Video Absenţa premierului de la Summitul de la Sibiu. Iohannis: Discuţia este una puţin artificială/ Dragnea, reacţie tăioasă: Lăcomie de imagine politică

Preşedintele Klaus Iohannis spune că Viorica Dăncilă nu poate fi invitată la Summit-ul de la Sibiu deoarece reprezentantul României în Consiliul European este preşedintele ţării, iar la Summit nu vor fi „evenimente strict protocolare la care lumea ar sta şi ar pierde vremea”.

2701 afișări

Klaus Iohannis a fost întrebat marţi, la Sibiu, despre invitarea Vioricăi Dăncilă la lucrările Consiliului European la Summitul de la Sibiu.

„Fiecare stat are un singur reprezentant, iar arhitectura constituţională a României este de aşa natură că reprezentantul României în Consiliul European este preşedintele ţării, în cazul acesta eu. La Sibiu vor fi întâlniri numai în format de Consiliul European, nu este prevăzută nicio manifestare în alt format. Noi facem invitaţii pentru Consiliul European doar preşedintelui Parlamentului European, care vine în deschiderea Consiliului European şi face o prezentare, atât. Este cutuma la Consiliul European. Aceste invitaţii le face preşedintele Consiliului European, care este domnul Tusc, în consecinţă toată discuţia este una puţin artificială şi izvorâtă din faptul că nu se cunoaşte prea bine arhitectura constituţională a României. Nu este nicio rea-voinţă, nicio rea-credinţă, pur şi simplu aici este locul preşedintelui în Consiliul European şi noi ne întâlnim aici ca să lucrăm şi să lucrăm la un lucru foarte important: la agenda strategică pentru următorul mandat al instituţiilor europene”, a răspuns Iohannis.

Totodată, preşedintele a adăugat că „nu sunt prevăzute evenimente strict protocolare la care lumea ar sta şi ar pierde vremea”.

”Noi avem foarte multe lucruri de discutat, în Consiliul European niciodată nu ne ajunge timpul şi atunci când ne adunăm discutăm la concret lucrurile care sunt pe agendă”, a afirmat preşedintele.

Premierul Viorica Dăncilă declara vineri că este nemulţumită de atitudinea Preşedinţiei, care nu a lansat o invitaţie către premier pentru participarea la Summit-ul de la Sibiu din data de 9 mai, afirmând că acesta este de fapt mesajul transmis liderilor europeni.

La o zi distanţă, şeful Executivului a spus că nu se roagă de nimeni să fie invitată la Summitul de la Sibiu şi a văzut opiniile potrivit cărora nu pot participa şi premierul şi preşedintele, însă a dat exemplul altor evenimente unde alte state UE au avut mai mulţi reprezentanţi.

Comentariul lui Liviu Dragnea pe acest subiect

Liviu Dragnea a declarat, referitor la faptul că preşedintele Klaus Iohannis nu a invitat premierul Viorica Dăncilă la Summitul de la Sibiu din 9 mai, că este o dovadă de „lipsă de bună-creştere” şi o „expresie a lăcomiei de imagine politică” pe care o are şeful statului.

„Este lipsă de bună-creştere, în primul rând. În al doilea rând, este lipsă de patriotism. În al treilea, rând este încă o expresie a lăcomiei de imagine politică pe care o are Iohannis. Nu cred că s-ar fi putut întâmpla oriunde în altă ţară, în spaţiul UE, ca cel care s-a autoirijat în organizatorul acestui eveniment. Preşedinţia nu avea nici instrumente, nici alte pârghii să organizeze, ci autorităţile executive l-au organizat, ca să facă orice să nu fie invitat şeful Guvernului. Dar asta este”, a afirmat Liviu Dragnea, marţi, la Parlament.

Întrebat dacă s-ar fi aşteptat să fie invitat la Summitul de la Sibiu, având în vedere că este preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea a răspuns: „Eu nu mor după astfel de invitaţii. Prim-ministrul al Guvernului României deţine Preşedinţia Consiliului UE şi eu am vorbit cu mai mulţi colegi din diverse ţări care erau şocaţi că persoana care deţine Preşedinţia Consiliului UE nu participă la acest eveniment. Dar asta e campania electorală”.

Summitul şefilor de stat sau de guvern din UE, care va avea loc pe 9 mai la Sibiu, este cel mai aşteptat eveniment politic european în perioada deţinerii de către România a Preşedinţiei Consiliului UE.

Reuniunea va fi găzduită de preşedintele Klaus Iohannis iar preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, o va prezida. La eveniment vor participa lideri din 27 de state membre UE, preşedintele Comisiei Europene (CE), Jean-Claude Juncker, şi preşedintele Parlamentului European (PE), Antonio Tajani.

 

 

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici