INUNDAŢII ÎN ŢARĂ: Zeci de gospodării, terenuri şi drumuri au fost afectate. MAI: Peste 160 de persoane EVACUATE. Prahova: Barajul din Paltinu, aproape plin

Zeci de gospodării şi terenuri agricole din mai multe localităţi ale judeţului Olt au fost inundate în urma ploilor torenţiale din ultima perioadă, cea mai afectată fiind localitatea Movileni, unde autorităţile au ridicat mai multe diguri din saci cu nisip pentru limitarea efectelor inundaţiilor.

2955 afișări
Imaginea articolului INUNDAŢII ÎN ŢARĂ: Zeci de gospodării, terenuri şi drumuri au fost afectate. MAI: Peste 160 de persoane EVACUATE. Prahova: Barajul din Paltinu, aproape plin

INUNDAŢII ÎN ŢARĂ: Zeci de gospodării, terenuri agricole şi drumuri din Olt şi Prahova au fost afectate. (Imagine: Tibi Bologh/ Arhiva Mediafax Foto)

UPDATE 21:00 Teleorman:Sat izolat din cauza inundaţiilor care au afectat sute de gospodării şi terenuri din judeţ

O localitate din judeţul Teleorman este izolată, duminică seară, în urma inundaţiilor care au afectat sute de gospodării, aproape 2.000 de hectare de terenuri şi care au provocat pagube însemnate infrastructurii rutiere, făcând impracticabili zeci de kilometri de drumuri.

Potrivit datelor furnizate de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Teleorman, satul Obartu, din comuna Tătărăştii de Jos, a rămas izolat, duminică seară, după ce apele râului Teleorman s-au revărsat, 38 de persoane fiind izolate în această localitate, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Alţi 35 de oameni sunt sinistraţi în satul Beuca, comuna Beuca, după ce pârâul Burdea s-a revărsat într-o zonă neîndiguită, iar de pe versanţi s-au scurs cantităţi mari de apă.

Un număr de 84 de persoane au fost evacuate din calea apelor în localităţile Necşeşti, Ciolăneşti, Beuca, Dobroteşti şi Siliştea Gumeşti.

Datele centralizate duminică seară de ISU Teleorman arată că în acest judeţ 11 comune au fost inundate, fiind vorba despre Tătărăştii de Sus, Tătărăştii de Jos, Necşeşti, Ciolăneşti, Beuca, Dideşti, Dobroteşti, Balaci, Vîrtoape, Siliştea Gumeşti şi Storobăneasa. În aceste comune au fost inundate 104 case, 320 de curţi, 641 de anexe gospodăreşti şi o bază sportivă.

Peste jumătate dintre locuinţele inundate sunt situate în comuna Ciolăneşti.

Apele revărsate ale mai multor râuri au inundat, de asemenea, 1.306 hectare de teren arabil, 560 hectare de păşuni şi fâneţe şi 268 hectare de pădure. Viiturile au mai 37 de podeţe, peste 40 de kilometri de drumuri comunale şi peste cinci kilometru de drumuri judeţene.

Pe drumul judeţean 506 B, în apropierea podului peste râul Vedea, s-a format un crater cu o lungime de un metru şi jumătate şi cu o lăţime de doi metri.

Autorităţile din Teleorman au intervenit cu mii de saci de pământ pentru supraînălţarea digurilor în zonele Vîrtoape, Roşiorii de Vede, Tătărăştii de Sus, Şoimu, Obartu şi în alte zone pe malurile Teleorman şi Bratcov.

Judeţul Teleorman este sub avertizare cod roşu de inundaţii. Administraţia Naţională "Apele Române a prelungit până luni codul roşu pe sectoare ale râurilor Teleorman şi Vedea, din judeţele Teleorman şi Olt, şi l-a instituit pe Pârâul Câinelui la staţia Vârtoapele, tot în judeţul Teleorman.

UPDATE 16:25 Sute de hectare de terenuri şi zeci de anexe gospodăreşti din Argeş au fost afectate de inundaţii

Sute de hectare de terenuri şi zeci de anexe gospodăreşti din judeţul Argeş au fost afectate de inundaţiile din ultima perioadă, pompierii intervenind pentru evacuarea apei din zonele inundate în mai multe localităţi, fără a se înregistra cazuri de persoane sinistrate.

Potrivit unui comunicat dat publicităţii, duminică, de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Argeş, ploile din ultima perioadă au inundat 48 de anexe gospodăreşti şi 429 de hectare de terenuri arabile şi păşuni, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Inundaţiile au afectat localităţi precum: Călineşti, Stolnici, Vedea, Bradu, Bârla, Curtea de Argeş şi Piteşti, unde apa a pătruns în beciuri, subsoluri sau anexe gospodăreşti. Viiturile au mai avariat un podeţ în localitatea Ştefan cel Mare.

În urma inundaţiilor, nu a fost nevoie ca oamenii din zonele afectate să-şi părăsească locuinţele, şi nici nu s-au înregistrat cazuri de persoane sinistrate.

Pompierii au intervenit cu motopompe pentru evacuarea apei din gospodăriile inundate, dar şi pentru decolmatarea şanţurilor şi tuburilor de scurgere a apei în mai multe localităţi.

Tot ca urmare a inundaţiilor, un punct de transformare a energiei electrice a fost avariat în comuna Mirceşti, aproximativ 300 de familii rămânând fără alimentare cu energie electrică. La ora transmiterii acestei ştiri, se lucrează pentru remedierea avariei în vederea reluării furnizării energiei electrice.

UPDATE 14:51 Teleorman: Numărul persoanelor evacuate sau izolate în urma inundaţiilor a crescut în ultimele ore

Numărul persoanelor evacuate şi al celor izolate în urma inundaţiilor care afectează mai multe localităţi din Teleorman a crescut în ultimele ore, un bilanţ al ISU arătând că duminică la prânz peste o sută de persoane erau izolate din cauza apelor şi peste 60 fuseseră evacuate.

Potrivit celui mai recent raport dat publicităţii de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Teleorman, în ultimele ore numărul persoanelor care au fost evacuate din casele lor, fiind nevoite să plece la rude din locuinţele inundate a crescut de la 43 la 62 de persoane, iar numărul oamenilor care au rămas izolaţi din cauza viitorilor a ajuns la 103, transmite corespondentul MEDIAFAX.

De asemenea, potrivit aceluiaşi bilanţ, peste 700 de animale au fost evacuate. Astfel, conform datelor furnizate de ISU Teleorman, duminică la orele prânzului 38 de persoane erau izolate în comuna Tătărăştii de Jos, satul Obartu, iar alte 65 de persoane sunt izolate în satul Beuca, din comuna cu acelaşi nume.

Duminică, sunt în continuare inundate 305 curţi, 638 de anexe gospodăreşti, 65 de case şi o bază sportivă. Apele revărsate ale râurilor Teleorman, Câinelui şi ale pâraielor Tecuci şi Burdea au continuat să inunde sute de hectare de terenuri, păşuni şi pădure.

Astfel, cel mai nou bilanţ dat publicităţii de ISU Teleorman arată că au fost inundate în total 1.172 hectare de teren arabil, 493 hectare de păşuni şi fâneţe, 222 de hectare de păduri.

Potrivit documentului citat, viiturile au provocat pagube la infrastructura de transport, fiind afectate 37 de podeţe, peste 41 de kilometri de drumuri comunale şi peste cinci kilometri de drumuri judeţene. În cele mai multe dintre situaţii inundaţiile au fost provocate de revărsarea apelor în zone neîndiguite.

UPDATE 14:29 Prahova:Autorităţile iau în calcul evacuarea parţială a apei din barajul de la Paltinu, aproape plin

Autorităţile prahovene iau în calcul posibilitatea evacuării parţiale a unei cantităţi de apă din barajul de la Paltinu întrucât gradul de umplere a lacului de acumulare se apropie de limita maximă în urma ploilor, în această situaţie populaţia urmând să fie prevenită despre o eventuală viitură.

Potrivit datelor furnizate de Prefectura Prahova, duminică, gradul de umplere al barajului de la Paltinu, pe Valea Doftanei, se apropie de 94 la sută, o parte din apa acumulată în baraj fiind folosită pentru producerea de energie electrică, însă autorităţile nu exclud posibilitatea ca barajul să fie parţial golit, situaţie în care este posibilă producerea unor viituri pe Valea Doftanei, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"În acest moment, gradul de umplere al Barajului Paltinu se apropie de 94%. Apa în exces se evacuează prin uzinare pentru producerea de energie electrică (15 mc/s). Este analizată posibilitatea deschiderii parţiale a golirii de fund, dacă va fi necesară evacuarea unui debit suplimentar de 12 mc/s. În acest caz ISU va lua măsuri pentru prevenirea populaţiei de pe traseul unei eventuale viituri pe valea râului Doftana", se arată într-un comunicat dat publicităţii, duminică, de Prefectura Prahova.

Duminică, pentru judeţul Prahova a fost instituită o avertizate hidrologică cod roşu pentru râurile Teleajen şi Prahova, sectoarele aflate sub avertizare hidrologică fiind doar parţial îndiguite.

Potrivit celui mai recent bilanţ al Prefecturii Prahova, în ultimele 24 de ore ploile au provocat inundaţii şi alunecări de teren în 12 localităţi din acest judeţ.

Una dintre cele mai afectate localităţi este comuna Ceraşu unde, în urma unei alunecări de teren, circulaţia pe drumul comunal dintre satul Slon şi cătunul Rudari a fost întreruptă, 75 de familii rămânând izolate timp de aproximativ şase ore.

La ora transmiterii acestei ştiri, drumul a fost redat circulaţiei după ce autorităţile locale au intervenit cu un buldoexcavator în zonă.

De asemenea, 70 de curţi, beciuri, subsoluri, dar şi trei case au fost inundate în localităţile Câmpina, Breaza, Vălenii de Munte, Lipăneşti, Cornu, Valea Călugărească, Bărcăneşti, Puchenii Mari, Râfov şi Boldeşti Scăieni.

Potrivit Prefecturii, la nivelul judeţului Prahova există mai multe regiuni considerate „posibile puncte critice”, respectiv zone în care ape precum Prahova, Teleajen, Cricovul Dulce, Cricovul Sărat s-ar putea revărsa şi care sunt îndeaproape monitorizate de către autorităţile locale.

UPDATE 11:42 Zeci de gospodării din Prahova au fost inundate; printre zonele afectate, Ploieşti, Sinaia şi Breaza

Zeci de gospodării din mai multe localităţi prahovene au fost inundate în ultimele 24 de ore în urma precipitaţiilor abundente, printre zonele afectate fiind municipiile Ploieşti şi Câmpina, dar şi oraşele Sinaia şi Breaza, transmite corespondentul MEDIAFAX.

O locuinţă, 26 de gospodării şi un restaurant au fost inundate, în ultimele 24 de ore, din cauza ploilor torenţiale din judeţul Prahova.

Potrivit datelor furnizate de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, pompierii au intervenit cu motopompe pentru evacuarea apei dintr-o casă care a fost inundată în oraşul Breaza şi din 26 de curţi inundate la Ploieşti, Câmpina, Sinaia, Bărcăneşti, Boldeşti Scăieni, Albeşti Paleologu, Pleaşa, Blejoi, Valea Călugărească, Corlăteşti, Puchenii Mari, Dumbrăveşti, Mărginenii de Jos.

De asemenea, apa a intrat în mai multe subsoluri şi beciuri din Sinaia, Lipăneşti, Tomşani, Măneciu, dar şi într-un restaurant şi în curtea interioară a acestuia din comuna Cornu.

Pompierii au mai intervenit pentru degajarea unui stâlp de înaltă tensiune care risca să cadă pe carosabil, pe drumul naţional 1 A Ploieşti - Braşov în localitatea Măneciu.

În urma inundaţiilor, în judeţul Prahova nu există persoane izolate şi nu a fost nevoie ca oameni sau animale să fie evacuaţi.

UPDATE 11:18 Zeci de localnici din Teleorman au fost evacuaţi sau sunt izolaţi din cauza inundaţiilor

Zeci de persoane din mai multe localităţi ale judeţului Teleorman au fost evacuate sau sunt izolate în urma inundaţiilor, ploile torenţiale şi apele revărsate ale unor râuri afectând peste 1.600 de hectare de terenuri şi păduri, zeci de podeţe, sute de curţi şi mai mulţi kilometri de drumuri.

În ultima perioadă, în judeţul Teleorman precipitaţiile au atins debite de peste 55 de litri pe metrul pătrat, iar cotele mai multor ape s-au apropiat foarte mult de maximele istorice înregistrate în anul 2005, transmite corespondentul MEDIAFAX.

În urma revărsării apelor, dar şi a scurgerilor de pe versanţi au fost inundate localităţile Tătărăştii de Sus, Tătărăştii de Jos, Necşeşti, Ciolăneşti, Beuca, Dideşti, Balaci, Dobroteşti, Siliştea-Gumeşti, unde apa a intrat în sute de gospodării din mai multe sate şi afectează peste 1.600 de hectare de terenuri arabile, fâneţe şi păduri, fiind nevoie ca zeci de persoane şi sute de animale să fie evacuate.

Potrivit unui bilanţ al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Teleorman, duminică dimineaţă, ofiţerii şi subofiţerii care au intervenit cu bărci pneumatice salvaseră din calea apelor şase persoane, între care trei copii, şi evacuaseră alţi 43 de oameni care au fost nevoiţi să-şi părăsească gospodăriile inundate şi să plece la rude.

De asemenea, în urma inundaţiilor 34 de persoane sunt izolate în comuna Beuca, satul Beuca, după ce pârâul Burdea s-a revărsat într-o zonă neîndiguită dar şi din cauza inundaţiilor provocate de scurgerile de pe versanţi. În localităţile inundate peste 700 de animale au fost scoase din curţile şi anexele inundate şi duse în alte gospodării.

Bilanţul ISU Teleorman arată că duminică dimineaţă în comunele afectate sunt inundate 39 de case, 102 anexe gospodăreşti, 308 curţi şi o bază sportivă. Apa bălteşte pe suprafeţe întinse de terenuri, fiind inundate 757 hectare de terenuri arabile, 625 hectare de păşuni şi fâneţe şi 232 hectare de pădure. Viiturile au colmatat peste 200 de fântâni şi au afectat 32 de podeţe şi aproape opt kilometri de drumuri.

Cele mai întinse suprafeţe de terenuri au fost inundate în comunele Tătărăştii de Sus şi Tătărăştii de Jos, ca urmare a revărsării apelor râului Teleorman. Cele mai multe curţi au fost inundate în comuna Ciolăneşti, unde râul Câinelui s-a revărsat într-o zonă neîndiguită.

La nivelul Comitetelor Locale pentru Situaţii de Urgenţă riverane râurilor se menţin activate centrele operative cu activitate temporară, au fost luate măsuri pentru avertizarea populaţiei din localităţile aflate în zonele vulnerabile sau expuse riscului la inundaţii, au fost identificate locurile de refugiu, traseele de evacuare şi zonele de acordare a primului ajutor pentru persoanele ce ar putea fi surprinse de viituri, precum şi persoanele cu responsabilităţi în activitatea de evacuare.

La ora transmiterii acestei ştiri, zeci de ofiţeri şi subofiţeri ISU Teleorman, sprijiniţi de jandarmi şi poliţişti acţionează în teren în zonele cu situaţii de urgenţă.

UPDATE 10:59 - MAI: Peste 160 de persoane, evacuate din cauza inundaţiilor şi alunecărilor de teren

Peste 160 de persoane au fost evacuate, sâmbătă şi duminică, din locuinţele afectate de inundaţii şi de alunecările de teren, informează Ministerul Afacerilor Interne (MAI).

Efectivele Ministerului Afacerilor Interne au intervenit, sâmbătă şi duminică, la 1.218 situaţii de urgenţă dintre care 111 misiuni ca urmare a fenomenelor meteorologice extreme din judeţele aflate sub avertizări meteorologice.

Începând de sâmbătă şi până duminică la ora 7.00, 164 de persoane au fost evacuate din locuinţele afectate de inundaţii şi de alunecările de teren. Totodată peste 1.500 de animale au fost salvate din calea apelor.

Se acţionează şi în acest moment cu peste 600 de pompieri, jandarmi şi poliţişti pentru evacuarea apei din locuinţele afectate de inundaţii în special în judeţele Olt şi Teleorman, precum şi pentru salvarea de vieţi omeneşti, bunuri şi animale, mai informează MAI.

Totodată, din cele 1.218 intervenţii, cele mai multe - 902 - au fost pentru acordarea asistenţei medicale de urgenţă. Echipajele de pompieri au intervenit, totodată şi pentru stingerea a 60 de incendii, precum şi în cazul a trei alunecări de teren.

De asemenea, în perioada menţionată, aeronavele Ministerului Afacerilor Interne au executat 10 misiuni umanitare. Patru dintre acestea au fost efectuate de SMURD Bucureşti, echipele medicale deplasându-se cu avionul şi două elicoptere la Galaţi, Moşeşti - Buzău, Craiova şi Târgu Mureş (ultimele două deplasări fiind efectuate cu avionul ). Alte trei astfel de acţiuni au fost realizate de către SMURD Iaşi (la Şipote, Moineşti şi Podul Iloaiei), două misiuni de către SMURD Târgu Mureş (ambele la Sibiu) şi una de către SMURD Constanţa (la Tulcea).

La acestă oră sunt în desfăşurare patru misiuni aeromedicale pentru transferul unor pacienţi din Slatina, Bacău, Alba-Iulia şi Deva, către spitale din Bucureşti, Tg. Mureş sau Cluj-Napoca.

Din dispoziţia viceprim-ministrului Gabriel Oprea, peste 25.000 de angajaţi ai Ministerului Afacerilor Interne asigură zilnic ordinea şi liniştea publică pe întreaga perioadă a Sărbătorilor de Paşte.

Potrivit autorităţilor locale, zeci de curţi şi grădini din judeţ au fost inundate de apele revărsate ale unor pâraie, dar şi de apele scurse de pe versanţi, fiind de asemenea inundate drumurile comunale sau alte căi de acces, transmite corespondentul MEDIAFAX.

O echipă operativă formată din specialişti ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Olt şi din reprezentanţi ai Prefecturii Olt a inventariat majoritatea zonelor unde apele au inundat terenuri şi curţi, autorităţile luând decizia ca în localitatea Movileni să intervină pentru a ridica mai multe diguri din saci de nisip şi să limiteze astfel efectele inundaţiilor.

"Avem afectate în judeţ 240 de curţi, 11 case şi zece podeţe. Am acţionat cu efective de la ISU, s-a intervenit prin crearea unor diguri din saci de nisip, prin motopompe pentru scoaterea apelor din curţile caselor şi suntem pe teren împreună cu toată lumea pentru a ţine sub control situaţia şi a evita orice pericol", a declarat Emanuel Oproiu, subprefect de Olt.

Pârâul Dorofei a ieşit din matcă în dreptul localităţii Movileni, iar apele s-au revărsat în 65 de anexe gospodăreşti, fiind afectate de apele revărsate zece podeţe, 50 de hectare de teren arabil, o sută de hectare de păşuni şi zece hectare de păduri.

De asemenea, în satul Schitu au fost inundate 25 de hectare de teren arabil, în comuna Şerbăneşti apele au inundat 75 de curţi şi grădini ale localnicilor şi 650 de hectare de teren arabil, iar în comuna Valea Mare au fost inundate 75 de hectare de teren arabil.

Autorităţile au dispus asigurarea cu apă potabilă a zonelor în care fântânile publice au fost inundate şi nu mai pot fi folosite de către cetăţeni. În localitatea Potcoava-Icoana, apele pârâului Plapcea au inundat sute de hectare de teren arabil, ajungând şi la aproximativ 20 de gospodării.

Sâmbătă noapte, ca urmare a evoluţiei situaţiei hidrologice actuale şi a prognozei meteorologice pentru următoarele ore, Administraţia Naţională "Apele Române", prin Administraţia Bazinală de Apă Argeş-Vedea, a instituit cod roşu local pe râul Teleorman, judeţul Teleorman, pentru comunele Tătărăştii de Sus, Tătărăştii de Jos, Trivale Moşteni, Olteni şi Orbeasca, şi pe râul Vedea sectorul SH Buzeşti - SH Văleni, judeţul Olt, în zona localităţilor Icoana şi Ursoaia.

Potrivit sursei citate, această din urmă zonă nu este apărată de lucrări de îndiguire, Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Olt intervenind cu suport tehnic al echipelor Apelor Române pentru protecţia populaţiei şi bunurilor, sub coordonarea prefectului judeţului Olt, Silviu Neacşu.

Ambele râuri se află la limita de tranzitare a digurilor şi pot apărea probleme chiar şi pe sectoarele îndiguite.

Avertizarea de cod roşu pe aceste sectoare este valabilă până duminică la ora 12.00.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici