Ioan Cupşa, PNL: Ministrul Justiţiei să îşi dea demisia. Nu prevede urmările demiterii procurorului

Preşedintele Comisiei juridice a PNL, Ioan Cupşa, i-a cerut luni demisia lui Tudorel Toader, după ce acesta a anunţat că va declanşa procedura de evaluare a activităţii procurorului general Augustin Lazăr, susţinând că demersul relevă ”neputinţa ministrului Justiţiei de a prevede consecinţele”.

848 afișări
Imaginea articolului Ioan Cupşa, PNL: Ministrul Justiţiei să îşi dea demisia. Nu prevede urmările demiterii procurorului

Ioan Cupşa: Ministrul Justiţiei să îşi dea demisia. Nu prevede urmările demiterii procurorului

„Să declanşezi procesul de demitere a Procurorului general având drept factor declanşator întâmplarea suprarealistă a <lăsării pe prag> în faţa uşii condamnatului penal Vâlcov a unui Protocol cunoscut de către dumneavoastră, cunoscut de către CSM şi încheiat în mod legal; Să declanşezi această procedură în acest moment social foarte delicat al anchetării de către Ministerul Public a nefericitelor evenimente desfăşurate în 10 august; toate acestea relevă fie o lipsă vădită de inteligenţă demonstrată de neputinţa de a prevede urmările demersului, fie o lipsă de scrupule deplină! Demisia ar fi un mesaj important de atenţionare pentru cei care acum vă folosesc pentru a-şi atinge scopurile lor mizerabile, ar fi un mesaj cu urmări pozitive în societate, ar fi un mesaj care ar consolida binele nostru comun şi un mesaj dătător de speranţă. Demisia dumneavoastră v-ar salva, măcar în parte, onoarea!”, a afirmat deputatul PNL, Ioan Cupşa, potrivit unui comunicat de presă remis MEDIAFAX.

Acesta a susţinut că prin demiterea procurorului general, Augustin Lazăr, va veni un nou procuror, „personaj de încredere al găştii Dragnea”, care va avea efect „dezastruos”.

„În viitorul apropiat, sprijinind <înstăpânirea pe justiţie> a lui Dragnea (şi a acoliţilor lui) - prin demiterea unui Procuror general care a refuzat să devină <copil de casă> al lui Dragnea, prin demiterea unui Procuror general care refuză să îi înţeleagă nevoile unuia ca Vâlcov, urmată fiind această demitere de aşezarea în funcţia de Procuror general a unui personaj de <încredere> al găştii Dragnea - <înstăpânirea pe justiţie> se va întâmpla şi, odată întâmplată, va avea efecte dezastruoase în plan social, în plan politic, în plan economic .... pentru noi toţi, efecte pe care le putem anticipa. Sunt convins că vă puteţi închipui cum se va înfăptui justiţia sub <comanda> găştii Dragnea şi cred că vă amintiţi, pentru o palidă comparaţie, din experienţa d.voastră profesională, cum se judecau cauzele penale în perioada regimului A.Năstase, vă amintiţi performanţele Parchetului general şi ale unor instanţe de judecată în anii 2000-2004!”, a precizat Cupşa, care a continuat prin a spune că demersul ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, este unul <toxic, explicat prin lipsa acestuia de scrupule>.

Un alt motiv pentru care deputatul Ioan Cupşa îi cere demisia lui Tudorel Toader din funcţia de ministru al Justiţiei, potrivit acestuia, este că ministrul nu se implică ”decât în jocurile de putere”.

„Pentru că aţi adăugat impresionantului d.voastră CV şi demnitatea publică de Ministru de justiţie, pentru că sunteţi Ministru doar în jocurile de putere, iar în rest nu v-aţi comportat ca un ministru implicat (ANABI, ANP, ONRC, ANC, DNP sunt simple acronime pentru d.voastră şi nu instituţii/autorităţi publice a caror activitate este esenţială pentru ca Ministerul de Justiţie să-şi îndeplinească menirea constituţională şi legală; colaborarea instituţională cu Ministerul Public şi ICCJ a fost una deficitară; obligaţia legală de a colabora instituţional cu UNBR, UNNPR, UNEJR aţi tratat-o cu superficialitate şi cu dispreţ superior; nu aţi făcut nimic pentru ca încărcarea magistraţilor cu dosare să fie uniformă şi să se diminueze; nu v-a preocupat existenţa unui număr insuficient de grefieri; nu v-a preocupat funcţionarea(..) pentru că asigurarea condiţiilor înfăptuirii justiţiei şi a bunei funcţionări a sistemului judiciar nu v-au preocupat, pentru că nu pare a vă preocupa apărarea drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor; puteţi şi trebuie să demisionaţi!”, a mai precizat Ioan Cupşa în comunicatul de presă.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat sâmbătă, pe Facebook, că declanşează procedura legală pentru evaluarea activităţii desfăşurate de către procurorul general, Augustin Lazăr.

„Declanşez procedura legală pentru evaluarea activităţii manageriale desfăşurată de către procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie! Preambul: În urmă cu câteva săptămâni afirmam faptul că vine vremea când fiecare trebuie evaluat. În urmă cu câteva luni apreciam disponibilitatea procurorului general al PÎCCJ pentru desecretizarea Protocolului din 2009. Zilele acestea aflăm că în realitate a fost <desecretizat> un protocol "abrogat" încă din 2016. Aceasta deoarece, potrivit art. 27 al Protocolului din decembrie 2016, <La data intrării în vigoare a prezentului Protocol se abrogă Protocolul de cooperare între Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Serviciul Român de Informaţii pentru îndeplinirea sarcinilor ce le revin în domeniul securităţii naţionale nr.....din 04.02.2009>. Folosirea sintagmei <se abrogă>, arată şi faptul că semnatarii respectivelor Protocoale au înţeles să le confere acestora valenţe normative. Rezultatele evaluării, însoţite de eventuale propuneri, vor fi făcute publice în termen de cel mult 30 de zile”, se arată în mesajul postat de către ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, pe Facebook.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici