Inspecţia Judiciară, sesizată în cazul declaraţiilor lui Kelemen Hunor privind dosarul privatizărilor strategice

Consiliul Superior al Magistraturii a sesizat Inspecţia Judiciară (IJ) cu privire la declaraţiile preşedintelui UDMR, Kelemen Hunor, referitoare la dosarul privatizărilor strategice, el afirmând că, prin sentinţă, Nagy Zsolt "a fost nedreptăţit şi a fost sancţionat".

1155 afișări
Imaginea articolului Inspecţia Judiciară, sesizată în cazul declaraţiilor lui Kelemen Hunor privind dosarul privatizărilor strategice

Inspecţia Judiciară, sesizată în cazul declaraţiilor lui Kelemen Hunor privind dosarul privatizărilor strategice (Imagine: Marius Dumbraveanu/Mediafax Foto)

CSM a decis sesizarea inspectorilor judiciari, după ce preşedintele Uniunii Democrate a Maghiarilor din România (UDMR) a declarat că fostul ministru Zsolt Nagy "a fost nedreptăţit şi a fost sancţionat … Trebuie să fie foarte clar, cazul lui nu este un caz de corupţie. Nu există nicio dovadă împotriva lui".

Inspecţia Judiciară urmează să verifice dacă şi în ce măsură a fost adusă atingere independenţei şi imparţialităţii judecătorilor şi procurorilor implicaţi în activitatea de soluţionare a dosarului privatizărilor strategice, precum şi dacă a fost adusă atingere independenţei sistemului judiciar în ansamblul său, potrivit unui comunicat de presă al CSM.

Kelemen Hunor a declarat, sâmbătă, la Cluj-Napoca, la gala de aniversare a 25 de ani de la înfiinţarea UDMR, că din stenogramele înregistrate cu ocazia convorbirilor purtate de alte persoane s-au tras concluzii cu privire la cazul lui Zsolt Nagy şi în baza acelor stenograme a fost condamnat fostul ministru.

"Mai există cazul lui Nagy Zsolt, care a fost nedreptăţit şi condamnat la închisoare. Libertatea înseamnă altceva pentru Nagy Zsolt. Trebuie să fie un lucru foarte clar, cazul lui nu este un caz de corupţie, nu există nicio dovadă împotriva sa, nu s-a privatizat nicio firmă de stat pe vremea lui. Din stenogramele înregistrate cu ocazia convorbirilor purtate de alte persoane s-au tras concluzii cu privire la cazul lui şi în baza acelor stenograme a fost condamnat Nagy Zsolt. El are nevoie de sprijnul nostru, de solidaritatea noastră. Cu siguranţă nu va renunţa la lupta pentru adevăr, nici noi nu trebuie să renunţăm la lupta pentru adevăr", a spus Kelemen.

Foştii miniştri Codruţ Şereş şi Zsolt Nagy au fost încarceraţi în 27 ianuarie, după ce au fost condamnaţi definitiv de instanţa supremă la 4 ani şi 8 luni, respectiv 4 ani de închisoare, în dosarul privatizărilor strategice, alături de alte persoane.

Procesul "privatizărilor strategice" a început în 20 aprilie 2007 doar cu trei acuzaţi de constituire a unui grup infracţional organizat cu caracter transnaţional şi spionaj, aderare şi sprijinire a unui grup infracţional organizat cu caracter transnaţional şi trădare prin transmitere de secrete, Codruţ Şereş şi Zsolt Nagy fiind trimişi în judecată, alături de alte patru persoane, în 30 martie 2009. Cei şase trimişi în judecată în martie 2009 sunt acuzaţi de activităţi ilicite cu caracter penal derulate în legătură cu privatizarea SC Electrica Muntenia Sud, vânzarea unui pachet de 8% din acţiunile Petrom, procese de privatizare/restructurare a SC Romaero SA Bucureşti şi SC Avioane SA Craiova, aflate în portofoliul MEC-OPSPI, consultanţă în vederea privatizării SN Radiocomunicaţii, adjudecarea licitaţiei pentru asigurarea consultanţei în vederea restructurării şi privatizării CN Poşta Română din portofoliul MCTI, selectarea prin licitaţie a consultantului internaţional pentru listarea la bursă a pachetului de 46% din acţiunile deţinute de statul român la SC Romtelecom SA din portofoliul MCTI.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici