Intervenţie ÎN PREMIERĂ în România: Fetiţă cu patru vertebre în plus, operată la Spitalul "Marie Curie"

O fetiţă în vârstă de doi ani, care avea la naştere patru vertebre în plus, trei toracale şi una lombară, a fost operată, marţi, timp de cinci ore, intervenţia fiind un succes, a declarat, pentru MEDIAFAX, Gheorghe Burnei, şeful clinicii de ortopedie de la Spitalul "Marie Curie".

484 afișări
Imaginea articolului Intervenţie ÎN PREMIERĂ în România: Fetiţă cu patru vertebre în plus, operată la Spitalul "Marie Curie"

Intervenţie ÎN PREMIERĂ în România: Fetiţă cu patru vertebre în plus, operată marţi, la Spitalul "Marie Curie" (Imagine: Shutterstock)

"Am realizat o operaţie în premieră în România. Anestezia a fost şi ea o provocare. Fetiţa s-a născută cu dublă scolioză congenitală. Uimitor la ea este că avea în plus patru vertebre faţă de omul normal - trei vertebre toracale şi una lombara. Au fost rezecate vertebrele, s-au creat două module pentru redresarea vârfului curburilor s-au pus două şuruburi sus şi două jos ca să culiseze cele două tije şi să poată să crească bine coloana", a precizat şeful clinicii.

Părinţi fetiţei, care sunt cadre medico-sanitare - mama, asistentă, iar tatăl, medic veterinar - au cumpărat din SUA dispozitivul pentru coloană, plătind 17.000 de euro.

"Sistemul este un fel de proteză - scară care va sta pe coloană toată viaţa pe durata creşterii. Proteza se adaptează pentru că are şine şi şuruburi, e într-un fel mobilă", a mai spus chirurgul.

Scolioza congenitală este întâlnită la unul din 2.000 de nou-născuţi. Scolioza congenitală dublă este mai rară ca frecvenţă şi apare la unul din 20.000 de nou-născuţi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici