Învăţătoarea de la Colegiul de Muzică din Cluj care a jignit un elev s-a întors la catedră

Învăţătoarea de la Colegiul de Muzică "Sigismund Toduţă" din Cluj care l-a numit "jumătate de creier" pe unul dintre elevi şi care a fost condamnată la cinci luni de închisoare cu amânarea pedepsei, s-a întors la catedră, miercuri, întrucât instanţa nu i-a interzis dreptul de a preda.

527 afișări
Imaginea articolului Învăţătoarea de la Colegiul de Muzică din Cluj care a jignit un elev s-a întors la catedră

Învăţătoarea de la Colegiul de Muzică din Cluj care a jignit un elev s-a întors la catedră (Imagine: Ciprian Sterian/ Arhiva Mediafax Foto)

Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Cluj au declarat, corespondentului MEDIAFAX, că învăţătoarea Monica Chiorean de la Colegiul de Muzică "Sigismund Toduţă" din Cluj-Napoca s-a întors, miercuri, la catedră.

"Învăţătoarea de la «Sigismund Toduţă» s-a întors, miercuri, la catedră, deşi fusese condamnată de Judecătoria Cluj-Napoca la cinci luni de închisoare cu amânarea pedepsei pe timp de doi ani, deoarece în motivarea instanţei nu i s-a interzis dreptul de a preda. După condamnare, a fost suspendată de conducerea liceului, dar acum învăţătoarea s-a întors. Monica Chiorean nu are niciun fel de interdicţie, are toate drepturile, la fel ca orice cetăţean. Din păcate, nimeni nu mai poate face nimic, nici şcoala, nici inspectoratul", au spus reprezentanţii ISJ Cluj.

Totodată, ei au afirmat că învăţătoarea ar fi dat în judecată conducerea liceului, contestând sancţiunea privind reducerea salariului cu 15 la sută pe şase luni.

În aprilie, Inspectoratul Şcolar Judeţean Cluj a declanşat o anchetă la Colegiul de Muzică "Sigismund Toduţă" din Cluj-Napoca, după ce învăţătoarea a fost înregistrată în timp ce jignea un copil de clasa I, pe care l-a numit "tâmpit", "nebun" şi "jumătate de creier".

Incidentele din clasa I de la Colegiul de Muzică "Sigismund Toduţă" s-au petrecut de-a lungul mai multor săptămâni, în martie, învăţătoarea fiind înregistrată cu un reportofon pus de tatăl unei eleve în ghiozdanul acesteia.

Tatăl elevei care a realizat înregistrarea cu reportofonul declara că nu este normal ca un cadru didactic să li se adreseze unor copii de şapte ani în modul în care a făcut-o învăţătoarea.

În înregistrare, se auzea cum învăţătoarea îl numeşte "nebun", "tâmpit" şi "jumătate de creier" pe un elev.

"Mă, tu eşti nebun la cap, unde dracu ai văzut, de ce scrii zero, mă, băiatule? Mă, tu eşti normal la cap? Tu eşti întreg la cap, unde dracu ai văzut tu cu zero? (…) Tu nu îţi poţi reveni la nivelul colegilor tăi? Du-te naibii în pregătitoare, du-te în grădiniţă. Pleacă în pregătitoare. Incapabil să se concentreze. Mă, băiatule, tu eşti întreg? Unde îţi stă capul, vino dracului la catedră, să te păzesc ca pe un copil mic. Soarele cui l-a făcut de copil. Jumătate de creier. Vino aici cu scaunul să stai la masă, să fii supravegheat ca bebeluşii. Bebeluş", spunea învăţătoarea.

Ea i-a pus pe ceilalţi elevi să îi strige în cor colegului lor: "Trezeşte-te!".

"Încă aşa ceva nu mi-a fost dat să văd în viaţa mea. Mă mir că nu dormi pe masă, tu te culci noaptea? Văd că sforăi în continuare fără sunet. Să mor io dacă înţeleg ce vrei să spui, după ce Dumnezeu mai vii la şcoală, ca să ai de unde să mergi acasă? (…) Mă, tu eşti tâmpit de tot?", se mai auzea în înregistrare.

Ulterior, învăţătoarea a fost sancţionată, printr-o decizie a Consiliului de Administraţie al Colegiului de Muzică "Sigismund Toduţă", cu reducerea salariului cu 15% pe şase luni.

În 23 octombrie, învăţătoarea a fost condamnată de Judecătoria Cluj-Napoca la cinci luni de închisoare cu amânarea pedepsei, pentru purtare abuzivă, sentinţa rămânând definitivă.

Totodată, judecătorii clujeni au decis că Monica Chiorean trebuie să lucreze 60 de zile în folosul comunităţii.

Decizia a venit ca urmare a plângerii depuse la Poliţie împotriva învăţătoarei de un grup de părinţi ai copiilor care învaţă la Colegiul de Muzică "Sigismund Toduţă".

La momentul deciziei Judecătoriei Cluj-Napoca, Monica Chiorean lucra, în continuare, la unitatea de învăţământ. Câteva zile mai târziu, învăţătoarea a fost suspendată din activitatea didactică.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici