calculele celor de la FNASP, industria penitenciaelor ar putea crea venituri de aproximativ 30 de milioane de euro anual, bani care ar urma să intre în bugetul ANP, iar de aici să fie distribuiţi către modernizarea şi refacerea puşcăriilor, astfel încât deţiinuţii să poată fi „cazaţi” în condiţii mai bune. Tot sistemul trebuie gândit, însă, ca un business, în care ANP-ul să-şi stabilească partenerii comerciali pentru fabricile unde vor funcţiona diferitele industrii.

„Se pot face bani foarte mulţi de pe urma unei astfel de industrii. Să ştiţi că deţinuţii pot fi mult mai ordonaţi decât angajaţii civili, iar faptul că se pot produce bunuri lucrate manual reprezintă un un avantaj în piaţă. Ar trebui ca statul să aibă şi o lege prin care să protejeze aceste industrii. De exemplu, dacă o instituţie a statului vrea să achiziţioneze mobilier, ar trebui obligată să întrebe înainte penitenciarele dacă au aceste produse. În acest fel, şi statul face economie, pentru că achiziţionează mai ieftin şi se încurajează şi industria în penitenciare. Ca atare, se poate câştiga atât din punct de vedere social cât şi economic”, conchide Sorin Dumitraşcu.

Potrivit datelor furnizate de către FNASP, în prezent există 47 de penitenciare, unde sunt închişi aproximativ 25.000 de deţinuţi. Dintre aceştia, maximum 10.000 pot fi scoşi la muncă, din diferite motive. Restul, fie nu vor să muncească sau sunt prea bătrâni şi inapţi, fie sunt în regim de maximă siguranţă.

Contactat de către MEDIAFAX, directorul ANP, Marian Dobrică, a refuzat să comenteze pe marginea acestui proiect.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici